Πέμπτη, 10 Αυγούστου 2023 08:47

«Αντέχουν» οι τιμές στα παγωτά το 2023 - Πολύ μικρές αυξήσεις στην Καλαμάτα

 

Ρεπορτάζ: Τάσος Ανδρικόπουλος

Δίχως ιδιαίτερες έως και καθόλου αυξήσεις κυλά το φετινό καλοκαίρι από πλευράς πώλησης παγωτών στα ζαχαροπλαστεία της Καλαμάτας. Μπορεί οι ανατιμήσεις στις πρώτες ύλες και την ενέργεια να «πιέζουν» ανηφορικά τις τιμές τους, ωστόσο το αγαπημένο γλύκισμα της θερινής σεζόν δεν τείνει να μετατραπεί σε προϊόν πολυτελείας όπως παρατηρήθηκε σε άλλες περιοχές της χώρας, με τους επιχειρηματίες να συνηγορούν στο γεγονός αυτό, απορροφώντας όσο μπορούν τα «χτυπήματα» της ακρίβειας. Είναι χαρακτηριστικό, πως στην αγορά της πόλης το κιλό επηρεάστηκε στις περισσότερες περιπτώσεις κατά 5% έως 10% σε σχέση με πέρυσι, τη στιγμή που τα συσκευασμένα παγωτά επώνυμων αλυσίδων που πωλούνται σε σούπερ μάρκετ και περίπτερα δείχνουν να έχουν «εκτοξευτεί» ως προς το κόστος. Eπαγγελματίες της Καλαμάτας μιλώντας στην «Ε» αναφέρθηκαν στα δεδομένα της αγοράς, στην κίνηση που καταγράφεται το φετινό καλοκαίρι αλλά και για το αν βοηθούν ή όχι τα αυξημένα μυστήρια γάμων και βαπτίσεων φέτος από πλευράς πώλησης γλυκών.

 

Γιώργος Αναστασόπουλος (Πραλίνα)

«Το κόστος παραγωγής του παγωτού λόγω της αύξησης των πρώτων υλών έχει αυξηθεί φέτος κατά 15%. Ωστόσο, ως επιχείρηση, την όποια διαφορά προκύπτει στην τελική τιμή την έχουμε απορροφήσει, κρατώντας τις ίδιες τιμές σε σχέση με πέρυσι. Παράγοντας έτσι οι ίδιοι τα παγωτά, μειώσαμε κατ’ επέκταση το κέρδος μας για να πετύχουμε το σκοπό αυτό. Σε κάθε περίπτωση, γάλα και βούτυρο συνεχίζουν να δοκιμάζονται από τις ανατιμήσεις, όπως και οι πλαστικές συσκευασίες οι οποίες είναι ακριβότερες φέτος από 5% έως 10%. Από πλευράς κίνησης, είναι πιο μειωμένη σε σχέση με πέρυσι, λόγω μειωμένου τουρισμού αλλά και «μαζέματος» του κόσμου, αγοράζοντας για παράδειγμα μια μπάλα τη μία μέρα αντί για δύο, ούτως ώστε να μπορεί να πάρει κάποιος και την επόμενη μέρα. Προφανώς υπάρχει δουλειά και ζήτηση για παγωτό, αλλά δεν παρατηρείται η αναμενόμενη ένταση, με μια ενδεχόμενη αλλαγή προς το καλύτερο το υπόλοιπο της σεζόν να μην σώζει την όλη κατάσταση, καθώς οι πρώτοι μήνες ήταν υποτονικοί, ενώ και ο καύσωνας δεν φάνηκε να βοηθάει την κίνηση. Σε ότι έχει να κάνει με γάμους και βαπτίσεις, οι παραγγελίες φέτος είναι λιγότερες, με αρκετά ζευγάρια να τείνουν σε πιο οικονομικές λύσεις».

 

Μαρία Γιαννίκου (Απόλαυση)

«Σε σχέση με πέρυσι, η διαφορά στην τιμή του κιλού στο παγωτό είναι κατά 5% με 8% πιο πάνω φέτος στο σύνολο, δηλαδή κάτι λιγότερο από 1 ευρώ, ενώ σε ό,τι να κάνει με την μπάλα, αυτή πωλείται κατά 20 λεπτά παραπάνω. Οι διαφοροποιήσεις αυτές στις τιμές, πέρα από τις ανατιμήσεις στις πρώτες ύλες, οφείλονται περισσότερο στο ρεύμα, με τα νούμερα που παρατηρούμε στους λογαριασμούς να μην τα έχουμε ξαναδεί στο παρελθόν, όντας πολλές φορές σχεδόν τριπλάσια σε σχέση με παλιότερα. Πρόκειται ουσιαστικά για αυξήσεις στα προϊόντα μας που θα τις χαρακτήριζα μικρές, σε συνάρτηση με τα όσα βιώνουμε τα τελευταία χρόνια ως επαγγελματίες. Από την πλευρά του, ο κόσμος δείχνει πως δύσκολα αποχωρίζεται το χειροποίητο παγωτό το καλοκαίρι, μιας και βλέπουμε φέτος μια σχετική αύξηση στη ζήτηση σε σχέση με το περσινό. Αναφορικά με γάμους και βαπτίσεις, έχει παρατηρηθεί πως τη φετινή θερινή σεζόν η ζήτηση σε γλυκά είναι πιο μεγάλη σε σύγκριση με τα περασμένα χρόνια, όπου λόγω της πανδημίας συνδυάστηκαν τα τραπέζια με λιγότερα άτομα».

 

Γιώργος Γεωργακόπουλος (Caramel)

«Με το κύμα των ανατιμήσεων να δοκιμάζει συνεχώς το επάγγελμα μας, οι αυξήσεις στα υλικά που προμηθευόμαστε όπως το βούτυρο ή η κρέμα γάλακτος κυμαίνονται από 10% έως 20%, με αποτέλεσμα το κιλό στο παγωτό να έχει πάρει πάνω φέτος 80 λεπτά και η μπάλα 10 με 20 λεπτά. Πέρα από τις πρώτες ύλες, και τα πλαστικά είδη καταφθάνουν πιο ακριβά στην επιχείρηση μας, με κύριο παράδειγμα τις συσκευασίες. Παρόλα αυτά, η ζήτηση για παγωτό από τους πελάτες μας είναι η ίδια και το φετινό καλοκαίρι, αναγνωρίζοντας πως θα αγοράσουν ένα παγωτό ημέρας, δίχως συντηρητικά. Μιλώντας για ζήτηση, την τρέχουσα θερινή σεζόν οι γάμοι και οι βαπτίσεις ενισχύουν την κίνηση, καθώς τα άτομα που καλούνται είναι αυξημένα, κινούμενα σε προ-πανδημίας αριθμούς. Από εκεί που είχαμε παραγγελίες δηλαδή με 150 άτομα, φέτος υπάρχουν ακόμα και με 300 και 350 άτομα, προκύπτοντας οι ανάλογες ποσότητες».

 

Αγγελος Δαρδάνης (Fresh)

«Εχοντας απορροφήσει ένα σημαντικό ποσοστό των ανατιμήσεων από τις πρώτες ύλες που προμηθευόμαστε, η τιμή του παγωτού κινείται ουσιαστικά στα ίδια επίπεδα με πέρυσι, καταγράφοντας οριακά αύξηση μεταξύ 5% και 10%. Αποτέλεσμα αυτού είναι όσοι πελάτες επιθυμούν να προμηθευτούν παγωτό με το κιλό να το αγοράζουν πιο πάνω περίπου ένα ευρώ και τη μπάλα αντίστοιχα 10 λεπτά. Η εξέλιξη αυτή συνδυάζεται με την άνοδο που βλέπουν τα γαλακτοκομικά προϊόντα, με τις καλές πρώτες ύλες που χρησιμοποιούνται στο φρέσκο παγωτό ιδίως, να έχουν συνεχώς μια ανοδική πορεία. Στο ίδιο σκέλος κινούνται και οι συσκευασίες, επηρεασμένες από τις τιμές του πετρελαίου, με τα ανακυκλώσιμα είδη να μην σώζουν την κατάσταση, καθώς κάποιες φορές είναι πιο ακριβά. Ως προς την κατανάλωση, δεν έχουμε διαφοροποιήσεις σε σχέση με πέρυσι, ενώ οι ημέρες του καύσωνα “έσπρωξαν” περισσότερο τον κόσμο στην αγορά του παγωτού, καταναλώνοντας μικροί και μεγάλοι με την ίδια συχνότητα. Σε γενικές γραμμές, βλέπουμε την πελατεία να μην ελέγχει τόσο αν είναι λίγο πιο ακριβό το παγωτό αλλά να είναι ποιοτικό, έστω και αν κάποιοι ζητούν μικρότερη ποσότητα. Από πλευράς μυστηρίων το καλοκαίρι, νομίζω πως η περσινή χρονιά ήταν καλύτερη και σε γάμους και σε βαπτίσεις, καθώς είχαμε παραγγελίες ακόμα και καθημερινές. Και φέτος έχουμε βέβαια μια σταθερή πορεία, αλλά σε κάθε περίπτωση δεν είναι εκρηκτική».