Τετάρτη, 16 Νοεμβρίου 2022 10:29

“Greek Explorers”: Η ομάδα εξερεύνησης με έδρα την Καλαμάτα που κερδίζει τις εντυπώσεις - Οραματίζεται Ορυκτολογικό Μουσείο

Στον κόσμο των εξερευνήσεων μυεί το διαδικτυακό κοινό η ομάδα “Greek Explorers”, με έδρα της την Καλαμάτα.

Πρόκειται για ένα σύνολο από ενθουσιώδεις ερασιτέχνες εξερευνητές που αγαπούν τα ορυκτά, τους κρυστάλλους και τα απολιθώματα, ενώ κρίνοντας κανείς από τη δραστηριότητα τους στα social media, η αγάπη τους είναι φανερή  για τη φωτογραφία και τη δημιουργία βίντεο, εξερευνώντας σπήλαια και γενικά οτιδήποτε έχει σχέση με την φύση. Ο Καλαματιανός Βασίλης Σπύρης, ιδρυτής της ομάδας, μίλησε στην “Ε” για το πως ξεκίνησε αυτή η ιδέα, για τον αριθμό των ατόμων που αποτελείται αλλά και για τη δράση των “Greek Explorers” από την οποία προκύπτουν συνεχώς ενδιαφέροντα ευρήματα, έχοντας ως στόχο μάλιστα τη δημιουργία ενός Ορυκτολογικού Μουσείου. Αρχικά ανέφερε πως η δραστηριότητα αυτή αποτελεί το χόμπι του, καθώς εργάζεται ως ιδιωτικός υπάλληλος, ενημερώνοντας πως αποτελείται από 20 μέλη, όντας ο βασικός κορμός, εκ των οποίων τα οκτώ βρίσκονται εκτός Μεσσηνίας, ένα στα Γιάννενα, τρία στην Αθήνα, δύο στην Κρήτη και άλλα δύο στη βόρεια Ελλάδα. «Ως προς το ξεκίνημα της ομάδας, έγινε στην Καλαμάτα με μόλις δύο άτομα, μεγαλώνοντας σε αριθμό στη συνέχεια μέσα από τα social media και κατά συνέπεια από κοινά ενδιαφέροντα» σημείωσε, τονίζοντας πως όποιος επιθυμεί να ενταχθεί στην ομάδα μπορεί να επικοινωνήσει με κάποια από τις σελίδες ώστε να μάθει περισσότερες πληροφορίες.

«To εγχείρημα αυτό ξεκίνησε το 2019, με σκοπό να αναδειχτούν τα ορυκτά της Ελλάδας. Γι’ αυτό το λόγο και δημιουργήθηκε το κανάλι στο youtube, έτσι ώστε ότι ανακαλύπτουμε να το προβάλουμε, και κατ’ επέκταση οι υπόλοιπες σελίδες στα social media στη συνέχεια» υπογράμμισε.

H ΑΦΟΡΜΗ ΓΙΑ ΤΗ «ΓΕΝΝΗΣΗ» ΤΗΣ ΙΔΕΑΣ

Αναφορικά με τη σύλληψη της ιδέας, ώστε αυτή να πάρει σάρκα και οστά, ο ίδιος διευκρίνισε πως αφορμή ήταν ο ερχομός του πατέρα του μια μέρα στο σπίτι πριν αρκετά χρόνια, έχοντας στην κατοχή του ένα κομμάτι κρύσταλλου χαλαζία, το οποίο είχε βρει σε ένα βουνό, κάτι που του τράβηξε το ενδιαφέρον. «Συνειδητοποιώντας πως θέλω να ανακαλύψω και άλλα τέτοια ορυκτά, ξεκίνησα την αναζήτηση στο διαδίκτυο αλλά και γενικότερα στο πεδίο, καθώς αν δεν περπατήσεις στο βουνό δεν προκύπτει το επιθυμητό αποτέλεσμα, έχοντας παράλληλα γνωριμία με γεωλόγους, ώστε να υπάρχει μια έξτρα βοήθεια και γνώση» επισήμανε, συμπληρώνοντας πως υπάρχει μια ακόμα παρεμφερής ομάδα κοντά στην Κόρινθο όπου ασχολείται με ορυκτά, με την οποία έχει συνεργαστεί στο παρελθόν.

ΟΙ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ

Οι “Greek Explorers” δεν εστιάζουν μόνο σε ένα είδος, ανοίγοντας τους ορίζοντες τους σε πολλά.  H ομάδα εξερεύνησης κινείται σε ορυκτά, σπήλαια, πεζοπορίες, αστροφωτογραφίες και ταξίδια, γεγονός που την κάνει να ξεχωρίζει, κερδίζοντας τις εντυπώσεις των φανατικών αυτού του είδους. Σύμφωνα με τον ιδρυτή της ομάδας, στα ορυκτά εστιάζουν περισσότερο τα άτομα που μένουν εκτός Μεσσηνίας, καθώς σε άλλους νομούς υπάρχουν τοποθεσίες για σχετική περιήγηση, ενώ στη Μεσσηνία η πεζοπορία έχει την τιμητική της. «Πρόσφατα δύο άτομα μας είχαν πάει κοντά στην Ξάνθη, καθώς η βόρεια Ελλάδα έχει ορυκτό πλούτο. Σε κάθε περίπτωση, ως ομάδα αποφεύγουμε να δημοσιοποιούμε τα ακριβή μέρη που βρίσκουμε ορυκτά, μιας και υπάρχουν και… κακοί άνθρωποι που τα καταστρέφουν όλα, οπότε επιλέγουμε να προβάλουμε μόνο το σημείο της εύρεσης, δίχως να γίνεται γνωστό με λεπτομέρειες που είναι ακριβώς» πρόσθεσε, δηλώνοντας πως πάντα προκύπτουν νέες τοποθεσίες μέσα από αυτή την ενασχόληση. Σε ότι αφορά το χρόνο της εξερεύνησης ο ίδιος σημείωσε πως η διάρκεια κάθε φορά διαφέρει. «Ξεκινάμε συνήθως ξημερώματα και προσπαθούμε να γυρίσουμε λίγο πριν νυχτώσει, ανάλογα με την εποχή. Εδώ πρέπει να πω, πως λόγω του γεγονότος πως είμαστε ερασιτέχνες έχουμε αποφασίσει να μην κάνουμε επικίνδυνες ενέργειες. Σίγουρα χρειάζονται γνώσεις και εμπειρία ώστε να γίνει σωστά η εξόρυξη, με στόχο να αφήσουμε κάτι και για τον επόμενο, κάτι που δυστυχώς δεν πράττουν όλοι» σχολίασε.

ΤΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΓΙΑ ΤΑ ΟΡΥΚΤΑ ΣΤΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑ

Σε ό,τι έχει να κάνει με τα ορυκτά που είναι και το βασικό χόμπι της ομάδας, ο Βασίλης Σπύρης παρατήρησε πως στη Μεσσηνία δεν υπάρχει ενδιαφέρον για την εξερεύνηση τους, καθώς δεν έχει γνωρίσει κάποιον με το ίδιο χόμπι στο Νομό ή που να θέλει να μπει στην ομάδα γι’ αυτό το λόγο, ενώ ως προς την ομάδα αυτή κατ’ αυτή, είναι ο μόνος που ασχολείται με το σκέλος αυτό στην περιοχή, καθώς τα υπόλοιπα άτομα τείνουν κατά κύριο λόγο στις πεζοπορίες και στα σπήλαια της Μεσσηνίας, όπως το Σπήλαιο "Καταφύγι του Μπαλή" και το σπήλαιο του Λυκούργου.

«Η Μεσσηνία δεν έχει τόσο μεγάλο γεωλογικό ενδιαφέρον, πέρα από απολιθώματα, με τα οποία σκοπεύω να ασχοληθώ. Το μόνο σημείο που έχει ορυκτά και συγκεκριμένα χαλαζία είναι στον Ταΰγετο, ωστόσο χρειάζεται εξερεύνηση από περισσότερα άτομα και όχι με την προσπάθεια ενός, καθώς εγκυμονούν κίνδυνοι. Παράλληλα, ευρύτερα στη Μεσσηνία μπορεί να βρει κανείς και πετρώματα όπως ο ραδιολαρίτης» πρόσθεσε, γνωστοποιώντας πως διαθέτει προσωπική συλλογή ορυκτών από Ελλάδα και εξωτερικό. «Ανάμεσα σε αυτά, είναι ρουμπίνια, αμέθυστος και χαλαζίας» σχολίασε, λέγοντας πως η προτίμηση του στις εξορμήσεις τείνει στο βουνό, το οποίο δεν έχει πολύ κόσμο, αποπνέοντας υγεία.

ΕΠΙΘΥΜΙΑ ΓΙΑ ΟΡΥΚΤΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ

Διευρύνοντας συνεχώς τη συλλογή της, η ομάδα του Βασίλη Σπύρη πέρα από τις παρουσιάσεις στο ίντερνετ, έχει ως στόχο και επιθυμία το κοινό της πόλης να μπορεί να τα θαυμάσει και από κοντά, σε ένα ειδικά διαμορφωμένο χώρο. «Κατόπιν σκέψης που είχα και την οποία μοιράστηκα με τα υπόλοιπα μέλη, θα ήθελα να μου παραχωρήσει ο Δήμος ένα ξεχωριστό χώρο με σκοπό να δημιουργηθεί ένα Ορυκτολογικό Μουσείο. Αν δεν ευδοκιμήσει το σενάριο αυτό, θα μπορούσε να παραχωρηθεί  ένα σημείο του Αρχαιολογικού Μουσείου στο Ιστορικό Κέντρο, ώστε να τοποθετηθούν τα ορυκτά εκεί, αναφέροντας την πηγή τους» ενημέρωσε.

H ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΜΙΚΡΟΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ

Πέρα από τις προαναφερόμενες κατηγορίες, η “Ε” έχει αναδείξει στο παρελθόν τις δημοσιεύσεις της σελίδας “Greek Explorers” στο instagram σχετικά με σπάνια ερπετά ή έντομα. Η πιο πρόσφατη ήταν τα κονάκια (ανάποδες σαύρες) όπου αρκετοί που διασχίζουν τον Ταΰγετο τα αντιλαμβάνονται ως φίδια και τα σκοτώνουν, ενώ στην πραγματικότητα πρόκειται για ακίνδυνα ερπετά. «Άλλο ένα είδος ήταν η σπάνια αράχνη (πασχαλίτσα) Eresus Cinnaberinus» είπε, τονίζοντας πως και ο τυφλίτης είναι ένα άκακο ερπετό όπως και ο Eryx jaculus, ή αλλιώς ελληνικός βόας.

ΠΩΣ ΔΙΑΜΟΡΦΩΝΕΤΑΙ ΤΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ

Σε ερώτηση της “Ε” για το πως κυμαίνεται το ενδιαφέρον του κόσμου στο διαδίκτυο, ο Βασίλης Σπύρης παρατήρησε πως στο κομμάτι του youtube οι ξένοι και κυρίως οι Αμερικάνοι αρέσκονται στις θεάσεις και στο σχολιασμό, ενώ σε facebοok και instagram, η απήχηση είναι μοιρασμένη. «Συνήθως, κεντρίζει τα βλέμματα κάτι με έντονα χρώματα, παράξενες εικόνες και λήψεις από τον ουρανό» αποσαφήνισε.

Οι “Greek Explorers” στα social media: youtube, instagram, facebook