Παρασκευή, 18 Αυγούστου 2023 09:22

Καλαμάτα: Τον Οκτώβριο ξεκινά το μεγάλο έργο του αγωγού Φ800, με στόχο να ολοκληρωθεί σε 2 χρόνια (βίντεο)

Τέλη Αυγούστου φορτώνονται από λιμάνι της Κίνας οι πρώτες παρτίδες του αγωγού Φ800 μεταφοράς νερού από το Πήδημα στην Καλαμάτα και μέσα στον Οκτώβριο αναμένεται, επιτέλους, να ξεκινήσει το κυρίως έργο. Εργο που χωρίς καθυστερήσεις και απρόοπτα, αναμένεται να διαρκέσει 2 χρόνια.

Αυτό το χρονοδιάγραμμα παρουσίασαν χθες, σε συνέντευξη Τύπου, ο δήμαρχος και πρόεδρος της ΔΕΥΑ Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος και ο γενικός διευθυντής της επιχείρησης Μιχάλης Βασιλειάδης, ενημερώνοντας για το πρόσφατο ταξίδι του τελευταίου στην Κίνα, μαζί με στελέχη της αναδόχου εταιρείας (“Θέμελη Α.Ε.”), στο εργοστάσιο όπου κατασκευάζεται ο αγωγός, από ελατό χυτοσίδηρο, προκειμένου να υπάρξουν οι απαιτούμενες πιστοποιήσεις.

Αρχικά, ο δήμαρχος μίλησε για “θετικές εξελίξεις για το κορυφαίας σημασίας έργο της αντικατάστασης του κεντρικού αγωγού μεταφοράς νερού από τις πηγές του Πηδήματος μέχρι την Καλαμάτα και τη Μεσσήνη” υπενθυμίζοντας τη “μεγάλη περιπέτεια λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, αλλά και της εκτίναξης των τιμών διεθνώς, απόρροια της ενεργειακής κρίσης”.

Παρατήρησε πως “το μεγάλο έργο του νέου αγωγού Φ800 παραμένει ενεργό και μετά την μεγάλη προσπάθεια που κάναμε, πιέζοντας σε ανώτατο κυβερνητικό επίπεδο, προκειμένου να εξασφαλιστούν οι επιπλέον πόροι μέσω της αναθεώρησης των τιμών για το βασικό υλικό κατασκευής του έργου”.

Ο Θαν. Βασιλόπουλος δήλωσε ότι “μετράμε αντίστροφα προκειμένου να παραδοθούν οι πρώτες παρτίδες των αγωγών και να εκκινήσει η κύρια φάση του έργου, καθώς ήδη έχουν ολοκληρωθεί τα συνοδά έργα και οι αγωγοί προς τη Μεσσήνη”. Ενημέρωσε πως “σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα της συμφωνίας μεταξύ του εργοστασίου, της αναδόχου και της ΔΕΥΑΚ η πρώτη παρτίδα των αγωγών, θα παραδοθεί κατά προσέγγιση τέλος Αυγούστου σε λιμάνι της Κίνας, το οποίο θα υποδειχθεί από την κατασκευάστρια εταιρία του έργου και θα είναι συνολικού μήκους περίπου 5 χιλιομέτρων (αγωγοί και ειδικά τεμάχια)”.

Υπενθύμισε ότι “έχει ληφθεί απόφαση παράτασης, προκειμένου να υλοποιηθεί το έργο εντός πλαισίου, δίχως να υπάρξει κίνδυνος για την εξασφαλισμένη χρηματοδότησή του” και πρόσθεσε: “Πλέον βρισκόμαστε εν αναμονή της επανεκκίνησης ενός έργου που σε συνδυασμό με τις νέες δεξαμενές στον Αη Γιάννη Καρβούνη και στο Πήδημα, αλλά και τον σχεδιασμό μας για την ενίσχυση του δικτύου και από τις πηγές του Αγίου Φλώρου, θα θωρακίσει σε επίπεδο υποδομών ύδρευσης την Καλαμάτα για τις επόμενες δεκαετίες”.

Ο γενικός διευθυντής της ΔΕΥΑΚ Μιχ. Βασιλειάδης ενημέρωσε ότι “το εργοστάσιο κατασκευής της εταιρείας ANGANG Group YONGTONG Ductile Cast Iron Pipe CO., LTD πληροί τις απαιτήσεις και τις προδιαγραφές” που περιγράφονται στα τεύχη της μελέτης του έργου όσο αφορά την κατασκευή των αγωγών από ελατό χυτοσίδηρο.

Είπε πως “το συγκεκριμένο εργοστάσιο του ομίλου διαθέτει 5 γραμμές παραγωγής, από τις οποίες η μια έχει προσαρμοστεί για την παραγωγή των αγωγών (σωλήνων) του έργου μας και έχουν παραχθεί αρκετοί αγωγοί, οι οποίοι βρίσκονται σε διάφορα στάδια της παραγωγικής διαδικασίας”.

Ο κ. Βασιλειάδης πρόσθεσε ότι “από έλεγχο της συγκεκριμένης γραμμής παραγωγής διαπιστώθηκε ότι υπάρχουν όλα τα στάδια που περιγράφονται στην διεθνή βιβλιογραφία για την έντεχνη κατασκευή αγωγών τέτοιου τύπου, η γραμμή είναι κατά 90% αυτοματοποιημένη και όλοι οι αγωγοί περνάνε από έλεγχο πίεσης, καθώς αυτός είναι αναπόσπαστο τμήμα της παραγωγικής αλυσίδας.

Επιπλέον έχει προστεθεί και ένα ακόμα στάδιο αντιδιαβρωτικής εποξειδικής βαφής των αγωγών αντί της συνήθους επικάλυψης με λιθανθρακόπισσα (coal tar), ώστε να είναι χρώματος μπλε. Από δειγματοληπτικό έλεγχο που διεξήχθη στους έτοιμους αγωγούς, διαπιστώθηκε ότι πληρούν τις προδιαγραφές του διαγωνισμού”.

Γ.Σ.