Κυριακή, 30 Απριλίου 2023 08:12

Η πρόεδρος του σωματείου προσωπικού Πολ. Στρατικοπούλου στην «Ε»: Οι δυνατότητες και οι ελλείψεις του Νοσοκομείου Κυπαρισσίας

 

Συνέντευξη στον Κώστα Μπούρα

Ιδιαίτερα σημαντική είναι η παρουσία του Νοσοκομείου Κυπαρισσίας με μεγάλη προσφορά τόσο για την περιοχή της Δυτικής Μεσσηνίας όσο και της νότιας Ηλείας. Ένα νοσοκομείο που εξυπηρετεί σε μόνιμη βάση 50.000 κατοίκους, οι οποίοι τους καλοκαιρινούς μήνες πολλαπλασιάζονται.

Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει σημαντικές παρεμβάσεις τόσο για την ενίσχυση του σε προσωπικό, όσο και για την κτηριακή του ανακαίνιση αλλά και ιατρικό εξοπλισμό.

Παρόλα αυτά όμως δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν προβλήματα με ελλείψεις σε ειδικότητες γιατρών με αποτέλεσμα να μην μπορούν να καλυφθούν όλες οι εφημερίες του μήνα. Πιο δύσκολη δε, είναι η κατάσταση στη βασική κλινική την Παθολογική όπου υπάρχουν μόλις δύο γιατροί που καλούνται να σηκώσουν όλο το βάρος του παθολογικού τομέα και φυσικά αδυνατούν να καλύψουν σε εφημερίες όλο το μήνα. Αντίστοιχα ζητήματα υπάρχουν με ελλείψεις και σε άλλες ειδικότητες όπως χειρουργών, ορθοπεδικών, καρδιολόγων, αναισθησιολόγων, παιδιάτρων και ακτινολόγων.

Αυτό που ζητά από την πλευρά του το Σωματείο Εργαζομένων για να δοθούν κίνητρα ώστε να καλύπτονται οι θέσεις που προκηρύσσονται είναι να χαρακτηριστεί άγονο Α και σε αυτό ζητούν και την βοήθεια της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Μιλώντας στην «Ε» η πρόεδρος του Σωματείου Προσωπικού Νοσηλευτικής Μονάδας Κυπαρισσίας Γενικού Νοσοκομείου Μεσσηνίας «Η Υγεία», Πολυξένη Στρατικοπούλου, σημείωσε για το ρόλο και τη σημασία του Νοσοκομείου Κυπαρισσίας «Η ύπαρξη της Νοσηλευτικής Μονάδας Κυπαρισσίας, είναι απαραίτητη, γιατί καλύπτει, όλη την Τριφυλία, Ορεινή Ολυμπία, Ζαχάρω, μέχρι και την Χώρα, αφού εξυπηρετεί 50.000 κατοίκους, οι οποίοι τους θερινούς μήνες πολλαπλασιάζονται.

Έχει ιατρικό προσωπικό, με εξειδικευμένους άριστους επιστήμονες. Στον χειρουργικό τομέα διενεργούν επεμβάσεις οι οποίες γίνονται σε τριτοβάθμια νοσοκομεία.

Ο παθολογικός τομέας καλύπτει παθολογικά περιστατικά ανάλογα με τις δυνατότητές μας, κάνοντας διαφοροδιαγνώσεις που πηγάζουν εκτός από τις γνώσεις και στην εμπειρία χρόνων. Τα διαγνωστικά εργαστήρια που έχουμε, είναι άριστα και αξιόπιστα με μηχανήματα τελευταίας τεχνολογίας.

Το νοσηλευτικό, το παραϊατρικό, το βοηθητικό και το διοικητικό προσωπικό, είναι καταρτισμένοι και έμπειροι επαγγελματίες, παρέχοντας ποιοτικές παροχές φροντίδας υγείας και υπηρεσίες».

Σημείωσε επίσης ότι τα τελευταία χρόνια η ανάπτυξη του νοσοκομείου είναι μεγάλη, με σημαντικές παρεμβάσεις, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Τα τελευταία χρόνια η ανάπτυξη της Νοσηλευτικής Μονάδας Κυπαρισσίας είναι μεγάλη. Οι διοικήσεις, εκμεταλλεύτηκαν προγράμματα ΕΣΠΑ, κάνοντας κτηριακές ανακαινίσεις, εκσυγχρονίζοντάς τη με θαυμαστό τρόπο, σε όλους τους τομείς, με υπερσύχρονα μηχανήματα και εργαλεία. Σημαντικό έργο της τωρινής διοίκησης είναι και η λειτουργία του οφθαλμολογικού ιατρείου, το οποίο διενεργεί και χειρουργικές επεμβάσεις.

Στην περίοδο της πανδημίας, η Νοσηλευτική Μονάδα Κυπαρισσίας ανταποκρίθηκε επάξια στις απρόβλεπτες ανάγκες που προέκυψαν.

Όλα αυτά επιτεύχθηκαν από την καλή συνεργασία και προθυμία του προσωπικού».

Επισήμανε όμως ότι οι ελλείψεις που υπάρχουν σε ιατρικό προσωπικό είναι αρκετές με αποτέλεσμα να μην καλύπτονται οι εφημερίες βασικών ειδικοτήτων. Χαρακτηριστικά ανέφερε: «Οι ελλείψεις της Νοσηλευτικής Μονάδας Κυπαρισσίας, σε ιατρικό προσωπικό είναι αρκετές, όπως σε όλα τα νοσοκομεία πανελλαδικά.

Οι εφημερίες από τις βασικές ειδικότητες, όπως παθολόγων, χειρουργών, ορθοπεδικών, καρδιολόγων, αναισθησιολόγων, παιδιάτρων και ακτινολόγων, δεν καλύπτονται όλο τον μήνα, με αποτέλεσμα τα περιστατικά που είτε χρήζουν νοσηλείας, είτε για διαγνωστικές απεικονίσεις, να διακομίζονται στην Νοσηλευτική Μονάδα Καλαμάτας, επιβαρύνοντάς τη.

Υπάρχουν ημέρες μέσα στον μήνα, όπου η εφημερία είναι επισφαλής, λόγω μη κάλυψής της με τις αναγκαίες ειδικότητες.

Το νοσηλευτικό, το παραϊατρικό και το βοηθητικό προσωπικό, καλύπτει τις ανάγκες της Νοσηλευτικής Μονάδας Κυπαρισσίας, όμως στελεχώνεται από πολλούς συμβασιούχους, των οποίων οι συμβάσεις λήγουν εντός του έτους. Επομένως η ανάγκη, για την μονιμοποίηση, είναι επιτακτική.

Όχι μόνο για το δικό μας νοσοκομείο, αλλά για όλα τα νοσοκομεία της χώρας».

Πρόβλημα επίσης είναι οι διάσπαρτες υπηρεσίες σε χώρους εκτός νοσοκομείου όπως και η έλλειψη σεκιούριτι.

«Μεγάλο θέμα, είναι και η έλλειψη χώρων, με αποτέλεσμα οι διοικητικές υπηρεσίες, να είναι διάσπαρτες, γύρω από τον χώρο του νοσοκομείου, σε ενοικιαζόμενα κτήρια, επιβαρύνοντάς το οικονομικά.

Δεν υπάρχουν μέτρα ασφαλείας (σεκιούριτι) για τους εργαζόμενους, καθώς και για τους ασθενείς. Έχουν υπάρξει περιστατικά λεκτικής βίας και σωματικής, από ασθενείς ή συνοδούς. Νιώθουμε απροστάτευτοι, κυρίως κατά την νυχτερινή βάρδια».

Πρότασή τους ο χαρακτηρισμός του νοσοκομείου σε άγονο Α, ενώ τονίζει ότι ευχάριστο νέο είναι ότι ο νέος υγειονομικός χάρτης προβλέπει τη συνέχιση της λειτουργίας του και όχι την υποβάθμισή του.

Σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «Αυτό που έχουμε να προτείνουμε είναι: τον χαρακτηρισμό μας, σε άγονο Α, την συνεργασία της τοπικής αυτοδιοίκησης, με την διοίκηση Νοσηλευτικής Μονάδας Κυπαρισσίας, έτσι ώστε και αυτή να βοηθήσει, προσφέροντας κίνητρα στους γιατρούς για την επιλογή της Ν.Μ. Κυπαρισσίας για εργασία. Σημαντικό είναι να αναφέρουμε την υπόσχεση του περιφερειάρχη, στον υποδιοικητή μας Δημήτρη Λαμπρόπουλο για την ένταξή μας στο πρόγραμμα ΕΣΠΑ για την δημιουργία κτηρίου που θα στεγάσει τις διοικητικές υπηρεσίες, εντός του χώρου του νοσοκομείου.

Το ευχάριστο είναι ότι ο νέος υγειονομικός χάρτης, προβλέπει την συνέχιση της λειτουργίας της Νοσηλευτικής Μονάδας Κυπαρισσίας και όχι την υποβάθμισή της σε Κέντρο Υγείας».