Κυριακή, 08 Οκτωβρίου 2023 08:15

O πρόεδρος του ΕΟΣ Καλαμάτας Κώστας Φύκιρης στην "Ε": Ορειβατικό καταφύγιο στο δάσος της Βασιλικής

 

«Σάρκα και οστά» αρχίζει να παίρνει η κατασκευή του ορειβατικού καταφυγίου στη θέση Βοϊδόλακκα – Αγιος Δημήτριος στο Εξωχώρι του Δήμου Δυτικής Μάνης. Δυναμικότητας 40 κλινών, θα εξυπηρετεί επισκέπτες του δάσους της Βασιλικής, περιηγητές στο εκτεταμένο δίκτυο μονοπατιών της περιοχής, καθώς και ορειβάτες προς την κορυφογραμμή του Ταϋγέτου.

Είναι ενταγμένο με 390.000 ευρώ στο πρόγραμμα Leader και δικαιούχος του έργου είναι ο Ορειβατικός Σύλλογος Καλαμάτας. Το δάσος της Βασιλικής, όπου θα εγκατασταθεί το καταφύγιο, εντάσσεται στην ειδική προστατευόμενη περιοχή Natura 2000.

Όπως διευκρίνισε στην “Ε” ο πρόεδρος του ΕΟΣ Καλαμάτας Κώστας Φύκιρης, οι 40 κλίνες δεν αφορούν 40 δωμάτια ξενοδοχειακού τύπου, αλλά στην ουσία 5 δωμάτια που μπορούν να φιλοξενήσουν έως 40 άτομα, διαθέτοντας τα ανάλογα διώροφα κρεβάτια. «Ακόμα, θα περιλαμβάνει κουζίνα, σαλόνι, χώρο υποδοχής, εστιατόριο κ.τ.λ.» πρόσθεσε, υπενθυμίζοντας πως σε πολλά καταφύγια σε άλλα σημεία της χώρας όπως στον Ολυμπο δεν υπάρχει καν δρόμος κοντά, φτάνοντας κάποιος σε αυτά μετά από περπάτημα 3-4 ωρών.

«Στη δική μας περίπτωση, το καταφύγιο ενώνεται με δρόμο, με το καταφύγιο να έχει την έννοια της προστασίας από τις καιρικές συνθήκες, προσφέροντας σε πεζοπόρους διαμονή ώστε να συνεχίσουν την πορεία τους» επισήμανε. Σχετικά με τη διαδρομή προς το καταφύγιο, υπενθύμισε πως ο δρόμος που οδηγεί στη Βασιλική καταλήγει σε αυτό, με την προϋπόθεση πως κάποιος οδηγός θα πρέπει να διανύσει 1,5 ώρα ανηφορικό χωματόδρομο. «Δεδομένου πως ο δρόμος βρίσκεται σε υψόμετρο, τα νερά δημιουργούν τα ανάλογα προβλήματα. Γι’ αυτό συντηρείται κάθε χρόνο από την Περιφέρεια, ωστόσο, ίσως χρειάζονται εργασίες με μεγαλύτερη συχνότητα, ιδίως από τη στιγμή που το έργο θα παραδοθεί» υπογράμμισε.

ΩΣ ΤΟ 2025 Η ΠΑΡΑΔΟΣΗ

Σχετικά με το χρονοδιάγραμμα της ολοκλήρωσης του έργου, ο Κώστας Φύκιρης ενημέρωσε πως θα κινηθεί από τα τέλη του 2024 ως και τα τέλη του 2025, απόκλιση που μπορεί να προκύψει λόγω κάποιας πιθανής παράτασης που θα δοθεί. Αναφορικά με τη χρηματοδότηση του έργου, υποστήριξε πως έχει προκύψει πρόβλημα, καθώς ο προϋπολογισμός του κτηρίου είχε βγει πριν το ξέσπασμα της ακρίβειας και του πολέμου στην Ουκρανία, με το κόστος στην παρούσα φάση να είναι διπλάσιο απ’ ότι είχε υπολογιστεί. «Ο προϋπολογισμός έγινε με τιμές της διετίας 2018-19, με το κόστος, ερχόμενοι στο σήμερα, από σίδερο και μπετόν, μέχρι πέτρα να έχει εκτοξευτεί. Ετσι, αναγκαστήκαμε για να ξεκινήσουμε να κάνουμε μια σύμβαση για το σκάψιμο και το ρίξιμο των πρώτων μπετών, στην διπλάσια τιμή από τον προϋπολογισμό, οπότε είμαστε υποχρεωμένοι να βρούμε ως σύλλογος αρκετά ακόμα χρήματα για να ολοκληρωθεί το έργο» δήλωσε, λέγοντας πως θα γίνουν προσπάθειες εύρεσης χορηγιών για το σκοπό αυτό.

ΕΝΑ ΕΡΓΟ ΠΟΥ ΕΛΕΙΠΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ

Παρότι περιλαμβάνει έναν από τους σημαντικότερους ορεινούς όγκους, η Μεσσηνία αποτελεί το μοναδικό νομό της ηπειρωτικής Ελλάδας που στερείται ορειβατικού καταφυγίου, γεγονός που καθιστά το έργο ακόμα πιο σημαντικό. «Το μεγαλύτερο, ενδιαφέρον και άγνωστο κομμάτι του Ταϋγέτου είναι μέσα στο όριο του Νομού Μεσσηνίας, τη στιγμή, που η Λακωνία διαθέτει 3 καταφύγια. Το δάσος της Βασιλικής όπου εκτείνεται πάνω από τη Δυτική Μάνη αποτελεί πόλο έλξης για πολύ κόσμο, μη έχοντας ωστόσο μέχρι σήμερα τη δυνατότητα να καθίσει κάπου, να πιεί κάτι και να κοιμηθεί για ένα βράδυ, κάτι που δείχνει πως η ανάγκη για τη δημιουργία του έργου είναι μεγάλη» πρόσθεσε ο κ. Φύκιρης, εκτιμώντας πως η ολοκλήρωση του θα αποτελέσει έναν τεράστιο πυλώνα για τον ορειβατικό τουρισμό της περιοχής, δεδομένου πως μετά τη σηματοδότηση και ανανέωση των μονοπατιών που προχώρησε ο ΕΟΣ, ύψους 80 χιλιομέτρων, συνδέεται με τη Βασιλική η Καρδαμύλη, η Καλαμάτα και η Σπάρτη. «Το αντικείμενο των μονοπατιών είναι τεράστιο, αν αναλογιστεί κανείς πως για χιλιάδες χρόνια περνούσαν άνθρωποι από αυτά για να μετακινηθούν. Τις διαδρομές αυτές από την πλευρά μας προσπαθούμε να τις διασώσουμε και να τις αναδείξουμε, με τη συνεχή συντήρηση τόσο αυτών, όσο και νέων, να είναι το ζητούμενο για τη διατήρηση τους. Πέρα άλλωστε από το φυσιολατρικό ενδιαφέρον, έχουν ιστορική και πολιτιστική αξία. Η Βασιλική για παράδειγμα ονομάζεται έτσι γιατί εκεί περνούσε το αρχαίο μονοπάτι που συνέδεε την Καρδαμύλη με τη Σπάρτη, όντας η Βασιλική οδός» συμπλήρωσε.

ΕΠΙΒΡΑΒΕΥΣΗ ΜΕΤΑ ΑΠΟ 10 ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΩΝ

Ως προς την λειτουργία του καταφυγίου, διευκρίνισε πως θα εξαρτηθεί από το ενδιαφέρον γι’ αυτό, και τη συχνότητα του κόσμου που θα το επιλέξει, εκτιμώντας πως το καλοκαίρι ιδίως, μπορεί να είναι ανοιχτό σε καθημερινή βάση. Σε ερώτηση της “Ε” για το αν το ξεκίνημα των εργασιών αποτελεί μια επιβράβευση των προσπαθειών του συλλόγου όλα αυτά τα χρόνια, ο πρόεδρος του ΕΟΣ, σημείωσε πως είναι μια μεγάλη στιγμή, μετά από ουσιαστικά δέκα χρόνια προσπαθειών για να πάρει ο Ορειβατικός όλες τις απαραίτητες αδειοδοτήσεις και να μπει στο σχετικό πρόγραμμα. Υπενθύμισε δε, πως ο ΕΟΣ έχει εθελοντικό χαρακτήρα, με τις όποιες προσπάθειες να κινούνται στην αγάπη των μελών του για το βουνό, θέλοντας να κάνουν το καλύτερο γι’ αυτό που τους αρέσει. Τέλος, σε επίπεδο εγγραφών στον Ορειβατικό Σύλλογο Καλαμάτας και αν αυξάνεται κατ’ επέκταση το ενδιαφέρον για τη συγκεκριμένη δραστηριότητα, ο Κώστας Φύκιρης πληροφόρησε πως από το ξέσπασμα της πανδημίας και έπειτα, σημειώνεται ανανέωση σε πρόσωπα όσο και αύξηση στις συμμετοχές για τις εξορμήσεις. Την τιμητική τους δε, έχουν αυτές που είναι πιο εύκολα προσβάσιμες, με το ενδιαφέρον σε αυτές τις περιπτώσεις να είναι πιο μεγάλο από όλες τις ηλικίες.