Παρασκευή, 03 Μαϊος 2024 21:06

Να αποφευχθεί το απόλυτο μπάχαλο 

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

  

Του Γιώργου Παναγόπουλου

Οι αναπλάσεις δρόμων και πλατειών δεν είναι  έργα που προκρίνουν οι δημοτικές αρχές και προωθούν μετά από μελέτη και σχέδιο. Πρόκειται για προγράμματα που έχουν σχεδιαστεί κεντρικά, σε υπουργεία και περιφέρειες, για να απορροφηθούν πόροι από τα χρηματοδοτικά ταμεία της Ε.Ε. Όπως και άλλη φορά έχουμε επισημάνει, οι αναπλάσεις είναι κατά βάση πεταμένα λεφτά, για να παρουσιάζουν οι δήμαρχοι και οι περιφερειάρχες  έργο στη βιτρίνα κάθε πόλης. Είναι έργα ακριβά, που γίνονται εύκολα, έτσι ώστε να μην υπάρχουν υστερήσεις στα χρηματοδοτικά προγράμματα και να φαίνεται ότι χάνονται λεφτά. Η λογική που επικρατεί είναι “αντί να χαθούν τα λεφτά, ας πεταχτούν σε κυβόλιθους, ώστε να τσιμπήσουμε και κανά ψηφαλάκι από τους ιθαγενείς που θαμπώνονται από τις χρωματιστές χάντρες”!

Τα έργα ανάπλασης που έχουν γίνει στην Καλαμάτα τα τελευταία χρόνια ακολουθούν αυτό το μοτίβο. Η ανάπλαση της Υπαπαντής δεν άλλαξε τίποτα ουσιαστικό στην πλατεία, η πλακόστρωση μερικών μέτρων της Ναυαρίνου αποτελεί τον ορισμό του πολύ κακού για το τίποτα, ενώ η «αναδιάταξη» της πλατείας 23ης Μαρτίου εξελίσσεται σε τεράστιο φιάσκο. Μετά από αυτές τις «επιτυχίες», η επέκταση αναπλάσεων σε μια σειρά δρόμων του κέντρου της Καλαμάτας κάνει -δικαίως- τους πάντες επιφυλακτικούς. Τα ερωτήματα είναι δύο: πότε θα ολοκληρωθούν οι συγκεκριμένες αναπλάσεις; Και βέβαια, θα προσφέρουν κάτι στην πόλη και τους πολίτες ή θα κάνουν την καθημερινότητα όλων χειρότερη;

Απαντήσεις θα δοθούν όταν ολοκληρωθούν οι συγκεκριμένες αναπλάσεις, οπότε θα αποκαλυφθεί και το τελικό αποτέλεσμα. Το σίγουρο είναι ότι τους επόμενους μήνες θα υπάρξει μια σημαντική κυκλοφοριακή αναστάτωση στο κέντρο της Καλαμάτας. Η κυκλοφορία και η στάθμευση θα γίνει αντικειμενικά εξαιρετικά δύσκολη και χρειάζεται καθημερινή διευκόλυνση με ρυθμίσεις και ελέγχους από τη δημοτική αστυνομία. Η δημοτική αρχή έκανε την επιλογή να προωθήσει τις συγκεκριμένες αναπλάσεις. Χρειάζεται να φροντίσει για την έγκαιρη υλοποίησή τους, λαμβάνοντας ταυτόχρονα όλα τα μέτρα που απαιτούνται για να μην βραχυκυκλώσει κυκλοφοριακά η πόλη. Το εγχείρημα δεν είναι εύκολο. Η εμπειρία των άλλων έργων έχει δείξει ότι δύσκολα επιτυγχάνεται το αυτονόητο. Ας ελπίσουμε ότι υπάρχει εμπειρία από τα λάθη και δεν θα ζήσουμε τα χειρότερα στην καθημερινότητά μας. Το σίγουρο είναι ότι πλέον δεν υπάρχουν περιθώρια για δικαιολογίες.

 

panagopg@gmail.com

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 03 Μαϊος 2024 20:19