Δευτέρα, 13 Φεβρουαρίου 2023 08:45

Χειμερινές εκπτώσεις: Συγκρατημένη ικανοποίηση από επαγγελματίες της Καλαμάτας

Ικανοποιητικά εξελίσσονται οι χειμερινές εκπτώσεις στα περισσότερα καταστήματα της Καλαμάτας, κλείνοντας το πρώτο μισό από τη στιγμή που έκαναν πρεμιέρα.

Η περίοδος των χειμερινών εκπτώσεων ξεκίνησε στις 9 Ιανουαρίου και θα διαρκέσει έως τις 28 Φεβρουαρίου, με τα ποσοστά στις περισσότερες των περιπτώσεων να «αγγίζουν» το 50%.

Επιχειρηματίες της Καλαμάτας μιλώντας στην «Ε» σημείωσαν πως η μέχρι στιγμής κίνηση δεν είναι η προσδοκώμενη, αλλά δεδομένων των συνθηκών έχει δώσει μια σημαντική πνοή στην αγορά. Ακόμα σχολίασαν το άνοιγμα των καταστημάτων ανήμερα της Υπαπαντής και αν αυτό λειτούργησε εντέλει θετικά για τα ταμεία τους, με τις αντιδράσεις να είναι ανάμικτες.

Νεκτάριος Τριανταφυλλόπουλος (30φυλλόπουλος)

«Οι εκπτώσεις εξελίσσονται θετικά, δεδομένου πως υπήρχε συγκρατημένη αισιοδοξία πριν το ξεκίνημά τους, λόγω του οικονομικού κλίματος που έχει διαμορφωθεί. Όπως συνηθίζεται σε όλες τις εκπτώσεις, έτσι και τώρα το ξεκίνημα ήταν καλό, πηγαίνοντας η ροή πιο ήπια στη συνέχεια. Τόσο το κρύο όσο και η ελαιοπαραγωγή που πήγε καλά για τον κόσμο έχουν συντελέσει ώστε το αγοραστικό κοινό να κάνει τις αγορές του με μεγαλύτερη συχνότητα. Επίσης, από τη στιγμή που καταργήθηκαν οι ενδιάμεσες εκπτώσεις, οι χειμερινές φέτος δείχνουν να αποκτούν την αξία τους όπως τις ξέραμε τα παλιότερα χρόνια, με τα φυσιολογικά κενά ανάμεσά τους.

Οσο για το άνοιγμα της Υπαπαντής, θα το χαρακτήριζα δίκοπο μαχαίρι. Είναι λογικό τα καταστήματα της άνω αγοράς να θέλουν να είναι ανοιχτά λόγω της κοσμοσυρροής στην περιοχή και του κέντρου όχι τόσο. Εφόσον η οδηγία του Εμπορικού Συλλόγου έκανε λόγο για άνοιγμα την ακολούθησα, γνωρίζοντας μεταξύ άλλων πως όταν έρχεται κόσμος από την περιφέρεια σε ένα μέρος, συνδυάζει την επίσκεψή του και με ψώνια, κάτι που είναι λογικό να μην κάνουν οι ντόπιοι την ημέρα εκείνη».

 

Γιώργος Περρωτής (Perrotis)

«Η κίνηση των χειμερινών εκπτώσεων μέχρι στιγμής μάς έχει αφήσει ικανοποιημένους, ενώ από τη στιγμή που οι συνθήκες είναι άκρως χειμωνιάτικες αισιοδοξούμε πως θα αυξηθεί περαιτέρω, καθώς μέχρι και τις γιορτές ο καιρός θύμιζε περισσότερο καλοκαίρι. Οι εκπτώσεις του χειμώνα διακρίνονται από μία σταθερότητα, δείγμα πως ο κόσμος είναι ευχαριστημένος από την ποιότητα και τις τιμές που παρατηρεί. Στο ενθαρρυντικό αυτό κλίμα συνηγορεί και η κατάργηση των ενδιάμεσων εκπτώσεων, οι οποίες συνδυάστηκαν στο παρελθόν με διάστημα λίγων ημερών και χαμηλών ποσοστών.

Σε ό,τι έχει να κάνει με το άνοιγμα των καταστημάτων της Υπαπαντής, σίγουρα απ’ τη στιγμή που γιορτάζει η πολιούχος η λογική λέει πως αυτό συνοδεύεται με κλείσιμο, ωστόσο ως επαγγελματίας θα πω πως υπήρξε ικανοποίηση γιατί κατ’ επέκταση υπήρχε δουλειά τη συγκεκριμένη μέρα, μιας και ο κόσμος κατέκλυσε το κέντρο μετά το προσκύνημά του».

 

Αντα Μπιζίμη (Αχνάρι)

«Δεδομένου πως κατά τη διάρκεια των εορτών η κίνηση εξελίχθηκε με ικανοποιητικούς ρυθμούς, ήταν λογικό και επόμενο οι χειμερινές εκπτώσεις να μην συνεχιστούν στα ίδια επίπεδα, αποτελώντας σε κάθε περίπτωση μια ευκαιρία για το καταναλωτικό κοινό να κάνει τα ψώνια του σε μειωμένες τιμές. Οι εκπτώσεις από τον περασμένο μήνα ναι μεν έδειξαν κάποια σημάδια καλής κινητικότητας, ωστόσο με το χειμώνα να έχει ξεκινήσει πρακτικά τώρα από πλευράς θερμοκρασιών, ευελπιστούμε πως θα ωθήσουν τον κόσμο ακόμα περισσότερο στις ανάλογες αγορές, έχοντας το βλέμμα μας και στις εκδηλώσεις του μήνα, που παραδοσιακά φέρνουν επισκέπτες στην πόλη μας. Οι πελάτες άλλωστε γνωρίζουν πως πλέον έχουν καταργηθεί οι ενδιάμεσες εκπτώσεις, οπότε ο Φεβρουάριος μοιάζει ιδανικός για τα ψώνια του.

Αναφορικά με το άνοιγμα των καταστημάτων της Υπαπαντής, ισχύει η φράση «ναι μεν, αλλά». Ως κατάστημα συμφωνούμε με τις αποφάσεις του Εμπορικού Συλλόγου, όμως για τη συγκεκριμένη μέρα ίσως πρέπει να γίνει μια διαφορετική προσέγγιση, για το αν επωφελούνται ή όχι τα μαγαζιά».

 

Σοφία Καριπίδου (SK Fashion)

 «Απ’ τη στιγμή που ξεκίνησαν οι εκπτώσεις μέχρι σήμερα μας έχουν αφήσει ανάμικτα συναισθήματα. Θα χαρακτήριζα ικανοποιητική την κίνηση, αλλά σαφώς έχει μεγάλα περιθώρια βελτίωσης, με τον κόσμο από την άλλη να μειώνει το μπάτζετ του για τέτοιου είδους αγορές, ώστε να είναι συνεπής στις υποχρεώσεις του. Ένα αρνητικό κατά τη γνώμη μου είναι πως ξεκινούν πολύ νωρίς και μόλις λίγες μέρες μετά τις γιορτές, γεγονός που δεν το βρίσκω πρακτικό. Με ένα μήνα για παράδειγμα εκπτώσεων και θα υπήρχε ένα διάστημα κενό αλλά και οι εκπτώσεις θα τραβούσαν ενδεχομένως περισσότερο το ενδιαφέρον. Θετική εξέλιξη για το λιανεμπόριο φαίνεται να αποτελεί ο χειμώνας και οι θερμοκρασίες που τον συνοδεύουν, με τα παλτά και τα πιο βαριά ρούχα να έχουν πλέον την τιμητική τους. Όπως φαίνεται, αρκετός κόσμος μόνο αν έρθει στην ανάγκη μπαίνει στη διαδικασία να ψωνίσει, αγοράζοντας στοχευμένα και όχι όπως παλιά όπου κάτι μπορεί να το προμηθευόταν προαιρετικά. Γι’ αυτό και η πόλη πέρα από τους ντόπιους στηρίζει πολλά στην επισκεψιμότητά της.

Με αφορμή έτσι τον εορτασμό της Υπαπαντής, είχαμε επισκέπτες στην πόλη ακόμα και από το προηγούμενο Σαββατοκύριακο, ενώ από τα γύρω χωριά έρχονταν καθ’ όλη τη διάρκεια της περασμένης εβδομάδας. Ανήμερα της εορτής, σαφώς έχουμε στο μυαλό μας άλλες πόλεις που κλείνουν τα μαγαζιά, όμως σε μια πόλη όπως η Καλαμάτα που έχει λιγοστές μέρες ενίσχυσης της χειμερινής σεζόν, είναι δύσκολο να κλείνει τις πόρτες σε μια τόσο εμπορική μέρα, που αν μη τι άλλο τονώνει την αγορά. Οι προσκυνητές άλλωστε έχουν αποδείξει από τα περασμένα χρόνια πως παραδοσιακά κατηφορίζουν στο κέντρο για κάποια ψώνια, οπότε σε δύσκολες εποχές όπως αυτή, ίσως είναι οξύμωρο να είναι κλειστά τα καταστήματα με τόσο κόσμο. Αν διανύαμε καλύτερους καιρούς, ίσως η συζήτηση να ήταν διαφορετική».