Κυριακή, 14 Απριλίου 2024 15:15

Επιπτώσεις από την επιβολή ορίου 2mg/kg ΜΟΑΗ στο ελαιόλαδο: Πρακτικές αποτροπής εμφάνισης αρωματικών υδρογονανθράκων ορυκτελαίων

Του Αντώνη Παρασκευόπουλου, διευθυντή της ΔΑΟΚ Τριφυλίας*

Τον τελευταίο καιρό παρατηρείται μια αμφισβήτηση της υγείας και ποιότητας του ελαιολάδου με όπλο τα ΜΟΑΗ. Οι Αρωματικοί Υδρογονάνθρακες Ορυκτέλαιων είναι χημικές ενώσεις που προέρχονται από το αργό πετρέλαιο, βρίσκονται στο περιβάλλον και μπορούν να περάσουν στην τροφική αλυσίδα με πολλούς τρόπους, όχι μόνο κατά τη διαδικασία παραγωγής αλλά και κατά τη συσκευασία.

Η Κομισιόν υποστηρίζει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να θεσπίσει ένα μέγιστο επιτρεπτό όριο (2mg/kg).

Αν αυτό συμβεί οι επιπτώσεις στο ελαιόλαδο θα είναι μεγάλες και ο ελαιοκομικός τομέας θα δεχτεί πλήγμα. Οι ελαιοπαραγωγοί ενημερώνονται συνεχώς για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα.

Ενημερώνονται για την εφαρμογή καλών πρακτικών και για την αποτροπή εμφάνισης των ΜΟΑΗ.

  • Κατά την συγκομιδή προτείνεται και οι παραγωγοί μας το έχουν σε μεγάλο βαθμό αποδεχτεί να μην γίνεται κλάδεμα και μάλιστα να μην γίνεται χρήση βενζινοκίνητων κλαδευτικών.
  • Η λίπανση κυρίως των αλυσοπρίονων γίνεται με λιπαντικά φυτικής προέλευσης σχεδόν στο σύνολό τους.
  • Οι ελαιοπαραγωγοί λαμβάνουν μέτρα ώστε να μην έχουμε διαρροές λιπαντικών και καυσίμων.
  • Η συγκομιδή του ελαιοκάρπου γίνεται με τη χρήση σύγχρονων ηλεκτροκίνητων ελαιοραβδιστικών.
  • Το κλάδεμα επιλέγουν οι ελαιοπαραγωγοί να το εφαρμόσουν την Άνοιξη για την αποτροπή εμφάνισης των ΜΟΑΗ, αλλά και για την αποφυγή προσβολών από παθογόνα όπως η Ίσκα της Ελιάς από τον μύκητα fomitiporea mediterranea.
  • Η λίπανση των μηχανικών μερών των ελαιοτριβείων πλέον σε μεγάλο ποσοστό γίνεται με λιπαντικά φυτικής προέλευσης.
  • Χρήση ηλεκτροκίνητων μηχανημάτων στα ελαιοτριβεία.
  • Λαμβάνονται μέτρα για να αποφύγουν διαρροή λιπαντικών και πιθανόν επαφή τους με τον ελαιόκαρπο, τα δίκτυα ελαιοσυγκομιδής και τα σακιά.
  • Ο χώρος υποδοχής του ελαιοκάρπου στα ελαιοτριβεία βρίσκεται εκτός των χώρων έκθλιψης.
  • Ο καυστήρας για την παραγωγή ζεστού νερού πλέον βρίσκεται έξω από τον χώρο παραγωγής και διαθέτει αγωγό καπνοδόχο για την απομάκρυνση των αερίων.
  • Κατά την διαδικασία έκθλιψης και αποθήκευσης εφαρμόζονται κατάλληλες βιομηχανικές πρακτικές.
  • Αποφεύγεται η καύση στους ελαιώνες κατά την περίοδο ανάπαυλας των ελαιώνων και ιδιαιτέρως μετά την ελαιογένεση και τη συγκομιδή.

Οι ελαιοπαραγωγοί είναι ευαισθητοποιημένοι σε θέματα που αφορούν τους επιμολυντές και λαμβάνουν μέτρα για την αποτροπή μόλυνσης του ελαιολάδου. Οι Οργανώσεις Παραγωγών (ΟΕΦ), οι Ομάδες Παραγωγών και η Υπηρεσία ενημερώνουν συνεχώς τους ελαιοπαραγωγούς για την εφαρμογή καλών πρακτικών. Αυτό γίνεται είτε με ημερίδες, έντυπο υλικό, δελτία τύπου ή ηλεκτρονικό τύπο. Οι Οργανώσεις στα πλαίσια των επιχειρησιακών προγραμμάτων, υλοποιούν προγράμματα ολοκληρωμένης διαχείρισης δίνοντας έμφαση στις ορθές καλλιεργητικές πρακτικές για αποφυγή επιμόλυνσης από ΜΟΑΗ. Έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος προς την κατεύθυνση αυτή. Χρειάζεται όμως μεγαλύτερη προσπάθεια για να επιτευχθεί ο στόχος αυτός.

Οι αναλύσεις που γίνονται από τις οργανώσεις (ΟΕΦ) δείχνουν πολύ χαμηλή (<2mg/kg) ή μηδενική συγκέντρωση ΜΟΑΗ. Υπάρχει η άποψη ότι μόνο οι λανθασμένες καλλιεργητικές πρακτικές ευθύνονται για την ύπαρξη των ΜΟΑΗ ως επιμολυντή.

Αυτή η ενοχοποίηση των παραγωγών είναι απαράδεκτη, διότι εδώ και αρκετά χρόνια υπήρχαν προβλήματα και ενώ διατέθηκαν πιστώσεις από κοινοτικά προγράμματα (ΟΕΦ) για να υλοποιούν δράσεις και υπηρεσίες, δεν υπήρξε αξιοποίησή τους στον βαθμό που έπρεπε.

Ήδη αγοραστές μεσσηνιακού ελαιολάδου ζητούν από τους Έλληνες εξαγωγείς σχετικό πιστοποιητικό ότι η περιεκτικότητα είναι μικρότερη των 2mg/kg.

Για αυτό είναι ανάγκη να προστατευθεί η καλή εικόνα του ελαιολάδου μας. Γι’ αυτό θα πρέπει έγκαιρα και πριν προκύψουν σοβαρά προβλήματα να υπάρξουν συνέργειες των εμπλεκόμενων φορέων και να υπάρξει ενιαία εθνική στρατηγική προς την κατεύθυνση αυτή.

* Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα olivenews.gr