Σάββατο, 13 Απριλίου 2024 09:25

Η διοικήτρια του νοσοκομείου Ελένη Αλειφέρη στην «Ε»: Μεγάλη η λίστα αλλά λίγα τα απογευματινά χειρουργεία

 

Ρεπορτάζ: Γιάννης Σινάπης

Λίγα απογευματινά επί πληρωμή χειρουργεία έχουν γίνει μέχρι τώρα στο Νοσοκομείο Καλαμάτας και η λίστα του κόσμου που περιμένει να χειρουργηθεί, παραμένει μεγάλη.

Οσον αφορά τις προσλήψεις γιατρών αναμένονται κάποιες κρίσιμες ειδικότητες, ωστόσο, ήταν άγονη και η τελευταία προκήρυξη για τη θέση του δεύτερου ογκολόγου, ενώ εξακολουθούν να λείπουν παθολόγοι και επεμβατικοί καρδιολόγοι.

Ακόμα, το Νοσοκομείο Καλαμάτας περιμένει έναν σύγχρονο αξονικό τομογράφο που θα κάνει και ψηφιακές στεφανιογραφίες, ενώ από το καλοκαίρι θα λειτουργήσει η επέκταση με τη νέα πτέρυγα πάνω από την Ψυχιατρική Κλινική.

Τα στοιχεία αυτά επεσήμανε σε δηλώσεις της στην “Ε” η διοικήτρια του Νοσοκομείου Καλαμάτας Ελένη Αλειφέρη.

 

Απαντώντας σε ερωτήσεις μας η κ. Αλειφέρη σημείωσε:

Για τα απογευματινά επί πληρωμή χειρουργεία

“Στα απογευματινά χειρουργεία γίνονται περιστατικά μεσαίας κι ελαφράς βαρύτητας, προς το παρόν. Δεν υπήρξε κανένα πρόβλημα. Γίνονται δύο χειρουργεία κάθε Πέμπτη οπωσδήποτε. Θα αυξηθεί αυτή η συχνότητα και το πλήθος των επεμβάσεων. Εχουν δηλώσει όλοι οι χειρουργοί, εκτός από το ΩΡΛ που έχει μια δυσκολία αυτό το διάστημα λόγω αποχώρησης του διευθυντή - έχει υποβάλει αίτημα συνταξιοδότησης. Εχει δηλώσει το 90% των γιατρών, όλοι οι αναισθησιολόγοι. Οι νοσηλευτές όχι όλοι, αλλά είναι προσωπικό που είναι επαρκές για να μπορούν να ολοκληρώνονται τα χειρουργεία. Την επιλογή την έχει ο ασθενής.

Ανάλογα τα περιστατικά, στα ορθοπαιδικά είναι λίγο μεγαλύτερο το κόστος, φθάνουν και τα 1.200 ευρώ. Μπορεί να είναι ή περιστατικό που είναι στη λίστα εδώ και καιρό και θέλει να πληρώσει ή περιστατικό που εξετάστηκε κι εγγράφηκε τώρα στη λίστα και θέλει να πληρώσει. Αν υπάρχει “σύγκρουση”, θα προηγηθεί εκείνος που είναι στη λίστα καιρό. Δεν έχουμε, όμως, τέτοια προβλήματα.

Παραμένει μεγάλη η λίστα των χειρουργείων. Είναι λίγο καιρό η εφαρμογή των απογευματινών.

Εχουμε εντείνει τις προσπάθειες, έχουμε δώσει περισσότερες αίθουσες στα πρωινά χειρουργεία, γιατί βοηθούν και οι αναισθησιολόγοι της Κυπαρισσίας αυτό τον μήνα και τον προηγούμενο. Υπάρχει ένας καλύτερος ρυθμός και αυτό θα το συνεχίσουμε. Πιστεύω ότι κάποια στιγμή θα εξομαλυνθεί η κατάσταση, θα είναι πολύ καλύτερες οι συνθήκες και στα πρωινά χειρουργεία”.

 

Για τις θέσεις των γιατρών που αναμένονται

“Περιμένουμε από την προηγούμενη προκήρυξη, όχι την τελευταία, την επιλογή για ένα γιατρό ΤΕΠ, με ειδικότητα καρδιολόγου. Από την καινούργια μας προκήρυξη δεν υπήρξε ενδιαφέρον στη θέση του ογκολόγου, αυτό είναι το λυπηρό. Υπάρχει, όμως, μεγάλο ενδιαφέρον και για τις 3 θέσεις των χειρουργών, οπότε θα καλυφθούν και οι τρεις. Υπάρχει ενδιαφέρον για τη θέση του ΩΡΛ, οπότε θα καλυφθεί. Επίσης, υπάρχει ενδιαφέρον για τη θέση του καρδιολόγου, ευελπιστούμε ότι θα καλυφθεί και αυτή. Το μόνο δυσάρεστο είναι η δεύτερη θέση του ογκολόγου.

Αυτή τη στιγμή έχουμε επικουρικό πνευμονολόγο στη λίστα για παθολογοανατόμο που μας είναι πολύ αναγκαίος για τα θέματα των βιοψιών. Εχουμε αρκετά εκτεταμένες επενδύσεις στον τομέα του παθολογοανατομικού σε μηχανολογικό εξοπλισμό.

Εχουμε στη λίστα κι επικουρικό ΩΡΛ, γιατί έχει μείνει μόνο ένας και χρειάζεται κάλυψη αυτής της θέσης.

Για τους παθολόγους δεν έχουμε αυτή τη στιγμή κάποιο ενδιαφέρον από επικουρικό. Χρειαζόμαστε. Πιθανόν μέχρι το τέλος του χρόνου να έχουμε. Εχουμε 7 παθολόγους μόνιμους, η μία έχει μακροχρόνια άδεια, οπότε έχουμε 6 που υπηρετούν. Τουλάχιστον χρειάζονται 2 γιατροί ακόμα”.

 

Για το πως εξυπηρετούνται οι καρκινοπαθείς στο Ογκολογικό Τμήμα, όπου δεν υπάρχει ογκολόγος γιατρός, λόγω αναρρωτικής άδειας της μοναδικής γιατρού

“Υπάρχει η γενική γιατρός που είναι εξαίρετη, που έρχεται 3 φορές την εβδομάδα και παρακολουθεί τις χημειοθεραπείες μαζί με τους αιματολόγους του Νοσοκομείου. Και τις κατευθύνσεις τις δίνει ο ογκολόγος της Τρίπολης, ο οποίος αναλαμβάνει τις συνταγογραφήσεις και τις θεραπείες. Πηγαίνουν τα περιστατικά στην Τρίπολη ή πηγαίνουν οι φάκελοί τους. Και με τις κατευθύνσεις του ογκολόγου της Τρίπολης γίνονται οι θεραπείες εδώ. Είναι ένα μεγάλο πρόβλημα. Δεν είναι μόνο η Καλαμάτα, υπάρχει πρόβλημα παντού. Και στην Πάτρα δύσκολα βρήκαν στο πανεπιστημιακό. Και εκεί υπάρχει έλλειψη”.

 

Οσον αφορά τον σύγχρονο αξονικό τομογράφο που έχει ανακοινωθεί από τον διοικητή της 6ης ΥΠΕ

“Εχει αποσταλεί το αίτημα από μας, επικαιροποιήθηκε η μελέτη και πρέπει να ληφθεί η έγκριση σκοπιμότητας και να γίνει η προμήθεια του αξονικού. Είναι φιλόδοξο να λέμε ότι θα τον έχουμε μέχρι το καλοκαίρι, γιατί ακόμα και αν αύριο βγει η έγκριση, θέλει μια διαδικασία, Ομως, έχει δρομολογηθεί να υπάρξει η χρηματοδότηση από την 6η ΥΠΕ, για να μπορέσει να γίνει η προκήρυξη για την αγορά”.

 

Για το αν υπάρχουν γιατροί να δουλέψουν το σύγχρονο μηχάνημα που θα έρθει

“Αυτή τη στιγμή ακτινοδιαγνώστες έχουμε υπηρετούντες εδώ 5 και έχουμε και 2 γιατρούς που έρχονται από το Κέντρο Υγείας Καλαμάτας για εφημερίες. Αυτό που επείγει είναι η προμήθεια, γιατί έχουμε προβλήματα βλάβης στον αξονικό μας στις βασικές του λειτουργίες. Ενας δεύτερος αξονικός χρειάζεται για τη βασική λειτουργία στο Νοσοκομείο. Είναι πολύ μεγάλος ο όγκος των περιστατικών και όταν ο αξονικός μας αστοχεί, υπάρχει βλάβη που αν είναι μεγάλη, χρειάζεται ανταλλακτικό από το εξωτερικό. Δημιουργείται τεράστια δυσλειτουργία στο Νοσοκομείο. Θα χρειαστεί μια εκπαίδευση στους ακτινοδιαγνώστες σε σχέση με τη λειτουργία του ψηφιακού στεφανιογράφου και θα δούμε για το θέμα της γνωμάτευσης. Στους καρδιολόγους υπάρχει μια εμπειρία στη γνωμάτευση. Κυρίαρχο είναι ένας δεύτερος αξονικός για τη βασική λειτουργία και βεβαίως για ψηφιακές στεφανιογραφίες. Για επεμβατικό καρδιολόγο έχουμε κάνει προκήρυξη. Υπάρχει μια εκδήλωση ενδιαφέροντος για καρδιολόγο με εμπειρία στο Αιμοδυναμικό. Ευελπιστούμε ότι θα υπάρξει δεύτερος αιμοδυναμιστής κι έχουμε κι ένα ενδιαφέρον από ιδιώτη”.

 

Τέλος, για το έργο της επέκτασης με νέο όροφο πάνω από την Ψυχιατρική

“Βρισκόμαστε στο στάδιο σύνδεσης των δικτύων που χρειάζονται. Νομίζω ότι θα είμαστε εντός χρονοδιαγράμματος. Το έργο το επιβλέπουν οι υπηρεσίες της Περιφέρειας. Υπολογίζουμε το καλοκαίρι να είμαστε έτοιμοι, να έχουμε τις αλλαγές. Στον καινούργιο όροφο θα πάνε η Ουρολογική και η ΩΡΛ κλινική. Θα μπορεί να γίνει και μια καλύτερη κατανομή των χώρων για την Ορθοπαιδική και να δούμε αν θα γίνει τελικά άμεσα - πόσο γρήγορα θα γίνει - η ΜΑΦ των εγκεφαλικών, γιατί κι εκεί θα χρειαστούμε κάποιους χώρους για γιατρούς και για Νευρολογική Κλινική.

Η διαμόρφωση των ΤΕΠ έχει τελειώσει. Εκεί περιμένουμε την έγκριση για ένα δελτίο παροχής με μπλοκάκι για ένα γενικό γιατρό που θα ενισχύσει τα ΤΕΠ μας σε εφημερίες και σε πρωινό ωράριο. Τα ΤΕΠ έχουν 5 γιατρούς, 4 μόνιμους κι έναν επικουρικό. Και η καινούργια προκήρυξη των ΤΕΠ έχει ενδιαφέρον για κάλυψη της θέσης με ορθοπαιδικό”.