Τετάρτη, 23 Αυγούστου 2023 17:53

Καμπάνια ενημέρωσης για αναδοχή παιδιών (βίντεο)

 

 

Ο Μίλτος, ένα μικρό και ζωηρό τιγράκι, αφηγείται τη δική του περιπέτεια· για το πώς αναγκάστηκε να αποχωριστεί την οικογένειά του, για τη μοναξιά και τον φόβο που ένιωθε μακριά από τη μαμά του, για το φως της ελπίδας που άναψε όταν έσμιξε με άλλα ζωάκια που ήταν σαν κι αυτόν, για την αγκαλιά που άνοιξε γι’ αυτόν και που ήταν σαν να υπήρξε μόνο για εκείνον.

Το παραμύθι “Η μεγάλη περιπέτεια του Μίλτου” δημιουργήθηκε στο πλαίσιο της εθνικής καμπάνιας ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης “Άλλαξε τη ζωή ενός παιδιού. Γίνε Ανάδοχος” που υλοποιήθηκε από το Γραφείο της Unicef στην Ελλάδα σε συνεργασία με το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Το βιβλίο σε κείμενο Bαγγέλη Ηλιόπουλου και εικονογράφηση Κωστή Παπαθεοδώρου κυκλοφόρησε πρώτη φορά πέρυσι στις 15 Μαΐου, Παγκόσμια Ημέρα Οικογένειας, με την κυριακάτικη έκδοση της “Καθημερινής”. Τον περασμένο Ιούνιο το παραμύθι μετατράπηκε σε podcast (ακούστε το podcast εδώ: bit.ly/45SBfvE), σε συνεργασία με την Athens Voice, την αφήγηση του οποίου ανέλαβαν οι Πρεσβευτές Καλής Θελήσεως της Unicef για την Ελλάδα, Έλενα Παπαρίζου και Γιώργος Περρής.

Το βίντεο του παραμυθιού είναι διαθέσιμο και στη νοηματική: 

1.377 ΠΑΙΔΙΑ ΣΕ 98 ΙΔΡΥΜΑΤΑ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗ ΧΩΡΑ

Στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΥΠΕΚΥ στο paidi.gov, 1.377 παιδιά βρίσκονται σε 98 Μονάδες Παιδικής Προστασίας σε όλη τη χώρα. Η Unicef παρέχει υποστήριξη στις ελληνικές Αρχές ώστε να σχεδιαστούν και να προχωρήσουν οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις στο τομέα της παιδικής προστασίας και να επιτευχθεί ο στόχος που έχουν θέσει ώστε το 2030 κανένα παιδί να μη βρίσκεται σε ίδρυμα. Πιο συγκεκριμένα η Unicef έχει υποστηρίξει την θεσμοθέτηση εναλλακτικών μοντέλων παιδικής προστασίας, όπως η επαγγελματική αναδοχή και η ημιαυτόνομη διαβίωση σε διαμερίσματα. Μεγάλη βαρύτητα έχει δοθεί στην ενίσχυση των κοινωνικών υπηρεσιών στην εφαρμογή μεθοδολογίας και εργαλείων με στόχο την πρώιμη ανίχνευση παιδιών και των οικογενειών τους σε ανάγκη, με στόχο την αποφυγή της απομάκρυνσης τους από αυτές, σύμφωνα πάντα με το βέλτιστο συμφέρον του παιδιού.  

Η ΑΝΑΔΟΧΗ ΩΣ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΜΟΡΦΗ ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

Είναι ευρέως παραδεκτό σε παγκόσμιο επίπεδο ότι τα παιδιά πρέπει να μεγαλώνουν ασφαλή και προστατευμένα σε οικογενειακό περιβάλλον και όχι σε ιδρυματικά πλαίσια με αρνητικές επιπτώσεις τόσο σε σωματικό όσο και ψυχικό επίπεδο. Η έννοια της οικογένειας αναφέρεται περισσότερες από δώδεκα φορές στη Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού, υπογραμμίζοντας τον θεμελιώδη ρόλο της στην ανάπτυξη ενός παιδιού. Οι βασικές αρχές της αναδοχής οφείλουν να προάγουν την διασφάλιση του βέλτιστου συμφέροντος για το παιδί και την εξατομικευμένη φροντίδα και μεταχείριση κάθε παιδιού, κάτι το οποίο συνεπάγεται την ασφάλειας και την ευημερίας του παιδιού και την προστασία του από κάθε μορφή κακοποίησης, παραμέλησης ή εκμετάλλευσης. Στο πλαίσιο της αρχής της προσωρινότητας, η τοποθέτηση ενός παιδιού σε ανάδοχη φροντίδα, ανεξάρτητα από τη διάρκειά της, έχει προσωρινό χαρακτήρα μέχρι το επόμενο στάδιο αποκατάστασης του παιδιού.

* Η καμπάνια “Άλλαξε τη ζωή ενός παιδιού. Γίνε Ανάδοχος” είναι μια πρωτοβουλία του Γραφείου της Unicef στην Eλλάδα και του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, με χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο πλαίσιο του πιλοτικού προγράμματος “EU Child Guarantee” της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ξεκίνησε επίσημα στις 25 Μαΐου 2021.