Πέμπτη, 25 Μαϊος 2023 08:29

 «Πάγωσε» λόγω εκλογών και ελλείψεων ο προσωπικός γιατρός - Ο Δημήτρης Τζωρτζίνης για τα προβλήματα των κέντρων υγείας

 

Ρεπορτάζ: Τάσος Ανδρικόπουλος

Ακόμη μία παράταση έως την 1η Οκτωβρίου πήραν οι «ποινές» που προβλέπονταν για τους πολίτες που δεν έχουν επιλέξει προσωπικό γιατρό και δεν έχουν εγγραφεί στον θεσμό. Ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης είχε δεσμευτεί πως από τη στιγμή που δεν έχει συμπληρωθεί ο απαιτούμενος αριθμός προσωπικών γιατρών για την κάλυψη όλων των πολιτών, δεν πρόκειται να ισχύσουν οι «ποινές» προς τους πολίτες που δεν έχουν εγγραφεί, ενώ και η προεκλογική περίοδος έπαιξε το ρόλο της ώστε τα όποια σχέδια να «παγώσουν».

Στις «ποινές» ή «συνέπειες» ή «αντικίνητρα» για τη μη εγγραφή των πολιτών στον προσωπικό γιατρό περιλαμβάνεται η πρόσθετη συμμετοχή στη φαρμακευτική δαπάνη, στις εργαστηριακές και διαγνωστικές εξετάσεις και στα νοσήλια σε ιδιωτικές κλινικές κατά ποσοστό 10%, επιπλέον του καθορισμένου κατά περίπτωση ποσοστού συμμετοχής του. Επίσης, όσοι δεν έχουν τον προσωπικό γιατρό τους δεν θα έχουν προτεραιότητα στα ραντεβού για τις διαγνωστικές εξετάσεις στο δημόσιο σύστημα Υγείας. Αν και ο υπουργός Υγείας είχε δεσμευτεί ότι ο προσωπικός γιατρός θα λειτουργήσει πλήρως από τις αρχές του 2023, ο πολυδιαφημισμένος θεσμός δεν έχει τρέξει στον απόλυτο βαθμό μετά από 7 μήνες λειτουργίας. Τελευταία εξέλιξη που αποδεικνύει το γεγονός αυτό είναι η νέα παράταση για την έναρξη των αντικινήτρων για τη μη εγγραφή πολιτών, από την 1η Απριλίου που είχε οριστεί για την 1η Οκτωβρίου, ημερομηνία που είναι άγνωστο αν θα είναι η τελική, δεδομένου πως εκείνο το διάστημα θα γίνουν οι δημοτικές και περιφερειακές εκλογές.

 

OI ΑΡΙΘΜΟΙ

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που δόθηκαν από το υπουργείο Υγείας σε πανελλαδικό επίπεδο τον περασμένο μήνα, οι αριθμοί είναι διαφωτιστικοί. Οι πολίτες που έχουν εγγραφεί στην πλατφόρμα είναι 4.786.497, δηλαδή λίγο παραπάνω από τους μισούς που είναι δικαιούχοι. Ωστόσο αρκετοί πολίτες έχουν κάνει την τυπική εγγραφή και δεν έχουν χρησιμοποιήσει τον προσωπικό γιατρό, συνεχίζοντας να πηγαίνουν σε όποιον επισκέπτονταν εξ αρχής. Αξίζει να σημειωθεί πως στις ευάλωτες ηλικίες (+70 ετών) η συμμετοχή ξεπερνά το 70%.

Από την άλλη πλευρά, οι γιατροί που συμμετέχουν δεν είναι όσοι θα περίμενε το υπουργείο Υγείας, σύμφωνα με το healthstat.gr. Περίπου 3.400 γιατροί του δημόσιου και ιδιωτικού συστήματος έχουν ενταχθεί, όταν τον Νοέμβριο ήταν 3.333 -δηλαδή, σε έξι μήνες ο αριθμός των προσωπικών γιατρών αυξήθηκε μόνο κατά 100. Μάλιστα, οι 2.243 είναι ήδη γιατροί του πρωτοβάθμιου συστήματος Υγείας (σε κέντρα υγείας, ΤΟΜΥ κ.λπ.) -επομένως, οι ιδιώτες που ανταποκρίθηκαν ήταν μόλις 1.200.

 

ΤΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΣΤΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑ

O πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Μεσσηνίας Δημήτρης Τζωρτζίνης μιλώντας στην «Ε» απέδωσε τη νέα παράταση στην έλλειψη γιατρών για να στελεχώσουν αυτό το εγχείρημα, κάνοντας λόγο για έναν αλλοπρόσαλλο σχεδιασμό με αστοχίες. Ως παράδειγμα έφερε γιατρό που βρισκόταν στην Καλαμάτα και μετακινήθηκε στο Κέντρο Υγείας Μεσσήνης, με αποτέλεσμα οι εγγεγραμμένοι πολίτες σε αυτήν να σβηστούν αναζητώντας νέο προσωπικό γιατρό. Ο ίδιος διευκρίνισε πως σε τοπικό επίπεδο η Μεσσηνία έχει κάλυψη ως προς τους δικαιούχους της αυτή τη στιγμή κοντά στο 70%, με το υπόλοιπο 30% να παραμένει εκτός λόγω της απουσίας διαθέσιμων γιατρών.

Σε ερώτηση της “Ε” για το αν τους τελευταίους μήνες προστέθηκαν έστω κάποιες ειδικότητες ευρύτερα στο νομό, ο κ. Τζωρτζίνης απάντησε αρνητικά, τονίζοντας πως ο απαιτούμενος αριθμός γιατρών θα έπρεπε να έχει εξασφαλιστεί πριν καν ανοίξουν οι εγγραφές. «Πρώτα βρίσκεις αυτούς που θα δουλέψουν τη γη και μετά αποφασίζεις να μπεις στο χωράφι» είπε με νόημα. «Πρακτικά αυτή τη στιγμή το σύστημα δεν δουλεύει, σπαταλώντας το κράτος πόρους και ουσία, χωρίς να υπάρχει λόγος» συνέχισε, υπενθυμίζοντας πως και η προηγούμενη απόπειρα πριν λίγα χρόνια με τον Ανδρέα Ξανθό στο τιμόνι, δεν είχε επιτυχή κατάληξη. Οσο για το ποια μπορεί να είναι η κατάληξη του προσωπικού γιατρού, εκτίμησε πως αν δεν ανακοινωθούν διορθωτικές κινήσεις σε πολλά επίπεδα, η προσπάθεια θα καταρρεύσει και αυτή τη φορά.

 

ΜΗΔΕΝΙΚΗ Η ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ

Σε ό,τι έχει να κάνει με τη διαθεσιμότητα των γιατρών στη Μεσσηνία, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Μεσσηνίας γνωστοποίησε πως οι του Δημοσίου έχουν όλοι συμπληρώσει τα άτομα που μπορούν να δεχτούν από το περασμένο διάστημα, ενώ από πλευράς ιδιωτών κάποιοι μεμονωμένα είχαν ορισμένες διαθέσιμες θέσεις, οι οποίες κατά πάσα πιθανότητα έχουν καλυφθεί.

 

«ΕΚ ΘΕΜΕΛΙΩΝ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ»

Παράλληλα, μέσω της “Ε” ο Δημήτρης Τζωρτζίνης υπενθύμισε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν κέντρα υγείας της Μεσσηνίας, λέγοντας πως η πρωτοβάθμια Υγεία χρειάζεται ανασυγκρότηση εκ θεμελίων. Ως παράδειγμα έφερε το Κέντρο Υγείας Μεσσήνης, το οποίο σύμφωνα με τον ίδιο έχει σοβαρά ζητήματα. «Οι εγκαταστάσεις είναι διαλυμένες, δεν υπάρχει συντηρητής, ούτε κάποιος υδραυλικός να επιμεληθεί τις σωληνώσεις, οι περιβάλλοντες χώροι θυμίζουν δάσος και είναι αφύλακτοι τα βράδια με ό,τι συνεπάγεται αυτό, ενώ δεν υπάρχει διοικητικός υπάλληλος για να διευθετήσει τιμολόγια, πληρωμές και εφημερίες» διευκρίνισε, τονίζοντας πως πρώτα πρέπει να λυθούν αυτά τα θέματα και μετά να γίνει λόγος για τον προσωπικό γιατρό. Ακόμα, συμπλήρωσε πως προβλήματα παρατηρούνται και στους Γαργαλιάνους, στα Φιλιατρά και στη Δυτική Μάνη, τονίζοντας πως πρέπει να γίνουν γνωστά, ώστε να κινητοποιηθούν οι αρμόδιοι και οι ασθενείς να καταφθάνουν σε αυτά με τις καλύτερες δυνατές συνθήκες.