Κυριακή, 17 Μαρτίου 2024 09:14

Η Aννα Καλογεροπούλου - τ. αντιπεριφερειάρχης - στην “Ε”: Επιστρέφει δυναμικά ο Γαμήλιος Τουρισμός

Μία θεματική μορφή τουρισμού που γνώριζε ραγδαία άνοδο τα χρόνια προ της πανδημίας και τώρα δείχνει να επιστρέφει δυναμικά είναι ο Γαμήλιος Τουρισμός.

Η Ελλάδα, μια χώρα γεμάτη ομορφιές και φυσικά τοπία με θέα που κόβει την ανάσα, ξεχωρίζει για τα αριστουργηματικά ηλιοβασιλέματα της, καθώς και για το μοναδικό κλίμα της, γεγονός που γνωρίζουν καλά οι μελλόνυμφοι.

Σε τοπικό επίπεδο, η Μεσσηνία φαίνεται να αποτελεί έναν ανερχόμενο προορισμό, με τις εταιρείες που έχουν ως βάση τους την εναλλακτική αυτή μορφή τουρισμού και τη διοργάνωση κοινωνικών εκδηλώσεων ευρύτερα να συμβάλουν μέσα από τη δραστηριότητα τους στην περαιτέρω ενίσχυση της, βάζοντας ευρύτερα την Πελοπόννησο στο κάδρο προσέλκυσης του Γαμήλιου Τουρισμού.

Ρεπορτάζ: Τάσος Ανδρικόπουλος

Μιλώντας στην “Ε” η πρώην αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού και ιδρύτρια μιας εξ αυτών (“AKconcept”), Άννα Καλογεροπούλου, έκανε λόγο για μια μορφή τουρισμού η οποία μπορεί να λειτουργήσει θετικά στην τουριστική ανάπτυξη του κάθε τόπου, έχοντας επανακάμψει μέσα από το ενδιαφέρον των ζευγαριών, κυρίως από το εξωτερικό, τα οποία επιλέγουν να κάνουν το γάμο τους μακριά από τον τόπο που διαμένουν.

«Προφανώς η περιοχή μας δεν είναι κύριος τουριστικός προορισμός, μιας και τα νησιά με κύριο παράδειγμα τη Σαντορίνη πρωτοστατούν στην κατηγορία αυτή, ωστόσο βάση έρευνας που έχει γίνει από την Deloitte σε συνεργασία με τον ΙΝΣΕΤΕ, οι τάσεις δείχνουν πως και η Πελοπόννησος μαγνητίζει τα βλέμματα των ενδιαφερόμενων» σημείωσε, υπενθυμίζοντας πως ο ΕΟΤ έχει υπογράψει σύμφωνο συνεργασίας με την Ένωση Διοργανωτών Εκδηλώσεων Προορισμού, ούτως ώστε να προωθηθεί το συγκεκριμένο τουριστικό σκέλος για την Ελλάδα, είτε μέσω εκθέσεων είτε μέσω ψηφιακής προβολής. Η ίδια, επιβεβαίωσε πως υπάρχει δραστηριότητα σε ότι αφορά τον Γαμήλιο Τουρισμό στη Μεσσηνία, η οποία μπορεί ενδεχομένως να ενισχυθεί έπειτα και από το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε για το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών. Στο ίδιο πλαίσιο, η κα Καλογεροπούλου ενημέρωσε πως το ενδιαφέρον από την ξένη αγορά επικεντρώνεται στην ευρύτερη περιοχή της Μάνης, με τα ζευγάρια να την επιλέγουν λόγω του όμορφου και άγριου σκηνικού που την χαρακτηρίζει, κάνοντας είτε θρησκευτικό γάμο είτε το τελετουργικό με την ανταλλαγή όρκων αιώνιας αγάπης. «Από πλευράς προτίμησης ακολουθούν η Πύλος και η Μεθώνη, λόγω των κάστρων και των λήψεων που μπορούν να εξασφαλίσουν» συμπλήρωσε. Σε ερώτηση της “Ε” για το αν η Πελοπόννησος κερδίζει από το γεγονός πως είναι πιο εύκολα προσβάσιμη σε σχέση με τα νησιά, η ίδια παρατήρησε πως δεν τίθεται τέτοιο θέμα, καθώς στην πλειοψηφία τους τα ζευγάρια που επιλέγουν να ταξιδέψουν στην Ελλάδα για το σκοπό αυτό είναι άτομα με υψηλά εισοδηματικά κριτήρια, με τον αριθμό των καλεσμένων συνήθως να είναι μικρός, ξοδεύοντας αρκετά χρήματα το ζευγάρι για αυτούς, είτε αφορά τη διαμονή τους, είτε το φαγητό τους.

 ΤΕΛΕΣΗ ΓΑΜΩΝ ΣΕ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ

Η Άννα Καλογεροπούλου στάθηκε στην ανάγκη προβολής του κάθε προορισμού μέσω του Γαμήλιου Τουρισμού, κάτι που προφανώς δεν μπορεί να γίνει για παράδειγμα μέσω της αίθουσας ενός Δημαρχείου, όταν το ζευγάρι επιθυμεί να κάνει πολιτικό γάμο. «Το Υπουργείο Πολιτισμού πρέπει να επεξεργαστεί το ενδεχόμενο να γίνονται γάμοι και μέσα σε αρχαιολογικούς χώρους, σε μια προσπάθεια οι θεσμοί να σκεφτούν “εκτός κουτιού”, παίρνοντας παράδειγμα από τη Σαντορίνη, τη «Μέκκα» του Γ.Τ. όπου πραγματοποιούνται μυστήρια σε ειδυλλιακά τοπία από αντιδημάρχους. Θα μπορούσαν έτσι να οριστούν κάποια μέρη της Μεσσηνίας, μια παραλία ή ένας αρχαιολογικός χώρος όπως το Κάστρο της Καλαμάτας, κάτι που θα τραβούσε το ενδιαφέρον των μελλονύμφων οι οποίοι αναζητούν ένα ειδυλλιακό μέρος για να προκύψουν οι ανάλογες φωτογραφίες, οι οποίες κατ’ επέκταση θα ταξιδέψουν μέσω των social media σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης, αποτελώντας διαφήμιση για τον προορισμό» σημείωσε, τονίζοντας πως τα ζευγάρια του εξωτερικού εστιάζουν κατά κύριο λόγο στις παραλίες, γι’ αυτό και τα νησιά βρίσκονται στις πρώτες τους επιλογές, παρατηρώντας -βάση διαδικτυακής αναζήτησης- πως στα τοπία αυτά έχουν γίνει κατά καιρούς μυστήρια. Αναφορικά με τις χώρες που στηρίζουν την Πελοπόννησο στο Γ.Τ., διευκρίνισε πως είναι η Αμερική, η Αυστραλία, η Γερμανία και η Αγγλία, προσθέτοντας πως σιγά – σιγά αλλάζει το σκηνικό και σε εγχώριο επίπεδο, με την νοοτροπία της τέλεσης γάμου στον τόπο καταγωγής του ζευγαριού ή της νύφης να εξασθενεί, με νεαρά ζευγάρια να καλούν φίλους τους και να επιλέγουν ένα μέρος, συνδυάζοντας μια συνολική βιωματική εμπειρία παράλληλα με τον γάμο τους. «Πέρα από την τουριστική ανάπτυξη μιας περιοχής μέσω του Γαμήλιου Τουρισμού, είναι σημαντικό πως δουλεύουν πολλοί κλάδοι, από την εστίαση και τη φιλοξενία, τους φωτογράφους και τους κομμωτές, μέχρι μνημεία που ενισχύεται η επισκεψιμότητα τους, δεδομένου πως ένας καλεσμένος θα θελήσει να ανακαλύψει τις ομορφιές ενός τόπου. Αφορώντας τα πακέτα έτσι από τριήμερα μέχρι μια εβδομάδα, έχει παρατηρηθεί οι επισκέπτες πέρα από τις ομορφιές της Μεσσηνίας να θέλουν να μεταβούν πιο μακριά, όπως στην Ορεινή Αρκαδία, στη Μονεμβασιά ή στο Ναύπλιο, με μια μεγάλη αλυσίδα επαγγελματιών να επωφελείται».

ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΨΗΦΙΑΚΗ ΠΡΟΒΟΛΗ

Αναφορικά με τα βασικότερα βήματα που έκανε η Περιφέρεια Πελοποννήσου τα τελευταία χρόνια στο κομμάτι του τουρισμού, η πρώην αντιπεριφερειάρχης στάθηκε στην ψηφιακή προβολή της Πελοποννήσου, αλλάζοντας τα δεδομένα και τον πιο παραδοσιακό τρόπο προβολής της. «Επειδή το 80% των επισκεπτών της Πελοποννήσου είναι ανεξάρτητοι ταξιδιώτες, κινούμενοι μέσω του διαδικτύου μεταξύ άλλων για τα αεροπορικά τους εισιτήρια και για τη διαμονή τους, κινηθήκαμε ανάλογα με γνώμονα τη βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη. Γι’ αυτό δημιουργήσαμε ένα τεράστιο αρχείο υλικού το οποίο προβάλλεται σε όλες τις χώρες στόχευσης με σειρά προτεραιότητας, βάση έρευνας και στατιστικών. Παράλληλα, κάναμε πιλοτικά ανοίγματα και σε καινούργιες αγορές, για να δούμε κατά πόσο αποδίδει» υπογράμμισε, κάνοντας λόγο για ένα πιο οικονομικό τρόπο προβολής και πολύ πιο αποτελεσματικό. «Το πιο σημαντικό απ’ όλα τα τελευταία χρόνια, παρά τους περιορισμούς της πανδημίας και το μηδενισμό του τουρισμού, ήταν πως διεκδικήσαμε και φιλοξενήσαμε στην Πελοπόννησο το διεθνές συνέδριο όλων των travel bloggers, travel influencers και travel content creators, κάποιοι εκ των οποίων δραστηριοποιούνται στο Γαμήλιο Τουρισμό. Κατά τη διάρκεια του, οργανώθηκαν 27 ταξίδια εξοικείωσης σε όλη την Πελοπόννησο, συμπεριλαμβανομένης και της Δυτικής Ελλάδας, καθώς δεν νοείται λόγω διοικητικών διαχωρισμών να απέχουν μέρη όπως η Αρχαία Ολυμπία ή τα Καλάβρυτα» επισήμανε, εκτιμώντας πως η προβολή μέσω των 370 έμπειρων επαγγελματιών του χώρου, θα φανεί μακροπρόθεσμα πόσο καλό θα κάνει τουριστικά στην περιοχή, μιας και ο καθένας αποφάνθηκε θετικά για τα μέρη της Πελοποννήσου, προβάλλοντας τη ανάλογα με το αντικείμενο που είχε, μέσα από χιλιάδες ή ακόμα και εκατομμύρια ακόλουθους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Αναφορικά με τις εκθέσεις τουρισμού, η ίδια υποστήριξε πως αφορούν τον μαζικό τουρισμό, με την Πελοπόννησο να μην έχει τις υποδομές όπως είπε για κάτι τέτοιο προς το παρόν. «Παράλληλα, σημαντικές για τον τουρισμό είναι οι υποδομές, από το Αεροδρόμιο της Καλαμάτας μέχρι το οδικό δίκτυο, το οποίο είναι βασικό προαπαιτούμενο για τους επισκέπτες που καταφθάνουν μέσω του “Ελευθέριος Βενιζέλος” ώστε να κατηφορίσουν στα μέρη μας» σχολίασε, λέγοντας πως πέρα από το Γαμήλιο Τουρισμό, άλλες μορφές τουρισμού όπως ο Καταδυτικός, ο Ιατρικός ή ο Αναρριχητικός μπορούν να προσελκύσουν κόσμο εκτός τουριστικής περιόδου. 

ΙΣΧΝΗ Η ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΣΤΑ ΞΕΝΑ ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Σε ό,τι έχει να κάνει με την ισχνή παρουσία της Πελοποννήσου στα αφιερώματα των ξένων ταξιδιωτικών sites, τα οποία συχνά υμνούν την Ελλάδα με βάση τις καλοκαιρινές διακοπές, η  Άννα Καλογεροπούλου στάθηκε στην προβολή της ηπειρωτικής Ελλάδας μέσω αυτών, η οποία εστιάζει συνήθως σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, όντας σημεία αναφοράς. Η ίδια, υπενθύμισε την τακτική του ΕΟΤ και του Υπουργείου Τουρισμού να προβάλουν κατά κύριο λόγο τα Ελληνικά νησιά, και όχι περιοχές όπως την Πελοπόννησο, την Στερεά Ελλάδα ή την Θράκη. «Αν δεν είχαν γίνει κάποιες μεγάλες ιδιωτικές επενδύσεις τα τελευταία χρόνια, ώστε να αναδειχθούν οι προορισμοί που εδρεύουν και να πιέσουν σε κυβερνητικό επίπεδο στην κατεύθυνση αυτή, ακόμα θα ήταν στα αζήτητα» πρόσθεσε, εκτιμώντας πως αν η Ελλάδα θέλει να έχει τουρισμό όλο το χρόνο, πρέπει να αρχίσει να προβάλλεται και η ηπειρωτική Ελλάδα των απίστευτων ομορφιών, του τεράστιου αρχαιολογικού πλούτου και του μεγάλου καλαθιού προϊόντων αγροδιατροφής. Ως προς την τάση μεγαλύτερης προβολής των νησιών, υπενθύμισε την στοχευμένη κατά γενική ομολογία και βραβευμένη καμπάνια της Περιφέρειας, όταν η Πελοπόννησος παρουσιάστηκε ως το “μεγαλύτερο νησί της Ελλάδος”, δεδομένου πως η πλειοψηφία των ξένων αναζητήσεων στη google τείνει στη φράση “greek islands”. Σε επίπεδο Καλαμάτας, η ίδια εκτίμησε πως πρέπει να αναπτυχθεί ως city break προορισμός, μέσα από δρώμενα όπως το Καρναβάλι που καθιερώθηκε τα τελευταία χρόνια, γαστρονομικά φεστιβάλ, αλλά και άλλα πολιτιστικά events όπως το Φεστιβάλ Χορού. Τέλος, για το αν το κεφάλαιο των αυτοδιοικητικών εκλογών έχει κλείσει για την ίδια, η κα Καλογεροπούλου δήλωσε πως είναι πάντα ανοιχτή στις προσκλήσεις, έχοντας διάθεση προσφοράς. «Κατά τη διάρκεια της πορείας μου είχα διαπεριφερειακή συνείδηση, μη εστιάζοντας μόνο στον τόπο μου, κάτι που ίσως να μην εκτιμήθηκε. Καλό είναι έτσι κάποιος να μην περιορίζεται μόνο σε ένα μέρος, καθώς μέσω αυτής της τακτικής δεν οδηγούμαστε σε κάτι καλύτερο» κατέληξε.