Κυριακή, 06 Αυγούστου 2023 09:24

Γ. Λαφαζάνος - Διευθυντής Κ.Υ. Καλαμάτας: Σημαντικές υπηρεσίες παρά τις ελλείψεις

 

Συνέντευξη στον Γιάννη Σινάπη

“Στόχος μας είναι το Κέντρο Υγείας να προσφέρει σημαντικές υπηρεσίες και να γίνει ανάχωμα των συνανθρώπων μας που πηγαίνουν στο Νοσοκομείο”, τονίζει σε συνέντευξή του στην “Ε” ο διευθυντής του Κέντρου Υγείας Καλαμάτας - γιατρός Γιώργος Λαφαζάνος.

Αναφέρεται σε όλα τα σημαντικά ζητήματα της δομής, παραδέχεται τις ελλείψεις γιατρών κι ενημερώνει για τα αιτήματά του προς την 6η ΥΠΕ, προκειμένου να καλυφθούν τα πιο σοβαρά κενά, αλλά και για τον στόχο του το Κ.Υ. να λειτουργήσει αρχικά έως τις 10 βράδυ και μακροπρόθεσμα και ανάλογα με το προσωπικό σε 24ωρη βάση.

Αναλυτικά, ο Γ. Λαφαζάνος παρατηρεί ότι “έχουμε ζητήσει γιατρούς, ορθοπαιδικό, ΩΡΛ κι επιπλέον καρδιολόγο” κι εκτιμά: “Δεν υπάρχει ενδιαφέρον, διότι υπάρχουν γιατροί έξω συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ με μεγαλύτερες αποδοχές”.

Παρατηρεί πως “τα τελευταία χρόνια αυξήθηκαν οι αποχωρήσεις στο ΕΣΥ, τόσο από τις συνταξιοδοτήσεις όσο και επειδή κάποιοι γιατροί αποφάσισαν να συνεχίσουν την καριέρα τους στο εξωτερικό ή πηγαίνοντας στον ιδιωτικό τομέα, προκειμένου να αυξήσουν τα εισοδήματά τους”.

Μας ενημερώνει ότι “στο νοσηλευτικό προσωπικό υπάρχει επάρκεια, καλύπτονται όλες οι θέσεις, ενώ λειτουργεί και το Τμήμα Επειγόντων” και σημειώνει: “Είναι κρίμα να πηγαίνει ασθενής στο Νοσοκομείο που έχει μεγάλη αναμονή, για κόψιμο ραμμάτων ή αλλαγές τραυμάτων”.

 

ΑΚΤΙΝΟΛΟΓΙΚΟ - ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΚΟ

Για το Ακτινολογικό στο Κ.Υ. αναφέρει πως “εκτελούνται άμεσα ακτινογραφίες, τόσο γρήγορα δεν γίνονται σε καμία άλλη δομή υγείας” και προσθέτει: “Με ραντεβού εκτελούνται υπέρηχοι άνω και κάτω κοιλίας, θυρεοειδή, μέτρηση οστικής πυκνότητας  και πανοραμικές. Υπάρχουν δύο τεχνικοί και δύο μόνιμοι γιατροί του ΕΣΥ, που εφημερεύουν και στο Νοσοκομείο Καλαμάτας”.

Οσον αφορά το Μικροβιολογικό ενημερώνει ότι “πρόσφατα ήρθε ένα καινούργιο μηχάνημα τελευταίας τεχνολογίας με σύγχρονες προδιαγραφές κι εκτελούνται οι βιοχημικές εξετάσεις. Στο Μικροβιολογικό Τμήμα υπηρετούν 4 μικροβιολόγοι μόνιμοι του ΕΣΥ, με μεγάλη εμπειρία και οι δύο μάλιστα κάνουν εφημερίες στο Νοσοκομείο Καλαμάτας”.

Συνεχίζοντας, σημείωσε ότι “οι ορμονολογικές εξετάσεις πηγαίνουν κάθε Πέμπτη στην Πάτρα κι έχουμε τις απαντήσεις σε 4 εργάσιμες ημέρες. Για να γίνουν στην Καλαμάτα χρειάζεται ανοσολογικός αναλυτής, που θα επιδιώξουμε να εγκαταστήσουμε”.

Ο Γ. Λαφαζάνος παρατηρεί ότι “με τον γιατρό κυτταρολόγο που έχουμε, γίνεται και το τεστ Παπανικολάου, ενώ υπάρχει μόνιμος καρδιολόγος του ΕΣΥ που καλύπτει και τα Νοσοκομεία Καλαμάτας και Σπάρτης και άλλος καρδιολόγος που έρχεται μία φορά την εβδομάδα από την Κυπαρισσία”.

 

ΑΝΑΚΛΗΣΗ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΩΝ

Ο κ. Λαφαζάνος αναφέρει ότι εδώ και δύο μήνες, με έγγραφά του έχει ζητήσει την ανάκληση των μετακινηθέντων σε άλλες δομές υγείας, των οποίων η οργανική θέση είναι στο Κ.Υ. Καλαμάτας, ώστε η δομή να προσφέρει τις υπηρεσίες που πρέπει με όλο το δυναμικό, που έχει στη διάθεσή της.

Σημειώνει, ακόμα, πως “έχουμε ζητήσει με έγγραφο στην 6η ΥΠΕ το Κέντρο Υγείας, μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, να ενταχθεί στη λίστα για την ενεργειακή και λειτουργική αναβάθμιση, καθώς και την ανακαίνιση των εγκαταστάσεων.  Το ζητήσαμε και κατά την πρόσφατη επίσκεψη του διοικητή της ΥΠΕ κ. Καρβέλη στο Κ.Υ., όπου έμεινε ικανοποιημένος με τη λειτουργία του, παρά τις όποιες ελλείψεις και πήραμε υπόσχεση για επίλυση αρκετών προβλημάτων, καθώς επίκειται και μια προγραμματική σύμβαση του Δήμου Καλαμάτας με την 6η ΥΠΕ.

“Πρόκειται για έναν διοικητή ακούραστο, οραματιστή και συνεργάσιμο”, ανέφερε χαρακτηριστικά για τον κ. Καρβέλη.

Ο διευθυντής του Κ.Υ. μας πληροφορεί ότι “μετά από αρκετούς μήνες μη λειτουργίας των ασανσέρ κι έπειτα από επίμονες συντονισμένες ενέργειες, εξασφαλίσαμε την πιστοποίηση και τα δύο ασανσέρ λειτουργούν πλέον άψογα. Οι ασθενείς ανεβαίνουν με ασφάλεια στον 1ο όροφο για εξέταση από τους γιατρούς και στις επιτροπές των ΚΕΠΑ (Αναπηρίας) οι οποίες φιλοξενούνται στο Κέντρο Υγείας”.

 

ΤΕΣΤ ΓΙΑ ΚΟΡΟΝΟΪΟ

Συνεχίζοντας μας ενημερώνει ότι καθημερινά στο Κ.Υ., στην πίσω πλευρά (οδός Κοραή) στο Isobox γίνονται ράπιντ τεστ για τον κορονοϊό, από τις 8.15 το πρωί έως τις 2.30 το μεσημέρι.

Και υπενθυμίζει ότι “οι γιατροί των Κέντρων Υγείας Αστικού Τύπου έδωσαν όλες τους τις δυνάμεις για τη διεκπεραίωση του εμβολιασμού ενάντια στην πανδημία του κορονοϊού. Συνολικά το 50% των εμβολιασμών έγινε από τα Κέντρα Υγείας.

Παρατηρεί, επίσης, πως  “υπάρχει συνεργασία με το Νοσοκομείο αναφοράς (Καλαμάτας) όσον αφορά την τεχνολογική υποστήριξη. Εχουμε ζητήσει και προσωπικό τεχνικής ειδικότητας με γνώση ηλεκτρονικών υπολογιστών - εκτυπωτών κλπ.”.

Οσον αφορά τις τρεις ΤΟΜΥ (Τοπικές Μονάδες Υγείας) που φιλοξενούνται στο Κέντρο Υγείας Καλαμάτας - πρόσφατα δημιουργήθηκε και η 3η ΤΟΜΥ - μας ενημερώνει πως “πρόσφατα έγινε δημόσιος μειοδοτικός διαγωνισμός για τη μίσθωση 3 ακινήτων στα διοικητικά όρια του Δήμου Καλαμάτας. Και συγκεκριμένα στη Δυτική Πόλη (Εργατικές Κατοικίες) για την 1η ΤΟΜΥ, στην ευρύτερη περιοχή του παλιού στρατοπέδου για τη 2η και στην περιοχή του κάστρου για την 3η, επιφάνειας 120 - 160 τ.μ. με τιμή 6 ευρώ το τ.μ. Δυστυχώς, ο διαγωνισμός απέβη άγονος”.

Ολοκληρώνοντας τη συζήτησή μας, ο Γ. Λαφαζάνος επισημαίνει ότι “είμαστε μπροστά σε ένα καινούργιο νομοσχέδιο υγείας με ενίσχυση του ΕΣΥ και βελτίωση των δεικτών υγείας του πληθυσμού. Η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας πρέπει να ενισχυθεί, ώστε να αποτελεί το ανάχωμα επισκεψιμότητας ασθενών στα νοσοκομεία”.

Και ξεκαθαρίζει ότι, όπως έχει τονίσει και στο προσωπικό, “επιδίωξή μου είναι το Κ.Υ. Καλαμάτας να λειτουργήσει με ομαδικό πνεύμα από την καθαρίστρια έως τον επικεφαλής, να βάλουμε το εμείς στη θέση του εγώ. Το Κ.Υ. να λειτουργήσει αρχικά έως τις 10 βράδυ και μακροπρόθεσμα και ανάλογα με το προσωπικό σε 24ωρο”.

 

ΙΑΤΡΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ

Η δύναμη του Κ.Υ. Καλαμάτας σε ιατρικό προσωπικό είναι: Δύο νευρολόγοι, ένας κυτταρολόγος, ένας οφθαλμίατρος, δύο γυναικολόγοι, ένας καρδιολόγος, ένας ουρολόγος, ένας γαστρεντερολόγος, πέντε γενικής ιατρικής (οι τέσσερις έρχονται από μετακίνηση μία ημέρα την εβδομάδα ο καθένας), τρεις οδοντίατροι, τέσσερις μικροβιολόγοι, δύο ακτινολόγοι κι ένας πνευμονολόγος.

 

* Για να κλείσουν ραντεβού με τους γιατρούς του Κέντρου Υγείας Καλαμάτας, οι πολίτες (ασφαλισμένοι - ασθενείς) μπορούν να επικοινωνούν από τις 8 το πρωί έως τη 1 το μεσημέρι, με τα τηλέφωνα 27210 45539, 27210 45625 και 27210 45626.