Κυριακή, 05 Μαϊος 2024 08:27

Ο υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Πάζιος στην “Ε”: “Πρωταρχικό ζητούμενο να έχουμε αγρότες“

 

“Πρωταρχικό ζητούμενο  για την χώρα μας είναι να συνεχίσουμε να έχουμε αγρότες”  τονίζει στην “Ε” ο υποψήφιος ευρωβουλευτής  του ΠΑΣΟΚ και διευθυντής της “Ένωσης” Γιάννης Πάζιος.

Ο Μεσσήνιος υποψήφιος ευρωβουλευτής κάνει ιδιαίτερη αναφορά στα προβλήματα του αγροτικού τομέα και την ανάγκη αναθεώρησης της ΚΑΠ επισημαίνοντας οτι “αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει καν ορατό αναπτυξιακό μοντέλο ούτε για την Μεσσηνία ούτε για την χώρα”. Ο Γιάννης Πάζιος μιλά για τον εκλογικό στόχο του ΠΑΣΟΚ που όπως τονίζει “θα είναι ένα  αποτέλεσμα που θα ανοίξει τον δρόμο για την Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ στις επόμενες Εθνικές εκλογές και πιστεύω που ως εκλογικό ποσοστό θα εκπλήξει.” Αναφέρεται τέλος στον προσωπικό του εκλογικό στόχο και για το ενδεχόμενο υποψηφιότητάς του στο μέλλον ως υποψήφιος βουλευτής Μεσσηνίας.

 

Συνέντευξη στον Γιώργο Παναγόπουλο

 

Τι ήταν αυτό που σας έκανε να αποδεχτείτε την πρόταση του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ ώστε να είστε υποψήφιος ευρωβουλευτής;

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αποτελείται από εκλεγμένους εκπροσώπους των πολιτών κρατών-μελών της ΕΕ, τους ευρωβουλευτές, και είναι το κεντρικό νομοθετικό όργανο που επηρεάζει καθοριστικά την πολιτική και κοινωνική ζωή στη χώρα μας μιας και άνω του 80% των Κανονισμών και Οδηγιών που αποφασίζει, ενσωματώνονται στην εγχώρια νομοθεσία.

Με την επιλογή ικανών ευρωβουλευτών, η Ελλάδα εξασφαλίζει ότι τα ιδιαίτερα συμφέροντά της θα προωθηθούν αποτελεσματικά στο ευρωπαϊκό προσκήνιο συμβάλλοντας καθοριστικά στην ανάπτυξη και ασφάλεια, την προστασία των παραδοσιακών προϊόντων, την αναβάθμιση των υποδομών, την αύξηση των ευκαιριών για τους νέους, και την αξιοπρεπή διαβίωση για όλους.

Η Ευρώπη διανύει ένα κρίσιμο σταυροδρόμι γεμάτο προκλήσεις σε γεωπολιτικές και γεωοικονομικές ανακατατάξεις σε ένα περιβάλλον πολυκρίσεων. Η πράσινη και έξυπνη μετάβαση σε συνθήκες κλιματικής κατάρρευσης, οι αλλαγές που επιφέρει η 4η βιομηχανική επανάσταση και ιδιαίτερα η τεχνητή νοημοσύνη. Η συρρίκνωση της αγοραστική δύναμης των πολιτών, η όξυνση των ανισοτήτων, το μεταναστευτικό, η δημογραφική γήρανση, η αποεπένδυση, η απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων.  Η αδυναμία εμβάθυνσης της ενοποίησης και της αυτονομίας της. Σε συνδυασμό με την έναρξη των ενταξιακών διαδικασιών χωρών των Δυτικών Βαλκανίων και της Ουκρανίας που θα επιφέρει τεράστιες αλλαγές στα διαθέσιμα κονδύλια στην χώρα μας και ιδιαίτερα στην Κοινή Αγροτική Πολιτική μετά από το 2027 καθώς και η ραγδαία άνοδος ακραίων δυνάμεων που έχουν στόχο τόσο την αποδυνάμωση της ενοποίησης όσο και την προώθηση της μισαλλοδοξίας και του ρατσισμού, αποτέλεσαν μια σειρά από προκλήσεις για τις οποίες δέχθηκα με ιδιαίτερη τιμή την πρόσκληση – πρόκληση του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής Νίκου Ανδρουλάκη να συμπορευθώ μαζί με εξαίρετες και εξαίρετους συνυποψήφιες και συνυποψήφιους στο ευρωψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής ώστε μέσα από την Ομάδα των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και Δημοκρατών και την σύγχρονη προοδευτική ατζέντα τους που δίνει απαντήσεις σε όλες τις ανωτέρω προκλήσεις, να δώσουμε την μάχη για την αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών. Σε μια Ευρώπη που δυστυχώς το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα που ανήκει η Νέα Δημοκρατία αδυνατεί να δώσει πειστικές, οραματικές και δίκαιες λύσεις.

Παράλληλα το μήνυμα των ευρωεκλογών σε εγχώριο επίπεδο αποτελεί ιστορικά προπομπό πολιτικών εξελίξεων. Με δεδομένη την αποτυχία της παρούσας κυβέρνησης να διαχειριστεί κορυφαία εθνικά, κοινωνικά και οικονομικά ζητήματα, αλλά και την πολιτική της επιλογή να πορευτεί σε καθεστώς πλήρους αδιαφάνειας με τους «λίγους και έχοντες» εις βάρος των πολλών. Αποφάσισα να δώσω την μάχη από την πρώτη γραμμή ώστε να διεκδικήσουμε μαζί ενωμένοι μια δυνατή Ελλάδα σε μια αλληλέγγυα Ευρώπη.

 

Ποιο εκλογικό ποσοστό θεωρείτε επιτυχία για το ΠΑΣΟΚ;

Για το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής δεν υπάρχει πήχης, ο σκοπός μας είναι το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών να ανοίξει τον δρόμο τόσο για την ενίσχυση των προοδευτικών δυνάμεων σε Ευρωπαϊκό επίπεδο για μια ισχυρή Ευρώπη, μεταρρυθμιστική, αυτάρκη, τεχνολογικά ανεπτυγμένη, δίκαιη και αλληλέγγυα ώστε να αναλάβει τον ρόλο που οραματίστηκαν οι εμπνευστές της και δικαίως της αναλογεί στο παγκόσμιο στερέωμα.  Ένα συλλογικό αποτέλεσμα που θα ανοίξει τον δρόμο για την Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ στις επόμενες Εθνικές εκλογές και πιστεύω που ως εκλογικό ποσοστό θα εκπλήξει

 

Ποιο είναι το προσωπικό σας εκλογικό στοίχημα; Θα σας δούμε μελλοντικά και υποψήφιο βουλευτή Μεσσηνίας;

Το προσωπικό στοίχημα, όπως με συνέπεια υπηρετώ εδώ και χρόνια, περνά μέσα από το συλλογικό και αυτό δεν είναι άλλο πέρα από την ενίσχυση της προσπάθειας μας με σκοπό την ενίσχυση των πολιτικών που θα προσδώσουν κοινωνική δικαιοσύνη, πολλαπλές ευκαιρίες, διαφάνεια και βιώσιμη ανάπτυξη. Η συζήτηση αναφορικά με τις εθνικές εκλογές εκτιμώ πως είναι εκτός πλαισίου καθώς μεσολαβούν κρίσιμοι σταθμοί έως τότε. Οπότε ο πολιτικός μου ορίζοντας είναι η μάχη των Ευρωπαϊκών Εκλογών της 9ης Ιουνίου για ένα ελπιδοφόρο μέλλον για τους απανταχού Έλληνες και την πατρίδα, εντός της Ευρωπαϊκής μας οικογένειας. 

 

Τι χρειάζεται να αλλάξει στην ΚΑΠ και στον αγροτικό τομέα;

Η ΚΑΠ δυστυχώς χτίστηκε, σε ένα περιβάλλον όπου η Ευρώπη έπρεπε να διαχειριστεί πολλά σημαντικά και έκτακτα θέματα όπως το Brexit, την πανδημία, τον πόλεμο στην Ουκρανία, την αύξηση του ευρωπαϊκού χρέους, τις διεθνείς ισορροπίες που δοκιμάζονται και επομένως δεν στάθμισε τις επιπτώσεις μιας αυστηρής πράσινης συμφωνίας στους ευρωπαίους αγρότες και την αδικία που προστίθεται από εισαγωγές αγροτικών προϊόντων από τρίτες χώρες που δεν υπόκεινται σε αυστηρούς περιορισμούς και την ανεξέλεγκτη αύξηση κόστους παραγωγής.

Παράλληλα σε εθνικό επίπεδο δεν πραγματοποιήθηκε καμία διαβούλευση με όσους θα κληθούν να την εφαρμόσουν πόσο μάλλον όταν ακόμα και σήμερα η χώρα μας στερείται εθνικής στρατηγικής στα πρότυπα του δόγματος εξωτερικής πολιτικής που έχουμε τόσα χρόνια. Άρα απαιτείται άμεση αναθεώρηση σε Ευρωπαϊκό και Εθνικό επίπεδο αλλά δίχως εθνική στρατηγική θα συζητούμε συνεχώς για χαμένες ευκαιρίες. Μιας και το πρωταρχικό ζητούμενο ειδικά για την χώρα μας είναι να συνεχίσουμε να έχουμε αγρότες.

Παράλληλα είναι σημαντικό να τονίσουμε πως από 01/01/2025 ξεκινά στα Ευρωπαϊκά Όργανα η συζήτηση για την ΚΑΠ μετά το 2027 άρα είναι κομβικό από ποιούς θα εκπροσωπηθεί η Ελλάδα και επί την βάσει ποιου σχεδίου.

 

Η Μεσσηνία στηρίζεται διαχρονικά στον αγροτικό τομέα και τα τελευταία χρόνια  και στον τουρισμό. Το συγκεκριμένο μοντέλο έχει όμως οδηγήσει σε δημογραφική καθίζηση ενώ παραμένει μια από τις φτωχότερες περιοχές της χώρας. Φταίει το αναπτυξιακό μοντέλο ή γίνεται κάτι εντελώς λάθος;

Η δημογραφική καθίζηση είναι εμφανής σε ολόκληρη τη χώρα με βάση τα στοιχεία και της τελευταίας απογραφής, και συνυπάρχει με την μείωση της αγοραστικής δύναμης των πολιτών και την μετανάστευση των νέων μας. 

Σήμερα η Ελλάδα κατατάσσεται στην προ-τελευταία θέση μετά την Βουλγαρία στην ΕΕ όσον αφορά την αγοραστική δύναμη του κάθε πολίτη. Δηλαδή, μετά δυσκολίας την βγάζει ο Έλληνας, σε κοινή γλώσσα. Θυμίζω δε, πως ενώ σήμερα το εθνικό χρέος της Ελλάδας προσεγγίζει το 165% του ΑΕΠ, το 2010 όπου η ΕΕ επέβαλε τα αυστηρά μέτρα λιτότητας στη χώρα, το χρέος ήταν 120% του ΑΕΠ, με ότι αυτό συνεπάγεται για το άμεσο μέλλον.

Το πρόβλημα επομένως είναι πολυσύνθετο και απαιτεί ολιστική προσέγγιση μιας και αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει καν ορατό αναπτυξιακό μοντέλο ούτε για την Μεσσηνία ούτε για την χώρα. Απαιτείται η παρακίνηση και ο συγχρονισμός της κεντρικής κυβέρνησης με τις παραγωγικές δυνάμεις του τόπου, την περιφερειακή και τοπική Αυτοδιοίκηση, τα Επιμελητήρια, τους Συνεταιρισμούς, τα Πανεπιστήμια και την κοινωνία των πολιτών, ώστε μαζί ενωμένοι να χαράξουν ρεαλιστικές, πολλαπλές και αλληλοϋποστηριζόμενες αναπτυξιακές στρατηγικές σε κάθε τομέα διακυβέρνησης, με αποτελεσματικά κίνητρα ενίσχυσης κρίσιμων τομέων (ύπαιθρος – δευτερογενής τομέας) και την πλέον αποδοτική αξιοποίηση ευρωπαϊκών πόρων ως πραγματικό εργαλείο ανάπτυξης, και όχι ως κοντόφθαλμο αυτοσκοπό. Υπάρχουν πληθώρα βέλτιστων πρακτικών αλλά και εξαίρετο εγχώριο ανθρώπινο δυναμικό που απλά περιμένει μια σοβαρή πρόσκληση για να συνδράμει. 

 

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ

Ο Γιάννης Πάζιος γεννήθηκε το 1983 και μεγάλωσε στην Καλαμάτα. Είναι απόφοιτος του Τμήματος Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Γενικός Διευθυντής του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ένωση Μεσσηνίας, Διευθύνων Σύμβουλος της Αγροτικής Ένωσης Α.Ε Αγροσυμβουλευτικές Υπηρεσίες, Πρόεδρος του Συλλόγου υπέρ Μεσσηνιακών Ελαιοκομικών Προϊόντων ΠΟΠ και Αντιπρόεδρος Ένωσης Γεωγράφων Ελλάδας. Από το 2022 είναι Γραμματέας του Τομέα Ψηφιακής Πολιτικής & Μέλος Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής. Μιλάει Αγγλικά και Γερμανικά.