Κυριακή, 12 Μαρτίου 2023 08:30

Σε πλήρη εξέλιξη το Φιλιατρά - Γαργαλιάνοι

 

Σε πλήρη εξέλιξη είναι οι εργασίες για την κατασκευή και βελτίωση  του δρόμου Φιλιατρά – Γαργαλιάνοι το οποίο υλοποιείται από την Περιφέρεια Πελοποννήσου.

Έργο ιδιαίτερα σημαντικό για την περιοχή της Τριφυλίας αλλά και γενικότερο για τη δυτική Μεσσηνία , καθώς αποτελεί κομμάτι του κύριου οδικού Άξονα της Εθνικής Οδού «Κυπαρισσία – Φιλιατρά – Πύλος - Μεθώνη», η οποία με τη σειρά της αποτελεί μέρος του κύριου οδικού άξονα από την Πάτρα έως την Μεθώνη.

Με δεδομένο ότι ήδη έχει ολοκληρωθεί το τμήμα Γαργαλιάνοι – Ρωμανού, ενώ ήδη υπάρχει και το τμήμα Κυπαρισσία – Φιλιατρά, με τα πολλά όμως προβλήματα του , δημιουργείται πλέον ένα ενιαίο οδικό δίκτυο κατά μήκος του Δήμου Τριφυλίας. Που θα προσφέρει ασφάλεια και ταχύτητα στις μετακινήσεις των πολιτών , βοηθώντας παράλληλα και στην ανάπτυξη της περιοχής.

Εδώ βέβαια να σημειώσουμε ότι θα έχουμε ένα καλό οδικό άξονα στο μέσο της Τριφυλίας που όμως η σύνδεση του με το κύριο εθνικό δίκτυο προς βορά παραμένει ακόμη ζητούμενο. Το ζητούμενο αυτό είναι η υλοποίηση του έργου Πύργος – Καλό Νερό - Τσακώνα , αλλά και το τμήμα Καλό Νερό – Κυπαρισσία. Μπορεί το τελευταίο καιρό έχει αναμοχλευτεί το όλο ζήτημα αλλά είναι επιτακτική ανάγκη το οδικό δίκτυο να έχει συνέχεια και να μην υπάρχουν μόνο αποσπασματικά «καλά» κομμάτια σε αυτό.

Σε ότι αφορά το Φιλιατρά – Γαργαλιάνοι να σημειώσουμε ότι το έργο χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) με προϋπολογισμό 24.879.900 ευρώ, ενώ μετά τη δημοπράτηση και την έκπτωση που δόθηκε η δαπάνη θα ανέλθει σε 10.762.497,30 ευρώ.

Το οδικό έργο είναι συνολικού μήκους 8,836 χλμ. από τα οποία 1,56 χλμ. θα είναι νέοι οδοί και 7,27 χλμ. θα είναι οδικό δίκτυο  ανακατασκευασμένων ή

αναβαθμισμένων οδών. Ξεκινά με τη σύνδεση της επαρχιακής οδού Φιλιατρών - Κορυφασίου μέσω ισόπεδου κυκλικού κόμβου. Ακολούθως βελτιώνεται και αναβαθμίζεται η συνέχεια της υφισταμένης εθνικής οδού  έως την είσοδο των Γαργαλιάνων, ολοκληρώνοντας έτσι το τμήμα Φιλιατρά Γαργαλιάνοι και τη συνέχεια του έργου με το επόμενο κατασκευασμένο τμήμα Γαργαλιάνοι - Ρωμανός.

Ειδικότερα περιλαμβάνονται: Εργασίες χωματουργικών, οδοστρωσίας, ασφαλτικών, συμπεριλαμβανομένης και της δημιουργίας πέντε   ισόπεδων κόμβων, εκ των οποίων ο ένας είναι κυκλικός / τρισκελής και οι υπόλοιποι τέσσερις τρισκελείς.

Τεχνικά έργα: Γέφυρα ρέματος Ευαγγελίστριας μήκους 12μ. Γέφυρα ρέματος Λαγκούβαρδου μήκους 121,85μ .Δεκαεπτά οχετοί. Φρεάτια υδροσυλλογής. Επενδεδυμένες τάφροι και τάφροι ποδός για την απορροή των ομβρίων σε θέσεις που προβλέπονται στην υδραυλική μελέτη.

Σήμανση-ασφάλιση (περιλαμβάνεται η τοποθέτηση ρυθμιστικών πινακίδων σε επικίνδυνες θέσεις, καθώς και πληροφοριακές πινακίδες στις καμπύλες, τις διασταυρώσεις με αγροτικούς χωματόδρομους και στις θέσεις αρχή-τέλος οδού). Προβλέπεται επίσης η διαγράμμιση των λωρίδων κυκλοφορίας και του άξονα, καθώς και η τοποθέτηση στηθαίων ασφαλείας στο σύνολο της οδού.

Έργα πρασίνου (περιλαμβάνονται εργασίες φύτευσης με κύριο στόχο την προσαρμογή των υπό εγκατάσταση ειδών φυτών προς την υπάρχουσα βλάστηση, όπως προβλέπονται στην μελέτη).

Έργα υποδομής οδοφωτισμού με τοποθέτηση φρεατίων έλξης καλωδίων και σωλήνων εγκάρσια της οδού.

Τα οφέλη από το συγκεκριμένο δρόμο τα οποία επισημαίνονται και στην πράξη ένταξης τους είναι  «επιτυγχάνεται η βελτίωση της σύνδεσης τουριστικών πολιτιστικών και παραγωγικών περιοχών της Περιφέρειας με το

κύριο οδικό δίκτυο και τους διευρωπαϊκούς άξονες. Ακολούθως βελτιώνεται σημαντικά η οδική σύνδεση της Κυπαρισσίας με τον Ρωμανό, που απέχει μικρή χιλιομετρική  απόσταση από την Πύλο.

Επίσης, ο οδοφωτισμός εννέα   ισόπεδων κόμβων στα τμήματα Φιλιατρά – Γαργαλιάνοι και Γαργαλιάνοι– Ρωμανός θα συμβάλει στην αύξηση της οδικής ασφάλειας και στην μείωση των ατυχημάτων.»

Κ.Μπ.