Τετάρτη, 17 Απριλίου 2024 12:40

Μαξιμαλιστικοί στόχοι στη γερασμένη Μεσσηνία

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Αν δεν ζούσα μόνιμα στη Μεσσηνία και διάβαζα μόνο τους τίτλους των ειδήσεων για τη χωροταξική κατανομή των δημόσιων υπηρεσιών, θα αναρωτιόμουν αν έχω επιστρέψει στη δεκαετία του 1950 ή αν ο πληθυσμός της Μεσσηνίας αυξήθηκε τόσο πολύ, ώστε να φτάσει την πυκνότητα της Ολλανδίας ή της Λομβαρδίας.

Σύμφωνα όμως και με την Ελληνική Στατιστική Αρχή, ο πληθυσμός της Μεσσηνίας μεταξύ των τριών τελευταίων απογραφών έχει μειωθεί κατά 20.884 κατοίκους, από 166.964 το 1991 σε 146.080 κατοίκους το 2021. Μπορεί λοιπόν η Μεσσηνία με πυκνότητα πληθυσμού 49 κατοίκους ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο να διεκδικεί τις ίδιες υπηρεσίες με την Ολλανδία, που έχει πυκνότητα πληθυσμού 432 κατοίκους ανά χιλιόμετρο ή τη Λομβαρδία, που έχει πυκνότητα πληθυσμού 421 κατοίκους ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο;

Η απάντηση είναι προφανής, αλλά αγνοείται επιδεικτικά από την ηγεσία της Μεσσηνίας, που συνεχίζει να θέτει μαξιμαλιστικούς στόχους σαν αυτούς που οδήγησαν στην οικονομική στασιμότητα και στη δημογραφική συρρίκνωση του νομού. Σε κάθε περίπτωση και ανεξάρτητα από τους λόγους συνέχισης της αδιέξοδης πολιτικής, η Μεσσηνία με πληθυσμό 146.080 κατοίκους, από τους οποίους οι μισοί είναι σε ηλικία σύνταξης, δεν μπορεί αφενός να είναι αυτάρκης και αφετέρου να έχει υψηλό διαθέσιμο εισόδημα, όταν τα μισά φυσικά και νομικά πρόσωπα έχουν εισόδημα από το κράτος.

Στην πραγματικότητα η Μεσσηνία μπορεί να έχει πολλά αστυνομικά τμήματα, αλλά δεν θα έχει αστυνόμευση. Επίσης μπορεί να έχει πολλά κέντρα υγείας και δύο νοσοκομεία, αλλά τελικώς οι ασθενείς θα κάνουν ιατρικό τουρισμό στην Αθήνα για να θεραπευτούν. Για αυτό άλλωστε έχει και αυτοκινητόδρομο που τη συνδέει με την Αθήνα. Βεβαίως ο αυτοκινητόδρομος έχει επιδοτηθεί με 150 εκατ. ευρώ, γιατί δεν είναι βιώσιμος με αυτό τον πληθυσμό, αλλά όπως προαναφέραμε κανένας δεν εξετάζει τη βιωσιμότητα και την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών με βάση τον πληθυσμό και τα ηλικιακά χαρακτηριστικά του.

lathanasis@yahoo.gr

Θανάσης Λαγός