Παρασκευή, 01 Δεκεμβρίου 2023 09:06

Δίκη για δολοφονία Γυφτέα στην Καλαμάτα: Ισόβια στο έναν 10 χρόνια στον άλλο

 

Ποινή ισόβιας κάθειρξης και επιπλέον κάθειρξη 10 ετών επέβαλε χθες το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Καλαμάτας, όπως και πρωτόδικα είχε επιβληθεί, στον 50χρονο κατηγορούμενο για συναυτουργία στη δολοφονία και τη ληστεία του επιχειρηματία Παναγιώτη Γυφτέα.

Στον 56χρονο κατηγορούμενο για ηθική αυτουργία στη ληστεία κατά συναυτουργία του επιχειρηματία, αναγνώρισε το ελαφρυντικό της μεταγενέστερης καλής συμπεριφοράς και μείωσε την ποινή από ισόβια κάθειρξη σε κάθειρξη 10 ετών.

Το δικαστήριο δεν αναγνώρισε κανένα ελαφρυντικό στον 50χρονο κατηγορούμενο και η απόφαση για την ενοχή του ήταν ομόφωνη -ενώ, νωρίτερα, και η εισαγγελέας έκρινε πως δεν πρέπει να δοθεί το ελαφρυντικό της μεταγενέστερης καλής συμπεριφοράς, το οποίο ζήτησαν οι συνήγοροί του.

Θυμίζουμε ότι ο επιχειρηματίας Παναγιώτης Γυφτέας δολοφονήθηκε στις 28 Φεβρουαρίου του 2011, οπότε, σύμφωνα με τη δικογραφία, μια ομάδα των 4 ή 5 ατόμων κατ' εντολήν του 56χρονου κατηγορούμενου είχαν στήσει καρτέρι για να τον ληστέψουν και, όταν εκείνος αντιστάθηκε, τον σκότωσαν. Ο επιχειρηματίας είχε βρεθεί νεκρός και άγρια χτυπημένος στο κεφάλι, στο πορτ-μπαγκάζ του αυτοκινήτου του, κοντά στο σπίτι του έξω από την Καλαμάτα, και, ως φυσικός αυτουργός, καταδικάστηκε ο 50χρονος κατηγορούμενος που… θεωρείτο νεκρός, ώσπου συνελήφθη στις 21 Ιουνίου του 2019 στη Θεσσαλονίκη.

Η δίκη των δύο κατηγορουμένων σε δεύτερο βαθμό ξεκίνησε στα μέσα του Νοεμβρίου και ολοκληρώθηκε σε τρεις συνεδριάσεις, ενώ χθες εκδόθηκε η απόφαση.

Ν.Κ.