Κυριακή, 15 Οκτωβρίου 2023 18:25

Η Αλεξάνδρα Τσούλου σε διαγωνισμό κοσμήματος στη Γερμανία

Στο πλαίσιο της ετήσιας έκθεσης πολύτιμων λίθων και κοσμημάτων "Gemworld Munich" που γίνεται στη Γερμανία, πραγματοποιείται ο 11ος διεθνής διαγωνισμός για ανερχόμενους σχεδιαστές.

Ο διαγωνισμός θα έχει άρωμα Μεσσηνίας καθώς από τους 6 φιναλίστ μία είναι η Αλεξάνδρα Τσούλου, που συμμετέχει με τη δημιουργία της «Συμβίωση», μια ιδιαίτερη καρφίτσα που εμπνεύστηκε και δημιούργησε.
Η συγκεκριμένη έκθεση είναι από τις μεγαλύτερες του κλάδου στην Ευρώπη εδώ και τουλάχιστον 56 έτη, με πάνω από 300 εκθέτες από 30 χώρες παγκοσμίως και περίπου 10.000 εμπορικούς επισκέπτες. Θα πραγματοποιηθεί στις 26-29 Οκτωβρίου, δύο ημέρες για τους επαγγελματίες του κλάδου και δύο θα είναι ανοιχτή στο κοινό.
Η κριτική επιτροπή αφού δει διά ζώσης τα κοσμήματα θα αποφασίσει για τα 3 μεγάλα βραβεία που είναι χρήματα και δωρεάν περίπτερο και διαφήμιση για του χρόνου.
Σχετικά με τη δημιουργία της η Αλεξάνδρα Τσούλου σημειώνει: «Οι επιπτώσεις της πανδημίας, η κλιματική αλλαγή, ο πόλεμος, η εντεινόμενη φτώχεια, οι προσφυγικές ροές και η μετανάστευση, οι παράλληλες κοινωνίες, η πολιτική πόλωση και η εργαλειοποίηση της προπαγάνδας είναι μέρος των καθημερινών συζητήσεων και των ανθρώπινων αγωνιών. Δύο αντίθετες δυνάμεις παλεύουν μέσα μας. Η μία μάς σπρώχνει προς την ενότητα, την οικειότητα, το άνοιγμα, τη συνύπαρξη. Η άλλη μάς παρασύρει στη μοναξιά, στην προστατευτικότητα της ύπαρξής μας, στην αυτονομία.
Η καρφίτσα Symbiosis είναι εξ ολοκλήρου χειροποίητη από καθαρό και 925° ασήμι και φέρει περίπου 100 αόρατες ενώσεις (κόλληση με φωτιά) και 1.000 ορατές ενώσεις με συρμάτινη θηλιά. Εμπνευσμένη κυρίως από την αρχιτεκτονική και συγκεκριμένα από τον σιδηροδρομικό σταθμό Reggio Emilia (Santiago Calatrava), όταν σχεδίασα αυτό το κομμάτι προσπάθησα να προσεγγίσω παιχνιδιάρικα όρους και έννοιες όπως: το HUB ή κόμβος, οι βιολογικές σχέσεις, οι μορφές ενότητας και τρόποι ένωσης.
Θέλοντας να συνδεθώ με έναν βαθύτερο ή πιο προσωπικό τρόπο με τον/την φορέα του, θα μπορούσε να πει κανείς ότι αυτό το κομμάτι είναι ένα μανιφέστο της τέχνης της συμβίωσης. Ή πώς με τέχνη μπορούμε και ζούμε μαζί!».

Κ.Μπ.