Σάββατο, 04 Μαϊος 2024 20:09

Αλέξανδρος Αγγελόπουλος - CEO Ομίλου Aldemar Resorts: «Στοχεύουμε να κάνουμε την περιοχή πρότυπο της οικιστικής φιλοξενίας»

 

Συνέντευξη στην Άννα Αγγελίδου

(anagelidou@yahoo.gr)

Την εκτίμηση ότι η Πελοπόννησος στο σύνολο της θα κινείται αυξητικά όσο αφορά την τρέχουσα τουριστική περίοδο, ανεξάρτητα από τα εθνικά μεγέθη, εξέφρασε σε αποκλειστική του συνέντευξη στο «Περισκόπιο» ο διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου Aldemar Resorts, και αντιπρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Επιχειρηματιών (ΕΕΝΕ) Αλέξανδρος Αγγελόπουλος. Ο Αλέξανδρος Αγγελόπουλος, παρακολουθεί με αμείωτο ενδιαφέρον τις εξελίξεις, στην ελληνική αλλά και διεθνή επιχειρηματική πραγματικότητα, έχοντας ως όραμα την αρμονική συνύπαρξη επιχειρηματικότητας και κοινωνίας σε ένα βιώσιμο περιβάλλον. Ο διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου Aldemar Resorts αναφέρθηκε και στις προκλήσεις που θα που θα κληθεί να αντιμετωπίσει η χώρα μας τα επόμενα χρόνια στο θέμα του τουρισμού αλλά και στο μεγαλόπνοο εγχείρημα που αφορά το σχεδιασμό και τη χωροθέτηση του μεγαλύτερου πράσινου οικισμού στη χώρα- που θα υλοποιηθεί στην Ηλεία.

Διαβάστε το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του Αλέξανδρου Αγγελόπουλου.

 

Ο Όμιλος Aldemar Resorts, επέλεξε να επενδύσει τουριστικά στο Νομό Ηλεία και μάλιστα η επένδυση αυτή αναπτύσσεται ολοένα και περισσότερο. Γνωρίζουμε ότι ήδη δημιουργήσατε ένα από τα  μεγαλύτερα συνεδριακά – εκθεσιακά κέντρα στην περιοχή της Ηλείας και στη χώρα, ενώ παράλληλα οι επενδύσεις επί Ηλειακού εδάφους συνεχίζονται. Θα θέλατε να μοιραστείτε μαζί μας τους λόγους που σας ώθησαν να επενδύσετε στην Ηλεία αλλά και τι άλλο περιμένουμε να δούμε από τον Όμιλο Aldemar;

Η αρχή έγινε για συναισθηματικούς λόγους. Ο πατέρας μου μας πήγαινε για διακοπές στην περιοχή, ιδιοκτησίας τότε Πατρονικόλα. Ο Ηλίας Πατρονικόλας ήταν ο νονός μου και οι αναμνήσεις όλης της οικογένειας από τα παιδικά αυτά χρόνια, μας συνοδεύουν μέχρι και σήμερα. Η συνέχεια βέβαια ήταν πολύ διαφορετική. Μια σειρά από συγκυρίες οδήγησαν τον πατέρα μου να αγοράσει την έκταση και σήμερα αποτελεί πλέον το κέντρο των επιχειρηματικών μας σχεδίων. Και αν και δεν ανήκει στις ΠΟΤΑ (Περιοχή Ολοκληρωμένης Τουριστικής Ανάπτυξης), έχει όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά μιας περιοχής ολοκληρωμένης ανάπτυξης, όχι μόνο τουριστικής. Μετά την μετεξέλιξη του ξενοδοχείου στο σημερινό OlympianGrand Resort, ολοκληρώσαμε το φετινό χειμώνα ένα από τα μεγαλύτερα και το πλέον σύγχρονο συνεδριακό και εκθεσιακό κέντρο της χώρας. Αποτελεί έναν πολυχώρο δραστηριοτήτων, αφού χάρη στον τρόπο που μελετήθηκε και κατασκευάστηκε μπορεί να εξυπηρετήσει μία σειρά διαφορετικών ειδών εκδηλώσεων που ξεφεύγουν των συγκεκριμένων ορίων των συνεδρίων ή των εκθέσεων που έχουμε συνηθίσει. Αυτό συνέβη γιατί η σημερινή έκφραση της συλλογικότητας δεν έχει σύνορα και δεν είναι απαραίτητο να έχει και συγκεκριμένο χαρακτήρα. Ο χώρος διατίθεται στον οργανωτή, και αναλόγως το προφίλ και των απαιτήσεων του, τον προσαρμόζει και μέσα από αυτόν αναδεικνύει την εκδήλωση του. Το σημαντικότερο όλων είναι ότι είναι το πρώτο ενεργειακά αυτόνομο συνεδριακό κέντρο, απαντώντας στη σύγχρονη ανάγκη για βιώσιμες πρακτικές, για εξέλιξη του παλαιού στο νέο, για σεβασμό στο περιβάλλον, τον άνθρωπο και την κοινωνία. 

Τα επόμενα βήματα έχουν ήδη δρομολογηθεί. Ξεκινάμε το σχεδιασμό και τη χωροθέτηση του μεγαλύτερου πράσινου οικισμού στη χώρα, ο οποίος όχι μόνο θα σέβεται το περιβάλλον, αλλά θα το αναδεικνύει και θα αποτελεί παράδειγμα για το πώς μπορεί κανείς σε παρθένες περιοχές να δημιουργήσει ένα σύγχρονο μοντέλο διαβίωσης, ξεκούρασης και προσωπικής και οικογενειακής εξέλιξης. Είναι σημαντικό να σημειώσουμε ότι η ανάπτυξη δεν πρέπει να αποτελεί πια το ζητούμενο. Αντίθετα, οφείλουμε να εξελίξουμε εαυτούς αλλά και όσους/όσα μας περιβάλλουν σε ένα διαρκώς μεταλλασσόμενο περιβάλλον. Όπως θα έχει παρατηρήσει όποιος με έχει ακούσει να μιλάω και στο παρελθόν, πρέπει να ξεχάσουμε τη φιλοξενία όπως την ξέρουμε μέχρι τώρα. Με γνώμονα όλα τα παραπάνω και σεβόμενοι αλλά και αξιοποιώντας όλα τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Ηλείας στοχεύουμε να κάνουμε την περιοχή πρότυπο της οικιστικής φιλοξενίας.

Απαντώ και στο τελευταίο σκέλος της ερώτηση σας. Επιλέξαμε την Ηλεία, γιατί είναι μια περιοχή που παραμένει παρθένα, είναι μοναδικού φυσικού πλούτου, ξεκινώντας από τη γη της, το υπέδαφός της, την ηλιοφάνεια της, αλλά και τα σύγχρονα έργα υποδομής της, με αιχμή του δόρατος το νέο αυτοκινητόδρομο. 

 

Το 2023 έκλεισε με θετικό πρόσημο για τον τουρισμό στην χώρα μας. Ποιες είναι οι προβλέψεις σας για την τρέχουσα τουριστική σεζόν;

Οι προκρατήσεις κινούνται με εντυπωσιακά αυξητικό ρυθμό. Δεν είναι απαραίτητο ότι θα έχουμε το ίδιο εντυπωσιακά αποτελέσματα, μας δίνεται όμως ο χρόνος και τα στοιχεία για να σχεδιάσουμε με προσοχή τα επόμενα βήματα. Η εντύπωση που έχουμε είναι πως η Πελοπόννησος στο σύνολο της θα κινείται αυξητικά, ανεξάρτητα από τα εθνικά μεγέθη. Νέες εθνικότητες επιλέγουν την Πελοπόννησο και αυτές που ήδη το έχουν πράξει, κινούνται με αυξητικές τάσεις. Σταδιακά δε, αλλά όχι οικονομικά αναίμακτα, φέρνουμε νέες αγορές, νέες συνεργασίες, προσπαθώντας να αντιρροπίσουμε το κάτω του μετρίου  αεροδρόμιο του Αράξου.

 

Λέμε πάντοτε ότι ο βασικότερος οικονομικός πυλώνας της χώρας μας είναι ο τουρισμός. Ωστόσο η δυτική Ελλάδα και η Πελοπόννησος, μοιάζει να υστερούν στο κομμάτι του τουρισμού, παρά το γεγονός ότι στην Ηλεία υπάρχει το μεγαλύτερο brandname της χώρας εκείνο της Αρχαίας Ολυμπίας. Τι είναι εκείνο που θα πρέπει κατά την γνώμη σας να αλλάξει ή να βελτιωθεί προκειμένου οι δύο περιφέρειες να γνωρίσουν τουριστική άνθηση;

Δεν έχω την αυταπάτη ότι ξαφνικά ο τουρισμός θα τύχει καλύτερης αναγνώρισης. Δεν συμβαίνει εδώ και δεκαετίες. Είναι δε παράδοξο να αναγνωρίζουμε ότι τα οικονομικά μεγέθη του τουρισμού κρατούν την εθνική οικονομία όρθια, αλλά δεν στηρίζουμε το έργο του τουρισμού που όχι μόνο δεν είναι υπέρ των ξενοδόχων, αντίθετα δουλεύει για ένα μεγάλο μέρος της οικονομίας, μιας οικονομίας που χρόνια τώρα αποκαλώ Oικονομία της Φιλοξενίας. Ίσως να βοηθούσε αν σταματούσαμε να μιλάμε για τουρισμό και να αρχίζαμε να μιλάμε για Φιλοξενία, που είναι άλλωστε αυτό που παρέχουμε στους επισκέπτες της χώρας. Ο πολλαπλασιαστής της τουριστικής δραστηριότητας στη χώρα μας είναι χονδρικά 3. Αυτό σημαίνει πως για κάθε 1 ευρώ που ξοδεύεται στη χώρα, άλλα 2 διασπείρονται σε όλες εκείνες τις δραστηριότητες που συνθέτουν το προϊόν της φιλοξενίας. Είναι καιρός να το καταλάβουν όσοι ακόμα δε βλέπουν το εύρος στο οποίο ακουμπάει η τουριστική δραστηριότητα. Ενδεικτικά αναφέρω ότι σχεδόν το 70% της οικοδομικής δραστηριότητας τα προηγούμενα δύο χρόνια ήταν για τουριστικά ακίνητα. 

Είναι θετικό ότι ολοκληρώνεται σύντομα το εξαιρετικής σημασίας έργο της σύνδεσης μέσω αυτοκινητοδρόμου της Πάτρας με τον Πύργο και για λόγους ταχύτητας αλλά κυρίως ασφαλείας. Ωστόσο, προβληματισμό προκαλεί ότι  απομονώθηκε από το πρώτο πακέτο της ιδιωτικοποίησης των αεροδρομίων ο Άραξος, που δέχεται πτήσεις τσάρτερ. Εξόχως παράδοξο αποτελεί το γεγονός ότι η συντήρηση όμως της κίνησης, αλλά και του ίδιου του αεροδρομίου γίνεται από ιδιωτικά μέσα. Ένα αεροδρόμιο που υποδέχεται μεγάλο αριθμό επισκεπτών, και ελπίζουμε σύντομα μεγαλύτερο, με τις προσπάθειες τις δικές μας, των επιχειρηματιών του κλάδου, αλλά και της Περιφέρειας που ελπίζουμε να μας στηρίζει στην προσέλκυση επισκεπτών από νέους προορισμούς, οφείλει να λειτουργεί σωστά. Με ικανό αριθμό προσωπικό εδάφους, τελωνειακές υπηρεσίες, κλιματιζόμενες αίθουσες κλπ.

Επενδύσεις όπως του CostaNavarino και η δική μας αλλάζουν τον τόπο στον οποίο λειτουργούν, γιατί διασπείρουν και πλούτο και γνώση. Λειτουργούν χωρίς παρωπίδες, νοιάζονται για τη γη, για τις τοπικές κοινωνίες, για την ανάδειξη των τοπικών χαρακτηριστικών. Ο βαθμός στον οποίο συνεργάζονται οι επιχειρήσεις με τους Περιφερειάρχες και τις Περιφερειακές Αρχές θα ορίσει και το πόσο σωστά και γρήγορα μπορούμε να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις των καιρών. 

 

Ποιες είναι κατά την άποψη σας οι μεγαλύτερες προκλήσεις που θα κληθεί να αντιμετωπίσει η χώρα μας τα επόμενα χρόνια στο θέμα του τουρισμού;

Πρώτη και κύρια πρόκληση είναι η κλιματική αλλαγή. Δεν ελέγχεται η φύση, αν την κατανοήσουμε όμως και σχεδιάσουμε προσεκτικά την πολιτική που πρέπει να εφαρμόζεται, όχι τόσο σε εθνικό επίπεδο, αλλά σε περιφερειακό επίπεδο βάσει των εκάστοτε κλιματικών αλλαγών, θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τις περιβαλλοντικές προσκλήσεις και να συντηρήσουμε έναν ικανό αριθμό επισκεπτών. Δυστυχώς, μέχρι και σήμερα επιμένουμε να βλέπουμε αριθμό κεφαλών που επισκέφτηκαν τη χώρα, αλλά δίνουμε μικρότερο βάρος στους ποιοτικούς δείκτες όπως στην κατανομή τους ανά γεωγραφικό διαμέρισμα, την ηλικιακή κατανομή, την κατανομή μέσα στην τουριστική σεζόν και τις δυνατότητες διεύρυνσης της σεζόν, που δεν μπορεί να είναι οριζόντιες, αλλά διαφέρουν από περιοχή σε περιοχή. 

Δεύτερη πρόκληση είναι η κινητροδότηση για την απασχόληση στο τουρισμό. Η έλλειψη προσωπικού και η έλλειψη κατάρτισης είναι τα τελευταία χρόνια πολύ εμφανείς στον κλάδο. Η κινητροδότηση είναι απαραίτητη, ωστόσο λανθασμένα θεωρείται ότι είναι ευθύνη μόνο του ξενοδόχου ή ιδιώτη επαγγελματία. Όπως ξέρετε, σε ένα μισθολογικό κόστος, τουλάχιστον  το μισό καταλήγει στο κράτος. Άρα με απλά μαθηματικά η σχέση είναι τριμερής και ως τέτοια πρέπει να αντιμετωπίζεται σε όλα τα επίπεδα, άρα και σε αυτό των κινήτρων.

Τέλος, μη ξεχνάμε ότι διανύουμε μια περίοδο γεωπολιτικών αλλαγών, αλλά δυστυχώς και συρράξεων μεγαλύτερης ή μικρότερης κλίμακας, πράγμα που σημαίνει ότι όσοι ασχολούνται με τον τουρισμό δε μπορούνε να κοιμούνται ήσυχοι, αλλά να είναι σε εγρήγορση για αλλαγές στη στρατηγική τους.

 

[Αρθρο από το περιοδικό «Περισκόπιο» - Τεύχος Απριλίου]