Πέμπτη, 02 Μαϊος 2024 14:43

Η κατάρρευση του πρωτογενούς τομέα στην Περιφέρεια Πελοποννήσου

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)

Μιλώντας στο Αγροτικό Συνέδριο, που οργανώθηκε από τη Gaia Επιχειρείν στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας, ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς είπε μεταξύ άλλων:

«Στην Ελλάδα στο διάστημα 2000-2020 η χρησιμοποιούμενη γεωργική έκταση μειώθηκε κατά 19%. Η μεταβολή στον αριθμό των εκμεταλλεύσεων έφθασε το -27%, στις εκμεταλλεύσεις με αρδευθείσες εκτάσεις το -28%». Και πρόσθεσε ο κ. Σαμαράς: «Οι ίδιοι αριθμοί μάς… μιλούν και για την Πελοπόννησο. Από τις μεγαλύτερες μειώσεις στην έκταση κατά 24%».

Δεν είπε τίποτα νέο ο πρώην πρωθυπουργός. Ρεπορτάζ μου το οποίο δημοσιεύτηκε στην «Ε» στις 30 Σεπτεμβρίου 2023, αναφέρει επί λέξει: «Ο πρωτογενής τομέας της Περιφέρειας Πελοποννήσου συρρικνώνεται ραγδαία με ανυπολόγιστες οικονομικές, κοινωνικές και οικολογικές επιπτώσεις. Συγκεκριμένα και σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή, μεταξύ των ετών 2009-2020 μειώθηκαν: το 24,1% καλλιεργούμενης έκτασης, το 28,3% του ζωικού κεφαλαίου της κτηνοτροφίας και το 25,3% των εκμεταλλεύσεων μελισσοκομίας. Αναλυτικά, από το 2009 μέχρι το 2020 οι καλλιεργούμενες εκτάσεις στην Περιφέρεια Πελοποννήσου μειώθηκαν από 3,3 εκατ. σε 2,5 εκατ. στρέμματα. Το ζωικό κεφάλαιο της κτηνοτροφίας μειώθηκε από 1.120.608 σε 802.837 ζώα και στη μελισσοκομία οι κυψέλες από 138.390 σε 120.224».

Ουσιαστικά τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής και του ρεπορτάζ από πέρσι το Σεπτέμβριο καταγράφουν την κατάρρευση του πρωτογενούς τομέα στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, αλλά τόσο ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς όσο και οι κοινωνικοί εταίροι τα αγνόησαν επιδεικτικά, επειδή ήταν απασχολημένοι με την προεκλογική εκστρατεία των αυτοδιοικητικών υποψηφίων. Εννοείται ότι σε μια κανονική Περιφέρεια το θέμα της κατάρρευσης του πρωτογενούς τομέα θα ήταν στην κορυφή της προεκλογικής ατζέντας. Στην Περιφέρεια Πελοποννήσου όμως οι κοινωνικοί εταίροι δεν ασχολούνται με στατιστικά όπως οι «κουτόφραγκοι» στην Ευρώπη, γιατί νομίζουν ότι η παραγωγή θα ανακάμψει με μαγικά ραβδιά και χαρισματικούς ηγέτες. Στην πραγματικότητα όμως και ο πρωτογενής τομέας όπως και οι άλλοι κλάδοι της οικονομίας καταρρέουν στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, επειδή η πολιτική, η οικονομική και η πνευματική ηγεσία αγνοούν τα στατιστικά στοιχεία και αδιαφορούν για τη βελτίωση της παραγωγικότητας, καθώς ενδιαφέρονται κυρίως για τη διανομή των εθνικών και ευρωπαϊκών ενισχύσεων. Και όταν οι κοινωνικοί εταίροι έχουν στραμμένο το βλέμμα μόνο στο κρατικό ταμείο, η εξωστρέφεια και η καινοτομία εμπλουτίζουν μόνο τις ομιλίες των συνέδρων, που βγάζουν το παντεσπάνι τους πουλώντας φύκια για μεταξωτές κορδέλες.

 lathanasis@yahoo.gr

Θανάσης Λαγός

Σ.Σ Η φωτογραφία έχει δημιουργηθεί με ΑΙ