Τετάρτη, 14 Φεβρουαρίου 2024 17:19

Παιδικά Χωρία SOS: Λειτουργία δύο νέων τμημάτων δημιουργικής απασχόλησης

 

Τη λειτουργία δύο νέων τμημάτων δημιουργικής απασχόλησης θα ξεκινήσουν τα Κέντρα Στήριξης Παιδιού και Οικογένειας και Επαγγελματικής και Οικογενειακής Υποστήριξης Καλαμάτας των Παιδικών Χωριών SOS.

Τα δύο νέα τμήματα δεν αφορούν αποκλειστικά τα ωφελούμενα παιδιά των δύο Κέντρων, αλλά θα είναι ανοιχτά σε όλα τα παιδιά της τοπικής κοινότητας της Καλαμάτας και είναι δωρεάν, με στόχο την ολόπλευρη και πιο αποτελεσματική υποστήριξη των παιδιών. Θα υλοποιηθούν με την υποστήριξη του Ιδρύματος Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακοπούλου, και συγκεκριμένα πρόκειται για: το πρόγραμμα «Messy play» (το παιχνίδι που λερώνει), για παιδιά νηπιαγωγείου, Α΄ και Β΄ τάξης του Δημοτικού και το πρόγραμμα «Loose parts» (ευέλικτα υλικά) για παιδιά Γ’, Δ΄, Ε’ και ΣΤ’ τάξης.

Αξίζει να αναφερθεί πως και τα δύο προγράμματα κινούνται γύρω από την ανακάλυψη και την εμπειρική αποκόμιση δεξιοτήτων, δημιουργικότητας και επικοινωνίας, έχοντας σαν στόχο το βέλτιστο όφελος όλων των παιδιών.  

ΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ

Στο πρόγραμμα «Messy play», τα παιδιά έχουν την ευκαιρία μέσα σε ένα δημιουργικό και ασφαλές περιβάλλον, να πειραματιστούν με υλικά που απευθύνονται σε όλες τις αισθήσεις τους παίζοντας χωρίς περιορισμούς. Αποτελεί τον έμφυτο τρόπο παιχνιδιού των παιδιών. Είναι ένα ανοιχτό παιχνίδι, ενθαρρύνει την επικοινωνία, τη δημιουργικότητα και συμβάλλει στην αισθητηριακή ολοκλήρωση, την κινητική ανάπτυξη, την ψυχική ανθεκτικότητα και τη συναισθηματική έκφραση. Επίσης στη γλωσσική, μαθηματική και γνωστική ανάπτυξη.  

Στο πρόγραμμα «Loose parts», μέσα σε ένα περιβάλλον ασφαλές, με πολλά και ποικίλα υλικά, τα παιδιά καλούνται να προβληματιστούν, να ανακαλύψουν, να αποφασίσουν να πειραματιστούν για το τι θα επιλέξουν και πώς θα διαχειριστούν τα διάφορα υλικά. Είναι ένα παιχνίδι που προάγει την εξερεύνηση, τη δημιουργική σκέψη και ευελιξία. Τα ίδια τα παιδιά διαμορφώνουν τους δικούς τους κανόνες, τους επιτρέπεται να έχουν αυτονομία και πρωτοβουλίες στη δόμηση του παιχνιδιού τους, έτσι ώστε να ενισχύεται η αυτοπεποίθηση και η αυτοδιάθεσή τους. Επιπλέον, συμβάλλει στην απόκτηση οικολογικής συνείδησης, εφόσον πολλά από τα υλικά είναι φυσικά, ανακυκλώσιμα ή και δεύτερης χρήσης.  

ΟΙ ΕΓΓΡΑΦΕΣ

Για όσα παιδιά ενδιαφέρονται να παρακολουθήσουν τα προγράμματα στους χώρους των δύο Κέντρων των SOS Καλαμάτας, οι γονείς μπορούν να επικοινωνήσουν καθημερινά στα τηλέφωνα 27210 98660 και 27216 00725 και ώρες 11 π.μ. - 8 μ.μ. Τα τμήματα θα είναι ολιγομελή, για την καλύτερη και πιο αποτελεσματική εφαρμογή των συγκεκριμένων προγραμμάτων και η παρακολούθησή τους θα είναι δωρεάν. Θα ξεκινήσουν να λειτουργούν εντός του τρέχοντος μήνα, ενώ για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι γονείς μπορούν να ενημερώνονται από:

•  Το Κέντρο Στήριξης Παιδιού και Οικογένειας, τηλ. 27210 98660, 1η Πάροδος Αναγνωσταρά 2, Καλαμάτα.

Email: soskalamata@sos-villages.gr  

• Το Κέντρο Επαγγελματικής και Οικογενειακής Υποστήριξης, 27216 00725, Βιλεαρδουίνου και Αγίου Ιωάννου, Καλαμάτα.

Email: sosedukal@sos-villages.gr