Παρασκευή, 01 Μαρτίου 2024 14:55

Εταιρεία Προστασίας Ανηλίκων: Ημερίδα στην Καλαμάτα για τη βία μεταξύ ανηλίκων

Ένα θέμα που απασχολεί τη σύγχρονη οικογένεια, το σχολείο, τις τοπικές κοινωνίες και τους θεσμούς πραγματεύεται η ετήσια ημερίδα της Εταιρείας Προστασίας Ανηλίκων, που σε συνεργασία με το Δικηγορικό Σύλλογο Καλαμάτας αναδεικνύει τις παραβατικές συμπεριφορές και τα φαινόμενα βίας μεταξύ ανηλίκων.

Η ημερίδα είναι προγραμματισμένη για την Κυριακή 10 Μαρτίου στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας, με ώρα έναρξης τις 10.30 το πρωί και ολοκλήρωσης τις 2.30 το μεσημέρι. Οι ομιλητές, μεταξύ αυτών και ο ομότιμος καθηγητής Εγκληματολογίας Γιάννης Πανούσης, θα αναλύσουν στο κοινό τα αίτια, τους τρόπους αντιμετώπισης, πρόληψης και προστασίας, αλλά και το ρόλο της οικογένειας, του σχολείου, της δικαιοσύνης, της τοπικής κοινωνίας και της πολιτείας.

Στόχος των διοργανωτών είναι να ξεκινήσουν έναν διάλογο μεταξύ γονέων, σχολείου, παιδιών, πολιτών και επαγγελματιών, βάζοντας στο ίδιο τραπέζι καθηγητές Πανεπιστημίου, δικαστικούς λειτουργούς, νομικούς και επαγγελματίες πρώτης γραμμής.

Αξίζει να σημειωθεί ότι θα δοθεί βεβαίωση παρακολούθησης.

ΟΙ ΟΜΙΛΗΤΕΣ

Την εναρκτήρια ομιλία με θέμα «Νεαροί μικροδιάβολοι ή άγουροι εγκληματίες;», θα αναπτύξει ο ομότιμος καθηγητής Εγκληματολογίας Γιάννης Πανούσης. Θα ακολουθήσει το πρώτο στρογγυλό τραπέζι, με θέμα «Η ανάγνωση των παραβατικών συμπεριφορών ανηλίκων» και συντονίστρια την Αγγελική Μαλαπέτσα, κοινωνική λειτουργό, προϊσταμένη Κοινωνικής Υπηρεσίας Νοσοκομείου Καλαμάτας, μέλος Συμβουλίου Περιφερειακού Τμήματος Πελοποννήσου Συνδέσμου Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδας.

Ο Γιώργος Μόσχος, νομικός, πρώην Συνήγορος του Παιδιού, διευθυντής στο πρόγραμμα νεανικής συμμετοχής της Πρωτοβουλίας για την Ψυχική Υγεία Παιδιών και Εφήβων, θα αναπτύξει το θέμα «Έφηβοι που παραβαίνουν τον νόμο, σε αναζήτηση ταυτότητας, κύρους και προοπτικής. Το στοίχημα για την ακρόαση της φωνής και την κατανόηση των αναγκών τους».

Η Αφροδίτη Μαλλούχου, επιμελήτρια Ανηλίκων - κοινωνική λειτουργός, διδάκτωρ Αντεγκληματικής Πολιτικής, διαπιστευμένη διαμεσολαβήτρια υπουργείου Δικαιοσύνης, συστημική σύμβουλος ζεύγους και οικογένειας, θα αναπτύξει το θέμα «Ανήλικοι σε σύγκρουση με το νόμο: Δράστες ή θύματα; Αμφίσημα δίπολα, παράγοντες κινδύνου και σύνθετες διαδρομές στον κύκλο της βίας…».

Η Αγγελική Ρουμελιώτου, επιμελήτρια Ανηλίκων Δικαστηρίου Καλαμάτας - κοινωνική λειτουργός, υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδας, θα αναπτύξει το θέμα «Αριθμητικά και ποιοτικά δεδομένα για την παραβατικότητα των ανηλίκων. Ευρήματα, τάσεις, ανησυχίες και διαπιστώσεις».

Το δεύτερο στρογγυλό τραπέζι θα έχει θέμα «Η οπτική της επανόρθωσης» και συντονίστρια την Κατερίνα Δημαρέση, δικηγόρο.

Η Ελισάβετ Σταθοπούλου, MSc Διδακτικής Γαλλικής Γλώσσας, φιλόλογος Ελληνικής και Γαλλικής Φιλολογίας, διευθύντρια Γυμνασίου Παραλίας Καλαμάτας, θα αναπτύξει το θέμα «Ζητήματα παραβατικών συμπεριφορών στα σχολεία.

Το σχολείο ως “σημαντικός άλλος” στη ζωή του παιδιού σε κίνδυνο».

Η Πολυξένη Τσούλη, εισαγγελέας Πρωτοδικών Καλαμάτας, θα αναπτύξει το θέμα «Ο ανήλικος στην ποινική οδό. Ο ρόλος της Δικαιοσύνης».

Ο Δημήτρης Καούνης, δικηγόρος, μέλος Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας, θα αναπτύξει το θέμα «Τιμωρία ή διαπαιδαγώγηση;».

Την επιλογική ομιλία με θέμα «Η σημασία της ολιστικής προσέγγισης και της συνευθύνης στα περιστατικά νεανικής παραβατικότητας», θα αναπτύξει η Κωνσταντίνα Σκλάβου, επίκουρη καθηγήτρια στο Τμήμα Κοινωνικής Εργασίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, πρόεδρος Επιτροπής Ισότητας των Φύλων και Καταπολέμησης των Διακρίσεων (ΕΙΦΚΔ).

Ν.Κ.