Παρασκευή, 03 Μαϊος 2024 09:06

Έντονες διαμαρτυρίες αγροτών έφερε η εκκαθάριση: Λιγότερες κατά 40% τελικά οι επιδοτήσεις

 

Κουτσουρεμένες ήταν και οι τελευταίες επιδοτήσεις που δόθηκαν στους αγρότες (29 - 30 Απριλίου), γεγονός που προκάλεσε έντονες διαμαρτυρίες και στον αγροτικό πληθυσμό της Μεσσηνίας, καθώς συνολικά οι περικοπές των επιδοτήσεων ήταν μεγάλες.

Σύμφωνα με έγκυρες πηγές, η απώλεια των επιδοτήσεων 2023 - 2024 για τους αγρότες σε πανελλαδικό και τοπικό επίπεδο ήταν γύρω στο 40%, σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.

Με βάση τις πηγές αυτές που γνωρίζουν τα ζητήματα των επιδοτήσεων εδώ και χρόνια, η μείωση της βασικής ενίσχυσης που δόθηκε Οκτώβριο και Δεκέμβριο, ήταν της τάξης του 25% με 30%.

Η αναδιανεμητική ενίσχυση αφορούσε εκτάσεις από 11 έως 40 στρέμματα. Από κει και πάνω δεν δινόταν τέτοια ενίσχυσξ.

Οσον αφορά τα οικολογικά και το πρασίνισμα, δόθηκαν πολύ λιγότερα χρήματα, καθώς το αρχικό ποσό των μέχρι 20 ευρώ το στρέμμα, έπεσε στα μέχρι 9,5 ευρώ το στρέμμα.

Ακόμα, δεν έχουν πληρωθεί οι επιδοτήσεις για αναβαθμίδες - πεζούλες που προβλέπονται για περιοχές, όπως η Μάνη.

Επίσης, όσον αφορά τα ποσά που κρατήθηκαν και από την τελευταία κατανομή των επιδοτήσεων για την ενεργοποίηση, σύμφωνα με τις αρμόδιες πηγές, το μεγαλύτερο ποσοστό πηγαίνει στην gaiasense για την εφαρμογή της.

Αγρότες που επικοινώνησαν με την “Ε”, εξέφρασαν τις έντονες αντιδράσεις τους για τον τρόπο κατανομής των επιδοτήσεων από τον ΟΠΕΚΕΠΕ και την κυβέρνηση, που αντί να στηρίζουν τον αγροτικό πληθυσμό που έχει επιλέξει παλεύει να παραμείνει στην ύπαιθρο, κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για να τον διώξουν από τα χωριά και την αγροτική παραγωγή.

Γ.Σ.