Πέμπτη, 01 Φεβρουαρίου 2024 08:10

“Ανάγκη αναβάθμισης του Νοσοκομείου Κυπαρισσίας” το μήνυμα της χθεσινής συγκέντρωσης διαμαρτυρίας

 

Η ανάγκη αναβάθμισης και υποστήριξης του Νοσοκομείου Κυπαρισσίας επισημάνθηκε στη χθεσινή συγκέντρωση διαμαρτυρίας που έγινε στο νοσηλευτικό ίδρυμα της πόλης παράλληλα με στάση εργασίας.

Τονίστηκε πως η μόνη λύση για να γίνει αυτό είναι η αποσύνδεσή του από το Νοσοκομείο Καλαμάτας και η επαναφορά της αυτοτέλειάς του. Επισημάνθηκε επίσης ο σημαντικός ρόλος του, καθώς καλύπτει μια μεγάλη γεωγραφική περιοχή, όλη τη Νοτιοδυτική Πελοπόννησο.

Επίθεση στις κυβερνητικές επιλογές εξαπέλυσε ο δήμαρχος Τριφυλίας Γιώργος Λεβεντάκης σημειώνοντας πως ξεπουλάνε τα πάντα και πως ο ίδιος και η δημοτική αρχή θα είναι δίπλα στο Σωματείο Εργαζομένων σε ό,τι χρειαστεί.

Τη φωνή του με τους τοπικούς φορείς και τους εργαζόμενους ένωσε και ο μητροπολίτης Τριφυλίας και Ολυμπίας κ. Χρυσόστομος, ο οποίος αναφέρθηκε στην επιστολή που έστειλε στον υπουργό Υγείας, όπου μεταξύ άλλων αναφέρει σχετικά με ενδεχόμενη υποβάθμιση του Νοσοκομείου Κυπαρισσίας: «Θεωρώ ότι μια τέτοια ενέργεια είναι εντελώς άσχετος και αδικαιολόγητη. Αδικεί την υπερεξηκονταετή ιστορία προσφοράς του ιδρύματος αυτού… αλλά και αγνοεί τας συγχρόνους ανάγκας περιθάλψεως των κατοίκων της εκτεταμένης περιοχής ολοκλήρου της ΝΔ Πελοποννήσου». Συμπλήρωσε επίσης πως διαπιστώνει συνεχώς την ανεκτίμητη προσφορά του νοσοκομείου κατά τις ποιμενικές του επισκέψεις σε αυτό, αλλά τις έχει διαπιστώσει και ως ασθενής. Κατέληξε λέγοντας πως ενώνει τη φωνή του με τους τοπικούς φορείς και τις αρχές και τίθεται αλληλέγγυος στην προσπάθειά τους.

Από την πλευρά της η πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του Νοσοκομείου Κυπαρισσίας Ξένια Στρατικοπούλου μεταξύ άλλων επεσήμανε: «Το Νοσοκομείο Κυπαρισσίας καλύπτει υγειονομικά τη Δυτική Πελοπόννησο. Τόσο η Δυτική Μεσσηνία (Δήμοι Πυλίας, Τριφυλίας και τμήμα της Οιχαλίας) όσο και η Νότια Ηλεία (περιοχή Κρεστένων και Ολυμπίας) εξυπηρετούνται από το Γ.Ν. Κυπαρισσίας, μια ακτίνα από Βορρά προς Νότο τουλάχιστον 150 χλμ. Η δυναμικότητα του νοσοκομείου είναι 70 κλινών, με 42 κλίνες Παθολογικού Τομέα και 28 κλίνες Χειρουργικού Τομέα. Διαθέτει επίσης Μ.Τ.Ν. αποτελούμενη από 14 μηχανήματα. Αυτό λοιπόν το νοσοκομείο κάποιοι κύκλοι θέλουν να το υποβαθμίσουν κι άλλο και αν είναι εφικτό γιατί όχι και να μην το εξαφανίσουν από τον υγειονομικό χάρτη της χώρας. Με μεθοδικότητα, σχέδιο και με διάφορα κάθε φορά προσχήματα και αιτιολογίες αλλάζοντας τη δομή και τη λειτουργία του μεταβάλλουν τον χαρακτήρα του σε κάτι υποδεέστερο του αρχικού του ρόλου». Σημείωσε επίσης πως μέχρι το 2012, στο παλιό οργανόγραμμα, οι οργανικές θέσεις των ιατρών ήταν 45, ενώ στο καινούργιο οργανόγραμμα μειώνονται σε 28 και από αυτές σήμερα είναι καλυμμένες οι 16 θέσεις. Καταλήγοντας τόνισε: «Ζητάμε και διεκδικούμε: Τροποποίηση του οργανισμού - αύξηση ιατρικών θέσεων - κίνητρα και μοριοδότηση. Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων μέσω ΑΣΕΠ. Σύγχρονο ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό. Σύγχρονο ξενοδοχειακό εξοπλισμό και όχι τα μεταχειρισμένα από της Καλαμάτας. Κατανομή επιχορηγήσεων και επιδοτήσεων βάσει κλινών και όχι αυθαίρετα. Διακοπή των μετακινήσεων του προσωπικού σε άλλα νοσοκομεία. Όχι περικοπές στον ετήσιο προϋπολογισμό για τις ανάγκες του νοσοκομείου - όχι άλλη επιβάρυνση για προσωπικό που δεν εργάζεται στο ΓΝ Κυπαρισσίας. Ένταξη στα βαρέα-ανθυγιεινά επαγγέλματα. Όχι στις ΣΔΙΤ και στην αλλαγή εργασιακού καθεστώτος. Μονιμοποίηση όλων των συμβάσεων - μετατροπή σε μακροχρόνιες αορίστου χρόνου. Τον χαρακτηρισμό του νοσοκομείου σε άγονο».

Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλης Γιαννακός σημείωσε: «Είμαστε δίπλα σας, μαζί σας σε αυτό τον αγώνα. Δεν πέρασε πολύς καιρός από την πανδημία που όλα τα νοσοκομεία της Περιφέρειας παρά τις ελλείψεις προσωπικού στάθηκαν στο ύψος τους, έσωσαν ζωές, ανέδειξαν τον ανεκτίμητο και αναντικατάστατο ρόλο που παίζουν. Ο ιδιωτικός τομέας δεν έβαλε πλάτη». Συμπλήρωσε πως «τα νοσοκομεία δεν είναι ξενοδοχεία να μετράμε την πληρότητα, και μια ζωή να σώσουμε είναι ανεκτίμητη και πρέπει να λειτουργούν, πόσο μάλλον το Νοσοκομείο Κυπαρισσίας, που η πρόεδρος των εργαζομένων με στοιχεία ανέδειξε πόσο σημαντικό ρόλο παίζει για την υγεία των κατοίκων της περιοχής». Κατέληξε λέγοντας πως δεν είναι λύση η μετακίνηση γιατρών και νοσηλευτών, αλλά οι προσλήψεις, όπως και η αποσύνδεσή του από το Νοσοκομείο Καλαμάτας και να επανέλθει η νομική του μορφή.

Ο δήμαρχος Τριφυλίας Γιώργος Λεβεντάκης ανέφερε: «Είμαστε δίπλα σας όλη η δημοτική αρχή και προσωπικά εγώ. Ανήκω στο χώρο που κυβερνά σήμερα, αλλά νιώθω όχι μόνο απογοητευμένος και λυπημένος αλλά και αηδιασμένος, όχι μόνο για το νοσοκομείο. Δεν υπάρχει τίποτα που να μην το ξεπουλάνε». Τόνισε τις φιλότιμες προσπάθειες που κάνει το προσωπικό για να κρατηθεί το νοσοκομείο σε μια περιοχή με 30.000 κόσμο. Συμπλήρωσε πως «κάτι πρέπει να γίνει, μια διαμαρτυρία 50-100 ατόμων δεν φτάνει, πρέπει να ξεσηκωθούμε όλοι και εγώ μπροστά. Δεν με ενδιαφέρει το πολιτικό κόστος, δεν τους βλέπω πουθενά, είναι άθλιοι και ανίκανοι, κρίμα τα πανεπιστήμια και τις σπουδές που κάνανε». Κατέληξε λέγοντας πως η αγανάκτηση αυτή είναι πραγματική και μέσα από την καρδιά του και ότι θα είναι δίπλα τους σε ό,τι κάνουν, καθώς «όσο δεν αντιδρούμε θα γίνουν όλα».

Η πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Ν.Μ. Κυπαρισσίας Χάιδω Παναγιωτοπούλου μεταξύ άλλων εξέφρασε την αλληλεγγύη και την αμέριστη συμπαράστασή τους στο Σωματείο Εργαζομένων: «Αγωνιζόμαστε μαζί τους για την αναβάθμιση και τη στελέχωση του Νοσοκομείου Κυπαρισσίας με ανθρώπινο δυναμικό και υλικοτεχνικά μέσα. Αγωνιζόμαστε και διεκδικούμε την αποσύνδεση της Νοσηλευτικής Μονάδας Κυπαρισσίας από το Νοσοκομείο Μεσσηνίας (Καλαμάτας) και την ανάκτηση της αυτοτέλειάς του και της ονομασίας του ως Νοσοκομείο Κυπαρισσίας. Την αναβάθμιση του Νοσοκομείου Κυπαρισσίας και των Κέντρων Υγείας Φιλιατρών και Γαργαλιάνων».

«Για να ανατραπεί ο κατήφορος στην υγεία υπάρχουν διεκδικήσεις και απαιτήσεις» τόνισε το μέλος του Ν.Τ. ΑΔΕΔΥ Μεσσηνίας Κώστας Γαλιώτος.

Επίσης τη συμπαράστασή του στον αγώνα για αναβάθμιση του νοσοκομείου εξέφρασε το μέλος της ΠΟΕΔΗΝ Σωκράτης Σωτηρόπουλος.

Η πρόεδρος της Ομάδας Γυναικών Τριφυλίας (μέλος Ο.Γ.Ε.) Κατερίνα Τσιγκάνου, μεταξύ άλλων τόνισε: «Οι τραγικές ελλείψεις και τα κενά στο νοσοκομείο και στα κέντρα υγείας της Τριφυλίας μας κάνουν να αισθανόμαστε συνεχή ανασφάλεια και αγωνία για την υγεία μας. Ενώνουμε τη φωνή μας με τα δίκαια αιτήματα των υγειονομικών».

Την ανάγκη στήριξης και αναβάθμισης του Νοσοκομείου Κυπαρισσίας επεσήμαναν η πρόεδρος του Συμβουλίου της Δ.Κ. Κυπαρισσίας Μαρίκα Καραμπά και ο εκπρόσωπος του Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ ΕΦΚΑ Κώστας Καπερώνης.

Στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας μεταξύ άλλων παρευρέθηκαν οι αντιδήμαρχοι Δήμητρα Ανδρινοπούλου, Μαρία Παναγοπούλου και Σωτήρης Μπακούρος, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Κυπαρισσίας Αθανάσιος Πετρόπουλος και ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Ο.Τ.Α. Ν. Μεσσηνίας Ευστράτιος Χρυσαφίδης.

Κ.Μπ.