Κυριακή, 14 Μαϊος 2023 08:25

Μεσσηνία: Αναμόρφωση του Δεσύλλα χάρις στον εθελοντισμό με πρωτοβουλία ντόπιων και απόδημων (φωτο)

Πρότυπο εθελοντισμού και συνεργασίας αποτελεί το χωριό Δεσύλλα, στο Δήμο Οιχαλίας.

Οντας ένα μέρος της βόρειας Μεσσηνίας που “χτυπήθηκε” από τις πυρκαγιές του καλοκαιριού του 2007, ντόπιοι και έχοντες καταγωγή από το χωριό, αισθάνθηκαν την ανάγκη να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους και να ομορφύνουν το χωριό τους, δημιουργώντας την ομάδα “Αγαπάμε Δεσύλλα”. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία που πήρε σάρκα και οστά τον Οκτώβριο του 2022 δίχως καμία ενίσχυση από φορείς και κράτος, φτάνοντας λίγους μήνες αργότερα να έχουν προκύψει τόσο στοχευμένες παρεμβάσεις και δημιουργίες, όσο και εκδηλώσεις για την ενίσχυση του πολιτισμού της περιοχής.

Μιλώντας στην “Ε” το μέλος της ομάδας και ένας εκ των πρωτεργατών της Μάριος Γκρόγκος, ανέφερε πως η ανάγκη για αξιοποίηση του τόπου τους εν μέσω της γενικότερης εγκατάλειψης που χαρακτηρίζει την επαρχία, τους ένωσε ώστε να αναγεννηθεί το χωριό.

Ο Μάριος Γκρόγκος εργάζεται ως γεωπόνος στην Αθήνα, έχοντας καταγωγή από το Δεσύλλα, ενώ αρκετές φορές έχει ασχοληθεί με την τηλεόραση πάνω στο αντικείμενο του, μέσα από εμφανίσεις και συνεργασίες σε εκπομπές πολλών καναλιών. Μέσω του αντικειμένου του άλλωστε, έχει τις γνώσεις αλλά και την εμπειρία ώστε να συνεισφέρει από την πλευρά του στις εργασίες. Για τη βοήθεια αρχικά του Δήμου προς το χωριό, δήλωσε πως δίνει βάση σε μεγάλο βαθμό στον κεντρικό φωτισμό, στους δρόμους και τα συναφή μέσα από τις παρακινήσεις του προέδρου Βασίλη Τζιάνου, όμως το χωριό υστερούσε σε θέματα καλλωπισμού. «Υπήρχε η θέληση από πολύ κόσμο για μια αλλαγή, ωστόσο έλειπε η σπίθα, ώστε να συσπειρωθεί το χωριό και να προβούμε σε ενέργειες δίχως κάποια βοήθεια» συνέχισε, γνωστοποιώντας πως ο πυρήνας της ομάδας απαρτίζεται από πέντε άτομα, τον ίδιο, καθώς και τους Γεωργία Γκρόγκου, Ελένη Αντωνοπούλου, Νίκο Αντωνόπουλο και Χριστίνα Σακελλαριάδη, φτάνοντας για μια δράση να δουλεύουν αφιλοκερδώς ακόμα και 50 άτομα!

ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Αρχικά, η ομάδα έδωσε έμφαση ώστε να διαμορφωθούν κάποιοι παρατημένοι χώροι, όπως ο Σιδηροδρομικός Σταθμός, η είσοδος του χωριού και μια πηγή, δίνοντας παράλληλα στον οικισμό χρώμα, μέσα από τη δημιουργία ενός μεγάλου γκράφιτι για την ανάδειξη της ιστορίας του τόπου. «Υπάρχει κόσμος που συνεισφέρει, αγοράζοντας τα υλικά που απαιτούνται όπως της οικοδομής, ή αξιοποιώντας κάποιο μηχάνημα ή όχημα όπως και τις γνώσεις του σε ένα αντικείμενο» τόνισε. Όπως εξήγησε, για τις παρεμβάσεις αυτές δαπανήθηκε ένα σεβαστό ποσό μέχρι στιγμής, τόσο από τα μέλη της ομάδας όσο και από κατοίκους του χωριού, στρέφοντας εν συνεχεία την προσοχή της στο πολιτιστικό κομμάτι. Στο πλαίσιο αυτό μάλιστα, διοργανώθηκε το Πάσχα έκθεση φωτογραφίας με τίτλο “Οι Ρίζες μας”, παρουσιάζοντας κολάζ από οικογένειες του Δεσύλλα, έχοντας μεγάλη προσέλευση από ντόπιους και επισκέπτες, ερχόμενοι μάλιστα και από τη Λακωνία. Οσο για τις επόμενες εκδηλώσεις που οραματίζεται η ομάδα, το πλάνο αφορά τη διεξαγωγή ενός Φεστιβάλ Πολιτισμού στις 26 Αυγούστου, με σκοπό αυτό να γίνει θεσμός για την περιοχή. Σύμφωνα με το Μάριο Γκρόγκο, το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει περιήγηση στο χωριό με αφηγήσεις, παρουσίαση τοπικών γεύσεων από τις δραστήριες όπως τις χαρακτήρισε γυναίκες του χωριού οι οποίες αποτέλεσαν έμπνευση για τη δημιουργία της ομάδας και συναυλία από γκρουπ με έντεχνο ελληνικό τραγούδι. «Και το εγχείρημα αυτό θα έχει εθελοντικό προφίλ, με ανεξάρτητο χαρακτήρα ιδίως σε μια προεκλογική περίοδο, μέσα από μια προσπάθεια απόδειξης πως με λίγα πράγματα και πολλή θέληση αλλά και μεράκι μπορούν να γίνουν πράγματα, αλλάζοντας προς το καλύτερο το χωριό» σημείωσε.

«ΛΙΦΤΙΝΚ» ΣΕ ΚΟΜΒΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ

Αναφορικά με το γκράφιτι που δημιουργήθηκε σε ευδιάκριτο σημείο, ήταν μια ιδέα της ομάδας, την οποία υλοποίησε ο γνωστός από τις δημιουργίες του στη Μεσσηνία Κώστας Λούζης (Skitsofrenis). «Μέσα από το γκράφιτι αναδεικνύουμε τον Σιδηροδρομικό Σταθμό του χωριού ο οποίος κάηκε το 2007, το τρένο που περνούσε μέσα από το Δεσύλλα, αποτελώντας πλέον ανάμνηση, καθώς και τα ψηφιδωτά που είχαν βρεθεί έξω από το χωριό» επισήμανε, γνωστοποιώντας πως έχει εμβαδό κοντά στα 200 τετραγωνικά.

Από πλευράς του κτηρίου του Σταθμού, έχοντας περάσει στη δικαιοδοσία του ΟΣΕ, η ομάδα δεν μπορεί να παρέμβει εσωτερικά, ωστόσο μπήκε στη διαδικασία να διαμορφώσει και να καθαρίσει εξωτερικά το χώρο, προκύπτοντας μετά την εθελοντική εργασία ένας χώρος αναψυχής με ξύλινα παγκάκια και τραπέζια, χαλίκι, νέα φυτά και φωτισμό. «Ως εθελοντές, δεν μπορούμε να μπούμε στη διαδικασία του κέρδους, έχοντας κάτι ως κυριότητα. Από εκεί και πέρα αν κάποιος επιθυμεί να αξιοποιήσει τον εσωτερικό χώρο του Σταθμού επαγγελματικά μέσω ενδεχομένως της εστίασης, θα πρέπει να απευθυνθεί στους αρμόδιους» εξήγησε. Στο κομμάτι της εισόδου, όπου καλωσορίζει πλέον ντόπιους και επισκέπτες με τον καλύτερο τρόπο μέσα από τις κατασκευές που τοποθετήθηκαν, το σκηνικό διαμορφώθηκε όπως είπε ο Μάριος Γκρόγκος με τη λογική “Πως η πρώτη εντύπωση είναι αυτή που μετράει”. Επιπλέον, βλέποντας κάποιος το hashtag του χωριού στην είσοδο μέσω γραμμάτων, αντιλαμβάνεται πως οι άνθρωποι του θέλησαν να “παντρέψουν” το παραδοσιακό με το μοντέρνο, γνωρίζοντας πως το Α και το Ω σε ένα προορισμό για να διαδοθεί, είναι τα social media. Υπενθύμισε δε, πως το χωριό αποτελεί πέρασμα για να πάει κανείς από τη Μεσσηνία στην Αγία Θεοδώρα, δίνοντας του πλέον τη δυνατότητα να κάνει μια στάση και να το θαυμάσει, αποτελώντας μια καλή αφορμή για μονοήμερη εκδρομή και όχι μόνο, από την Καλαμάτα και άλλα μέρη του Νομού.

 

ΣΤΟΧΟΣ Ο ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΟΣ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ

Σύμφωνα με το Μάριο Γκρόγκο, μια επίσκεψη στο χωριό μπορεί να συνδυαστεί με μια εξόρμηση και σε άλλα κοντινά σημεία, όπως στην ιστορική ακρόπολη του Ελληνικού όπου ελεγχόταν η είσοδος κατά την αρχαιότητα από τη Μεσσηνία στην Αρκαδία, όπως και στον κοντινό νερόμυλο με καμάρες από τη Ρωμαϊκή εποχή. Ως προς τη φιλοξενία του μέρους ευρύτερα, ο ίδιος διευκρίνισε πως σε κοντινή απόσταση υπάρχουν κατοικίες που συνδέονται με τη βραχυχρόνια μίσθωση, ενώ σε ό,τι έχει να κάνει με την εστίαση, ενημέρωσε πως το χωριό διαθέτει τόσο παραδοσιακή ταβέρνα όσο και καφενείο. «Αυτό που επιθυμούμε είναι το χωριό μας να αποτελέσει έναν εναλλακτικό προορισμό, προσελκύοντας “ανήσυχα” άτομα που θέλουν να εξερευνήσουν το κάτι διαφορετικό, κρατώντας απόσταση από πιο “πολύβουα” μέρη με πολλά μαγαζιά. Ταξιδιώτες ουσιαστικά που τους αρέσει η ηρεμία μέσα από την περιήγηση» συμπλήρωσε, λέγοντας πως η ομάδα θα θέσει το επόμενο διάστημα τους μελλοντικούς της στόχους, δείγμα πως το όραμα της έχει συνέχεια. «Ο κόσμος δεν φανταζόταν πως με απλά βήματα, θέληση και σχετικά λίγα χρήματα μπορεί όντως να αλλάξει όψη ένα χωριό, μπαίνοντας στη διαδικασία να συμμετάσχει στις δράσεις. Γι’ αυτό αφουγκραζόμαστε τα θέλω των μόνιμων κατοίκων, κάνοντας το επόμενο βήμα μας ανάλογα, κατόπιν ψηφοφορίας» κατέληξε.

TO ΧΩΡΙΟ…

Το χωριό έχει πανοραμική θέα σε όλο τον Μεσσηνιακό κάμπο, ενώ βρίσκεται 3,5 χλμ. από το Διαβολίτσι, 7 χλμ. από το Μελιγαλά, και 16 χλμ. από το Ιερό Ναό Αγίας Θεοδώρας, στην Άνω Μέλπεια. Από το χωριό διέρχεται η ιστορική μετρική σιδηροδρομική γραμμή Κορίνθου - Τριπόλεως - Καλαμάτας και στο βόρειο άκρο του βρίσκεται ο ομώνυμος Σιδηροδρομικός Σταθμός. Σε ανασκαφή που πραγματοποιήθηκε το 1900 ανάμεσα στα χωριά Δεσύλλα και Φίλια, ανακαλύφθηκαν δύο ψηφιδωτά που ανήκαν σε έπαυλη των Ρωμαϊκών χρόνων και τα οποία σήμερα εκτίθενται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσσηνίας. Ο πληθυσμός του χωριού σήμερα υπολογίζεται κοντά στους 150 κατοίκους.