Τρίτη, 09 Μαϊος 2023 09:21

Παρεμβάσεις 10 εκ. ευρώ στο Νοσοκομείο Καλαμάτας - Παραδόθηκε η επέκταση του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών (βίντεο)

 

Παραδόθηκε χθες τμήμα του νέου Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) του Γενικού Νοσοκομείου Μεσσηνίας.

Ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας τόνισε ότι η Περιφέρεια έχει διαθέσει 10 εκ. ευρώ για τη νοσηλευτική μονάδα της Καλαμάτας ενώ η διοικήτρια Ελένη Αλειφέρη επεσήμανε ότι το έργο εξελίσσεται ομαλά ενώ λειτουργεί κανονικά το Νοσοκομείο.

Η διοικήτρια του Γενικού Νοσοκομείου Μεσσηνίας Ελένη Αλειφέρη δήλωσε «Έχουμε την  χαρά να έχουμε εδώ τον περιφερειάρχη και τους αντιπεριφερειάρχες τις τεχνικές υπηρεσίες και τον ανάδοχο. Γίνεται η διοικητική παράδοση για χρήση του τμήματος του έργου των Επειγόντων Περιστατικών που εξελίσσεται με εργολαβία  του ΕΣΠΑ από την Περιφέρεια Πελοποννήσου με την επίβλεψή της και με τη ένταξη και χρηματοδότηση  φυσικά.  Ουσιαστικά τώρα βρισκόμαστε στο τμήμα επέκτασης. Ενα τμήμα που καθορίστηκαν οι χώροι αναμονής ενηλίκων ασθενών και παιδιατρικών σε διακεκριμένους χώρους και με διακεκριμένη εξυπηρέτηση.  Το τμήμα διαλογής ήδη έχει κατασκευαστεί, όπως και το τμήμα εξέτασης των παιδιατρικών περιστατικών και το τμήμα των νέων γραφείων των γιατρών παθολόγων και καρδιολόγων.  Υπολείπεται το κομμάτι  της διασύνδεσης με τον κύριο χώρο των ΤΕΠ και η αναδιαρρύθμιση τους  και όποιες εργασίες χρειάζονται και περιλαμβάνονται σε αυτή την εργολαβία. Όπως καταλαβαίνετε, επειδή το έργο είναι ένα έργο που εξελίσσεται, σε ένα εν λειτουργία φορέα σε ένα φορέα,  είναι σε 2 φάσεις. Σήμερα ολοκληρώνεται η διοικητική παραλαβή της πρώτης φάσης. Είναι σημαντική. γιατί δίνει  μια τεράστια ανάσα και για τους ασθενείς μας. Και σε πολύ λίγο χρονικό διάστημα θα έχουμε και  την πλήρη αναδιαρρύθμιση του υπόλοιπου τμήματος. Φυσικά  εξελίσσεται και πολύ ικανοποιητικά το έργο στο όροφο/  Να ευχαριστήσω τον περιφερειάρχη για την ένταξη χρηματοδότηση του έργου και τις υπηρεσίες για την επίβλεψη αυτού του έργου. Να ευχαριστήσουμε για μια ακόμα φορά τον Αχιλλέα Κωνσταντακόπουλο, γιατί χρηματοδότησε τη μελέτη του συνόλου του έργου  και είναι εξαιρετικά σημαντικό να το λέμε κάθε φορά. Όμως εγώ οφείλω να ευχαριστήσω και την προηγούμενη διοίκηση που είχε βάλει αυτό το στόχο προκειμένου να γίνει αυτό το έργο και τις τεχνικές μας υπηρεσίες εδώ του νοσοκομείου, οι οποίες έκαναν πολύ μεγάλες προσπάθειες για την προετοιμασία αυτού. Καλή συνέχεια σε όλα. Ευχαριστούμε πάρα πολύ.»

Ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας είπε μεταξύ άλλων «Ευχαριστώ πάρα πολύ την κ. Αλειφέρη  για τα καλά της λόγια. Έχω να σας πω εγώ τα εξής. Η Περιφέρεια Πελοποννήσου έχει διαθέσει  για το Νοσοκομείο Καλαμάτας, δεν αναφέρομαι για τη Μεσσηνία,  για το Νοσοκομείο Καλαμάτας 10 εκατ. ευρώ . Από αυτά τα 4 εκατ. ευρώ και πλέον έχουν διατεθεί  στο Νοσοκομείο Καλαμάτας για αυτούς τους χώρους και γενικότερα για την επέκταση του Νοσοκομείου. Σας δίνουμε ένα ενημερωτικό φυλλάδιο(σ.σ για τις χρηματοδοτήσεις της Περιφέρειας)  για να μην μακρολογώ. Κάναμε το καλύτερο δυνατό, η επιλογή για το Νοσοκομείο Καλαμάτας έγινε πρώτον γιατί ήταν ανάγκη να γίνει αυτό το έργο και δεύτερον για τον αγώνα που έδωσε αυτό το Νοσοκομείο για α την αντιμετώπιση της COVID - 19. Όπου ήταν ένα νοσοκομείο που δέχτηκε από την αρχή, αντίθετα με κάποια άλλα, να είναι νοσοκομείο στο μεγάλο αγώνα, στην αντιμετώπιση της πανδημίας. Και η ένταξη έγινε από μένα προσωπικά. Γιατί δεν έχουμε άπειρα χρήματα και πρέπει να κάνουμε τις επιλογές μας. Και η επιλογή έγινε για το συγκεκριμένο νοσοκομείο, διότι στην πρώτη φάση περιέθαλψε κόσμο από διάφορες περιοχές της Πελοποννήσου Και θυμάμαι τον Νίκο Γραμματικόπουλο, να μην το ξεχνάμε,  και τον αγώνα που έδωσε στην Πνευμονολογική Κλινική όπου μαζί με τους άλλους γιατρούς έσωσαν κόσμο που είχε αρρωστήσει.

 Μαζί με αυτό σήμερα έφερα και την απόφαση  για την αγορά ενδοσκοπίου, θα δείτε πού διατέθηκαν αυτά τα 10 εκατομμύρια ευρώ και βεβαίως έχουμε υποχρέωση απέναντι αυτόν τον κόσμο σε μια περιφέρεια όπου οι επιδόσεις στον τομέα υγείας δεν είναι στο επίπεδο που θα θέλαμε. Ολα μας τα νοσοκομεία χρειάζονται σε όλη την έκταση της Περιφέρειας. Χαίρομαι για το γεγονός ότι η κυβέρνηση διά του Ταμείου Ανάκαμψης θα διαθέσει  και τα αναγκαία χρήματα για τον εκσυγχρονισμό 150 αγροτικών ιατρείων και  κέντρων υγείας.

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ

Σύμφωνα με το ενημερωτικό φυλλάδιο η Περιφέρεια Πελοποννήσου έχει χρηματοδοτήσει τα έξης έργα στο Νοσοκομείο  Καλαμάτας

Πράξη: « Προσθήκες και Αναδιαρρυθμίσεις στο Υφιστάμενο κτίριο του Γενικού Νοσοκομείου Μεσσηνίας Νοσηλευτική Μονάδα Καλαμάτας", με προϋπολογισμό 4.095.425,14 ευρώ , από το ΠΕΠ/ΕΣΠΑ 2014-2020.»

Η πράξη περιλαμβάνει:

  1. Την κατασκευή του έργου "Προσθήκες και Αναδιαρρυθμίσεις στο Υφιστάμενο κτίριο του Γενικού Νοσοκομείου Μεσσηνίας - Νοσηλευτική Μονάδα Καλαμάτας", με προϋπολογισμό 3.374.282,90 ευρώ και αφορά :

α. Προσθήκη ορόφου στο ισόγειο κτίριο της υφιστάμενης Ψυχιατρικής Νοσηλευτικής Μονάδας και σε προσθήκη κατι επέκταση, η οποία περιλαμβάνει την κατασκευή νέου κόμβου κατακόρυφης επικοινωνίας, ένα κλιμακοστάσιο διαφυγής και ένα ασθενοφόρο ανελκυστήρα.

Ειδικότερα , στην καθ' ύψος προσθήκη επί του κτιρίου στο ισόγειο του οποίου στεγάζεται η Ψυχιατρική Νοσηλευτική Μονάδα του Νοσοκομείου, χωροθετούνται δύο νέες Νοσηλευτικές Μονάδες, συνολικής δυναμικότητας 28 κλινών.

β. Επέκταση και αναδιαρρύθμιση του υφιστάμενου Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών (Τ.Ε.Π.).

Συγκεκριμένα, μέρος του Τ.Ε.Π. το οποίο σήμερα αποτελεί αναμονή συγγενών - ασθενών, αναδιαρρυθμίζεται για να δημιουργηθεί Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών για παιδιά. Επίσης, παραπλεύρως της εισόδου του Τμήματος στον υφιστάμενο ημιυπαίθριο χώρο, δημιουργούνται δύο νέοι χώροι αναμονής συγγενών — συνοδών των εισερχόμενων ασθενών.Η συνολική επιφάνεια της προσθήκης καθ' ύψος της Ψυχιατρικής Νοσηλευτικής Μονάδας είναι 1.102,10 μ2 ενώ η επιφάνεια προσθήκης κατ'επέκταση του ισογείου του ΤΕΠ είναι 99 μ2.

  1. Την προμήθεια ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού νια την κάλυψη των αναγκών του νέου έργου, με προϋπολογισμό 721.142,24 ευρώ

Άλλες δράσεις για την ενίσχυση του Γενικού Νοσοκομείου Μεσσηνίας από την Περιφέρεια Πελοποννήσου 

  1. Ενίσχυση των Φορέων Υγείας με επικουρικό προσωπικό για την ανταπόκριση στις ανάγκες λόγω της επιδημίας COVlD-19 στην Περιφέρεια Πελοποννήσου , με προϋπολογισμό 5.114.280 ευρώ από το ΠΕΠ / ΕΣΠΑ 2014-2020.

2 .Ανάπτυξη παιδοψυχιατρικών υπηρεσιών στο Γενικό Νοσοκομείο Μεσσηνίας μέσω της ενίσχυσης Κινητής Μονάδας Ψυχικής Υγείας», με προϋπολογισμό 109.532,33 ευρώ από το ΠΕΠ ΙΕΣΠΑ 2014-2020

  1. Ανάπτυξη υπηρεσιών ολοκληρωμένης κοινοτικής θεραπείας και υπηρεσιών νοσηλείας κατ' οίκον στο Γενικό Νοσοκομείο Μεσσηνίας, με προϋπολογισμό 149.719,24 ευρώ από το ΠΕΠ / ΕΣΠΑ 2014-2020 .

4) Προμήθεια εξοπλισμού των δομών του Γ.Ν. Μεσσηνίας με προϋπολογισμό 180.000,00 ευρώ από τον τακτικό προϋπολογισμό της Περιφέρειας.

Συνολικός προϋπολογισμός ανωτέρω δράσεων : 9.648.956,47 ευρώ»