Πέμπτη, 02 Μαϊος 2024 18:26

Να τον εντάξει αυτός που τον απένταξε

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)

 

Του Γιώργου Παναγόπουλου

Οι πανομοιότυπες διαβεβαιώσεις από τους κυβερνητικούς στους τοπικούς παράγοντες δεν αφορούν μόνο το Καλαμάτα - Ριζόμυλος - Πύλος - Μεθώνη, αλλά και το Πύργος - Τσακώνα. Εδώ δεν μπαίνουν μπουλντόζες από τρίμηνο σε τρίμηνο, αλλά «κατατίθεται η μελέτη» για την εναλλακτική χάραξη του δρόμου στην περιοχή από τον Καϊάφα σχεδόν μέχρι το Γιαννιτσοχώρι. Όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν στο ότι η μελέτη είναι έτοιμη από την «Ολυμπία οδό», που είχε αναλάβει τη σύνταξή της, από το τέλος του χρόνου -έχουν μάλιστα διακινηθεί και σενάρια για δύο προτεινόμενες λύσεις, όμως από το τέλος του 2023 πάμε από μήνα σε μήνα για την επίσημη παρουσίασή της.

Το θέμα δεν είναι βέβαια η παρουσίαση της μελέτης, αλλά η επιλογή λύσης και πλαισίου κατασκευής του δρόμου. Είναι βέβαιο ότι η μελέτη θα παρουσιάζει λύσεις, που θα έχουν κόστος και θα τεθεί ζήτημα κάλυψής του. Το ερώτημα είναι αν υπάρχει βούληση να προχωρήσει ο δρόμος και προφανώς οι τεχνικές λύσεις μπορούν να προσδιοριστούν. Το πρόβλημα που χρειάζεται να ξεπεραστεί είναι αυτό του κυκλοφοριακού φόρτου. Δεν είναι τυχαίο ότι το τελευταίο διάστημα έχουν βγει στην πιάτσα ξανά οι συγκεκριμένες αιτιάσεις και προβληματισμοί. Αυτά είναι όμως γνωστά και έχουν επαναληφθεί και στην πρώτη φάση ένταξης, όταν το έργο είχε δοθεί με σύμβαση παραχώρησης στο σύνολό του, πριν την οικονομική κρίση και το κόψιμό του, προκειμένου να ολοκληρωθεί το Πάτρα - Αθήνα.

Η λύση για τη χρηματοδότηση και την κατασκευή του δρόμου βρίσκεται στην επέκταση της σύμβασης παραχώρησης. Στην Ε.Ε. το έργο είχε κατατεθεί ως ενιαίο και υπάρχει και στην πρόσφατη αναθεώρηση για να εγκριθεί το Πάτρα - Πύργος. Το να εξετάζεται τώρα ως αυτόνομο τμήμα και όχι ως μέρος του συνόλου είναι τουλάχιστον παράδοξο. Το Πύργος - Τσακώνα είναι το μοναδικό και τελευταίο τμήμα αυτοκινητόδρομου της χώρας και η εκκρεμότητα θα πρέπει να κλείσει. Η ολοκλήρωση της Ολυμπίας Οδού αποτελεί ένα σημαντικό αναπτυξιακό ζήτημα για όλη την Πελοπόννησο και ειδικότερα για τη Μεσσηνία. Έχει χαθεί αρκετός χρόνος με υποχωρήσεις. Αυτός που συμφώνησε στην απένταξη του συγκεκριμένου δρόμου έχει χρέος να πρωταγωνιστήσει στην ένταξη και την κατασκευή του. Να θυμίσουμε ότι ο δρόμος απεντάχθηκε το 2013 από τον υπουργό Υποδομών Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, με πρωθυπουργό τον Αντώνη Σαμαρά -τα πάντα έχουν ονοματεπώνυμο και υπογραφές. Η ιστορία γράφεται με έργα και όχι με λόγια θαυμασμού από κόλακες και αυλικούς. 

 

panagopg@gmail.com

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 02 Μαϊος 2024 19:21