Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024 13:41

Λαογραφική έκθεση μαθητών του 13ου Δημοτικού Καλαμάτας

Tη λαογραφική έκθεση που ετοίμασαν παρουσίασαν οι μαθητές και οι μαθήτριες της Β’ τάξης του 13ου Δημοτικού Σχολείου Καλαμάτας, στις υπόλοιπες τάξεις του Σχολείου.

Στη συνέχεια παρέδωσαν τη σκυτάλη στους μαθητές και τις μαθήτριες την Δ’2 τάξης, που μαζί με την δασκάλα τους Σταυρούλα Βασιλοπούλου, μελέτησαν και εμπλούτισαν την έκθεση.

Μάλιστα, επέκτειναν την δράση, προσκαλώντας και ξεναγώντας μαθητές και μαθήτριες από το 11ο Νηπιαγωγείο Καλαμάτας, το 15ο Νηπιαγωγείο Καλαμάτας, το 5ο Δημοτικό Σχολείο Καλαμάτας και το 6ο Δημοτικό Σχολείο Καλαμάτας. Οι οικοδεσπότες μαθητές σε ρόλο «ξεναγού» και με τη βοήθεια των εκπαιδευτικών Σωτηρίας Μπαλασοπούλου και Σταυρούλας Βασιλοπούλου παρουσίαζαν τα εκθέματα στους επισκέπτες μαθητές, τη χρηστικότητά τους σε παλαιότερες εποχές και τη λαογραφική αξία τους. Συγκεκριμένα στην έκθεση υπήρχαν αντικείμενα καθημερινής ζωής, όπως ζυγαριές (με σταθμά, καντάρι και παλάντζα), ταγάρια, γκλίτσα, εργόχειρα, ραδιόφωνα, νάκα, γουδιά και γουδοχέρια, κόσκινο και κρισάρα, είδη φωτισμού (λυχνάρι, καντήλι, λάμπα) και άλλα. Οι μαθητές και οι μαθήτριες προσέγγισαν βιωματικά την λαογραφική παράδοση, αποκομίζοντας πολλαπλά οφέλη, τόσο από την ίδια την έκθεση, όσο και από την αλληλεπίδρασή τους με μαθητές άλλων σχολείων.