Κυριακή, 10 Δεκεμβρίου 2023 09:22

«Πλατεία των Ευχών» από τον Σύλλογο Εστίασης Μεσσηνίας - Ανανεώνει το εορταστικό προφίλ της Καλαμάτας

Μια σειρά εορταστικών δράσεων η οποία απέδειξε πως μια πόλη δεν πρέπει να εξαρτάται μόνο από τους φορείς, παίρνοντας τις ανάλογες πρωτοβουλίες και οι κλάδοι, γνωστοποίησε την περασμένη εβδομάδα ο Σύλλογος Εστίασης Μεσσηνίας (ΣΕΜ).

Πρόκειται για την «Πλατεία των Ευχών» την οποία οραματίστηκε και δημιούργησε για τις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς ο ΣΕΜ, σε συνεργασία με καλλιτεχνικές ομάδες, πολιτιστικούς συλλόγους, δημόσια και ιδιωτικά εκπαιδευτικά ιδρύματα, με την υποστήριξη του Δήμου Καλαμάτας και της Φάρις.

Το πρόγραμμα του, εστιάζει σε εκδηλώσεις και δράσεις εικαστικού, μουσικού, χορευτικού, θεατρικού και γαστρονομικού ενδιαφέροντος που θα ζεστάνει περαιτέρω την εορταστική ατμόσφαιρα στην πόλη, αποτελώντας ένα στοίχημα ώστε να “χτιστεί” ένας γιορτινός θεσμός στην Καλαμάτα, που κάθε χρόνο θα εμπλουτίζεται και θα ανανεώνεται, προβάλλοντας την πόλη και ενισχύοντας την επισκεψιμότητα.

Το σκεπτικό του Συλλόγου, εστιάζει στην ενεργή συμμετοχή των παιδιών στη “Μαγεία των Χριστουγέννων”, όντας μια πρωτοβουλία που λειτουργεί συμπληρωματικά με όσα ο Δήμος Καλαμάτας και η Φάρις έχουν προγραμματίσει.

Μιλώντας στην “Ε” ο πρόεδρος του ΣΕΜ Γιάννης Κολοβός, αναφέρθηκε αρχικά στο κίνητρο που δίνεται σε όλους να βιώσουν τις γιορτινές ημέρες, όπως παλιά, έξω από το σπίτι και μακριά από τα κινητά.

«Ανάμεσα στις δράσεις που έχουμε ανακοινώσει, είναι ο διαγωνισμός φωτογραφίας με θέμα την Καλαμάτα και τα Χριστούγεννα, από τον οποίο θα προκριθούν οι 50 πρώτες μέσω επιτροπής που θα δημιουργηθεί. Αυτές θα τυπωθούν και θα εκτεθούν στην κεντρική πλατεία ή στο Πνευματικό κέντρο, ενώ θα αποτελέσουν το λεύκωμα του 2023 που θα δημιουργηθεί. Οι 3 από αυτές μάλιστα θα βραβευτούν με δώρα» ενημέρωσε, προσθέτοντας πως στο λεύκωμα θα τοποθετηθούν και οι ευχές των παιδιών που θα βάζουν στο σπιτάκι του Αϊ Βασίλη. «Ευχές και φωτογραφίες έτσι θα αποτελέσουν ένα άλμπουμ, δημιουργώντας ένα αρχείο ώστε τα μικρά παιδιά τώρα, μελλοντικά να βλέπουν τις εικόνες και τα όνειρα του παρελθόντος» εξήγησε, λέγοντας πως οι δράσεις στοχεύουν και στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, αναπτύσσοντας η πόλη θεματικό τουρισμό.

ΤΟ ΟΡΑΜΑ ΓΙΑ ΤΡΙΣΔΙΑΣΤΑΤΟ ΕΛΚΥΘΡΟ

Στο πλαίσιο της συζήτησης για το τι χρειάζεται για να γίνει η Καλαμάτα Χριστουγεννιάτικος προορισμός, ο Γιάννης Κολοβός γνωστοποίησε μια πρόταση που επεξεργάζεται τα τελευταία χρόνια και την οποία έχει καταθέσει προφορικά στο δήμαρχο Καλαμάτας, με την “Πλατεία των Ευχών” να είναι ο προπομπός για τα όσα οραματίζεται. «Πρόκειται για μια εικονική πραγματικότητα, με ένα τρισδιάστατο έλκηθρο το οποίο θα ξεκινάει από το Κάστρο, θα περνάει πάνω από το κέντρο και θα καταλήγει στο πάρκο του ΟΣΕ» είπε αναλύοντας το σκεπτικό του, εκτιμώντας πως με πρωτοβουλίες οι οποίες θα είναι τεχνολογικά μπροστά 10 χρόνια, η Καλαμάτα θα δείξει το δρόμο της ανάπτυξης και της δημιουργικότητας, ακολουθώντας ενδεχομένως και άλλα μέρη. «Εχοντας στενές επαφές με τους ανθρώπους που βρίσκονται πίσω από την οργάνωση των Τρικάλων, έχοντας καταφέρει να κάνουν την πόλη τους έναν από τους top εορταστικούς προορισμούς, όταν τους ανέλυσα το όραμα μου, είχαν εκφράσει την αισιοδοξία τους πως αν γίνει πράξη, η Καλαμάτα θα απογειωθεί» συνέχισε, λέγοντας πως το ζήτημα δεν είναι να γίνει μια αντιγραφή της Ονειρούπολης στη Δράμα ή του Μύλου των Ξωτικών στα Τρίκαλα, αλλά η πόλη να δημιουργήσει κάτι δικό της. Ο ίδιος, τόνισε πως για το συγκεκριμένο project υπάρχουν λύσεις για να υλοποιηθεί, αρκεί να υπάρξει οργάνωση και να συμβάλουν όλοι από την πλευρά τους οικονομικά, επενδύοντας ώστε να μπει η Μεσσηνιακή πρωτεύουσα στον τουριστικό χάρτη των εορτών. Στο ίδιο κλίμα, σε ερώτηση της “Ε” για το αν η πόλη πρέπει να εξελιχτεί ως προς τον στολισμό και το διάκοσμο της και να μην ακολουθεί την πεπατημένη των τελευταίων ετών, ο Γιάννης Κολοβός εκτίμησε πως το κομμάτι αυτό χρειάζεται δουλειά και συνεργασίες ώστε κάτοικοι και επισκέπτες να δουν κάτι διαφορετικό. «Οι αλλαγές συνδέονται με την οργάνωση, οπότε με στόχο τη διαφοροποίηση εξοπλισμού και φωτισμού ο σχεδιασμός πρέπει να μπαίνει επί τάπητος από το Φεβρουάριο, βάζοντας όλοι στόχους, δίχως βέβαια να παραμερίζονται οι περιοχές εκτός του κέντρου» πρόσθεσε, συμπληρώνοντας πως για το λόγο αυτό το φετινό πρόγραμμα του ΣΕΜ επεκτείνεται σε διάφορα σημεία της πόλης.

 «ΔΕΝ ΑΡΚΕΙ ΠΛΕΟΝ ΤΟ ΜΟΝΤΕΛΟ ΟΜΠΡΕΛΑΣ - ΞΑΠΛΩΣΤΡΑΣ»

Σχετικά με την αποτίμηση της κίνησης τη θερινή σεζόν στην εστίασης της Μεσσηνίας ευρύτερα, ο Γιάννης Κολοβός έκανε λόγο για μια μικρή χρονικά περίοδο, η οποία συνδυάστηκε με μη αναμενόμενες καταναλώσεις, λόγω της έλλειψης ρευστού στα νοικοκυριά, με αποτέλεσμα να μην επιτευχτεί το επιθυμητό αποτέλεσμα. «Τα έξοδα δεν αφήνουν πολλά περιθώρια ώστε να μείνουν λεφτά στον κόσμο, ενώ η κακή χρονιά στην παραγωγή ελαιόλαδου αναμένεται να επιφέρει ενδεχομένως νωχελικούς τζίρους και τη σεζόν που έπεται, από πλευράς ντόπιων» σημείωσε, αποδίδοντας τη σμίκρυνση της περασμένης σεζόν αφενός στις κακές καιρικές συνθήκες του Ιουνίου, και αφετέρου στην επένδυση του τουριστικού μοντέλου ομπρέλας-ξαπλώστρας. «Αν δεν αλλάξουμε νοοτροπία και δεν τολμήσουμε νέα πράγματα, είναι κάτι που θα το πληρώσουμε» υποστήριξε, λέγοντας πως η τακτική αυτή πλέον δεν αρκεί. Για το αν τη φετινή θερινή σεζόν, οι επιχειρηματίες εστίασης από τους Δήμους της Μεσσηνίας απευθύνθηκαν στον ΣΕΜ ώστε να μεταφέρουν προτάσεις και προβληματισμούς, δεδομένου πως ο Σύλλογος δημιουργήθηκε για να αντιπροσωπεύει ολόκληρο το Νομό, διευκρίνισε πως υπήρχε συνεχής επικοινωνία με ανθρώπους του κλάδου πάνω σε διάφορα θέματα, δουλεύοντας ο Σύλλογος Εστίασης Μεσσηνίας πάνω σε αυτά. «Στην ουσία, έχουμε δημιουργήσει δύο άξονες, ο ένας είναι τα προβλήματα που έχουμε, τα οποία πρέπει να λυθούν, και ο άλλος είναι αυτός της εξωστρέφειας. Το να είσαι απλά ένας σύλλογος διαμαρτυρίας δεν προσφέρει ουσιαστικά κάτι. Προφανώς πρέπει να πιέζουμε αλλά παράλληλα, πρέπει να δημιουργείς και μια ρευστότητα, προσελκύοντας κόσμο στον τόπο σου» σημείωσε. 

ΠΑΣΧΑ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ ΜΕ ΦΑΓΗΤΟ ΑΠΟ ΤΟ… ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ

Ένα πολυσυζητημένο θέμα που έρχεται συχνά στην επικαιρότητα τα τελευταία χρόνια, είναι το κατά πόσο η εστίαση της Καλαμάτας συνδράμει στον τουρισμό του Πάσχα. Στο πεδίο αυτό, ο πρόεδρος του ΣΕΜ, έφερε ως παράδειγμα το Πάσχα του 2023, κατά το οποίο η Καλαμάτα δέχτηκε πλήθος επισκεπτών, προερχόμενους από διάφορες περιοχές της Ελλάδας. «Οι άνθρωποι αυτοί έψαχναν με κάθε τρόπο να βρουν κάπου να φάνε το βράδυ της Ανάστασης αλλά και την Κυριακή του Πάσχα, αντί να μπορούν να επιλέξουν το κατάστημα της αρεσκείας τους, όπως γίνεται σε άλλους προορισμούς» ανέφερε, γνωστοποιώντας πως ο ΣΕΜ έκανε σχετική αναζήτηση πριν τις μέρες αυτές ώστε να συγκεντρώσει τα μαγαζιά που θα ήταν ανοιχτά προς εξυπηρέτηση του κοινού, ωστόσο τα καταστήματα που δήλωσαν πως θα ανοίξουν ήταν ελάχιστα. «Από την άλλη, πολλά πεντάστερα ξενοδοχεία στη Μεσσηνία δεν υπάρχουν ώστε να εξυπηρετήσουν τον κόσμο με ανάλογα γεύματα σε σάλες, οπότε φτάνουμε ως πόλη να κάνουμε κάλεσμα στον κόσμο να κάνει Πάσχα στην Καλαμάτα, “οδηγώντας” τον στο περίπτερο για να πάρει… πατατάκια και να κάτσει στο κατάλυμα του» είπε σαρκαστικά, κάνοντας λόγο για μια τουριστική εμπειρία που προφανώς δεν θα θέλει να βιώσει κανείς μελλοντικά, όσο ωραίο και να είναι ένα μέρος. «Την επόμενη χρονιά ο εκάστοτε επισκέπτης θα πάει σε μέρη που δουλεύουν καθαρά επαγγελματικά, μιας και στην περιοχή μας τις μέρες εκείνες, δουλεύουμε ακόμα ερασιτεχνικά» παρατήρησε, τονίζοντας πως το πρόβλημα αυτό υφίσταται λίγο πολύ σε όλη τη Μεσσηνία, με εξαίρεση τη Μάνη. «Θέλοντας έτσι να γυρίσουμε τη στρόφιγγα και να βάλουμε τις βάσεις για μια αλλαγή, αποφασίσαμε φέτος σε συνεννόηση με το Δήμο Καλαμάτας η αλλαγή του χρόνου να συνδυαστεί με ζωντανή μουσική και ανοιχτά καταστήματα στην πλατεία με εορταστικά μενού, ούτως ώστε ο κόσμος να έχει την επιλογή να κάνει το ρεβεγιόν του άνετα» υπογράμμισε, συμπληρώνοντας πως ο ΣΕΜ θα κινηθεί στην ίδια λογική μέσα από τέτοιου τύπου πρωτοβουλίες σε όλες τις θεματικές περιόδους. 

ΜΕ ΑΝΟΙΓΜΑ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΤΟ ΝΕΟ MESSINIA FORUM

Με κεντρικό σλόγκαν “Από τη θεωρία στην πράξη” ο Σύλλογος Εστίασης Μεσσηνίας διοργάνωσε με επιτυχία και σημαντικούς προσκεκλημένους τον περασμένο Μάρτιο το “Messinia Forum” με στόχο να προσφέρει την ευκαιρία σε κάθε επαγγελματία της εστίασης να ενημερωθεί για τις προκλήσεις και τις εξελίξεις του κλάδου αλλά ν’ αναδείξει και να επιβραβεύσει καλές πρακτικές και τεχνικές. Αναφορικά με τη δεύτερη κατά σειρά διοργάνωση, ο πρόεδρος του ΣΕΜ γνωστοποίησε πως ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη ο προγραμματισμός του, προσπαθώντας να ανοίξει τους ορίζοντες του και εκτός συνόρων, με ομιλητές από το εξωτερικό. Παράλληλα, ενημέρωσε πως πιθανότατα η ημερομηνία διεξαγωγής του θα μεταφερθεί λίγο νωρίτερα, κάτι που αναμένεται να επισημοποιηθεί το επόμενο διάστημα.