Τετάρτη, 31 Ιανουαρίου 2024 16:40

Ο εορτασμός των Τριών Ιεραρχών στην Καλαμάτα

 

Με κάθε μεγαλοπρέπεια και με την παρουσία πλήθους εκπαιδευτικών και μαθητών, τιμήθηκε χθες στη μητρόπολη Μεσσηνίας. η μνήμη των Τριών Ιεραρχών και Οικουμενικών Διδασκάλων Βασιλείου του Μεγάλου, Γρηγορίου του Θεολόγου και Ιωάννου του Χρυσοστόμου.

Ο μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος χοροστάτησε στον όρθρο και τέλεσε την θεία λειτουργία στον ναό των Παμμεγίστων Ταξιαρχών Καλαμάτας. Κατά τη διάρκεια αυτής, τέλεσε την εις διάκονον χειροτονία του ευσεβούς νέου Νικολάου Τζώρτζη. Τον σεβασμιώτατο πλαισίωσαν ο

πρωτοσύγκελλος της μητρόπολης - αρχιμανδρίτης Φίλιππος Χαμαργιάς, ο προϊστάμενος του ναού αρχιμανδρίτης Τιμόθεος Μπινίσκος, ο πρωτοπρεσβύτερος Σωτήριος Ντίπ και ο διάκονος Θεόφιλος Κυριάκος.

Πριν το τέλος της λειτουργίας ο σεβασμιώτατος, κηρύττοντας τον θείο λόγο αναφέρθηκε στην αξία της Παιδείας και της Γνώσεως, μια αξία που τους αναγνώριζαν οι Τρεις Ιεράρχες και που όπως χαρακτηριστικά τόνισε “δεν μπορεί η Παιδεία και η Γνώση να ικανοποιούν απόψεις δικαιωματισμού και ιδεοληψίας. Η Παιδεία μεταμορφώνει τον άνθρωπο και τον καθιστά μια προσωπικότητα ψυχοσωματικά ολοκληρωμένη και τον θέτει στο στίβο της ζωής χρήσιμο για την κοινωνία και τους συνανθρώπους του”. Και κάλεσε όλους όσους βρίσκονται στο λήθαργο του δικαιωματισμού και της ιδεοληψίας, να αφυπνισθούν και να καταλάβουν τα λάθη τα οποία κάνουν, διότι θα οδηγήσουν σε διάσπαση την κοινωνία και θα διαταράξουν την κοινωνική συνοχή.

Μετά το τέλος της λειτουργίας τελέσθηκε η αρτοκλασία υπέρ υγείας και προόδου των μαθητών και των εκπαιδευτικών, με την παρουσία του δημάρχου Καλαμάτας Θανάση Βασιλόπουλου, του αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας Στάθη Αναστασόπουλου, των αντιδημάρχων Γιώργου Φάβα, Πιπίνας Κουμάντου και Αναστάση Σκοπετέα, των διευθυντών της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μεσσηνίας, ενώ τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε η διευθύντρια του 4ου Δημοτικού Σχολείου Καλαμάτας Ελένη Πάλλη.