Τετάρτη, 24 Ιανουαρίου 2024 09:24

Νέα καθυστέρηση στην επιλογή αναδόχου για το Αεροδρόμιο Καλαμάτας

Στο τέλος του φετινού καλοκαιριού θα ανακηρυχθεί ο ανάδοχος του διαγωνισμού για την παραχώρηση του αεροδρομίου της Καλαμάτας καθώς το Υπεραταμείο αναθεώρησε χθες τις εκτιμήσεις που… διέρρεαν τα στελέχη του υποστηρίζοντας ότι θα υπάρχει ανάδοχος το πρώτο τρίμηνο του 2024.

Σύμφωνα με το νέο χρονοδιάγραμμα του Υπεραταμείου φέτος τον Ιούνιο θα κατατεθούν οι προσφορές, εντός δυο μηνών από τις αρχές Ιουλίου θα γίνει η επιλογή του ανάδοχου και αν όλα πάνε καλά το πρώτο τρίμηνο του 2025 το αεροδρόμιο θα λειτουργεί από τον παραχωρησιούχο. Αυτό σημαίνει ότι θα χαθεί και η τουριστική σεζόν του 2025 καθώς είναι ανέφικτο να γίνουν εργασίες αναβάθμισης του αεροσταθμού όταν λειτουργεί πλήρως το αεροδρόμιο.

Εκτός απρόοπτου οι εργασίες αναβάθμισης του αεροσταθμού θα ξεκινήσουν το χειμώνα 2025 - 2026 και οι νέες αίθουσες αφίξεων και αναχωρήσεων θα φιλοξενήσουν ταξιδιώτες τη τουριστική σεζόν του 2026. Αν υπάρξουν νέες καθυστερήσεις ή προβλήματα στο διαγωνισμό παραχώρησης,  που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από την Καλαμάτα το 2019,  ενδέχεται οι εργασίες στον αεροσταθμό της Καλαμάτας να αποπερατωθούν το… 2027. Αξίζει να σημειωθεί, για να γίνει αντιληπτός ο αργός ρυθμός του διαγωνισμού, ότι το 2027 αναμένεται να ολοκληρωθούν και οι εργασίες κατασκευής του νέου αεροδρομίου του Ηρακλείου Κρήτης  που ξεκίνησαν το 2020. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι η πολιτική ηγεσία της Μεσσηνίας και της Πελοποννήσου παρακολουθεί με προκλητική αδιαφορία τις χαμένες τουριστικές σεζόν χωρίς να κάνει, έστω για τα μάτια του κόσμου, ένα διάβημα στην διοίκηση του Υπερεταμείου για να επιταχυνθεί ο ρυθμός του διαγωνισμού για την παραχώρηση του αεροδρομίου

 

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΥΠΕΡΤΑΜΕΙΟΥ

Το ενημερωτικό σημείωμα του Υπεραταμείου αναφέρει επί λέξει για το αεροδρόμιο της Καλαμάτας

«Εκκίνηση του Διαγωνισμού για το αεροδρόμιο της Καλαμάτας, και υποβολή υποψηφιοτήτων από 4 μεγάλα επενδυτικά κονσόρτσια:

*ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ Α.Ε.- GMR Airports Limited

*ΜΥΤΙΛHΝΑΙΟΣ Α.Ε.-CORPORATION AMERICA AIRPORTS S.A

*Egis Airport Operation-AKTOR CONCESSIONS SINGLE MEMBER S.A.- Aéroports de la Cote d’Azur

*FRAPORT AG- DELTA AIRPORT INVESTMENTS A.E.- ΠΗΛΕΑΣ Α.Ε.

 

Επόμενα βήματα:

-Φεβρουάριος 2024: Το Υπερταμείο θα αποστείλει τη σύμβαση παραχώρησης στους υποψηφίους.

-Έως και τον Ιούνιο 2024: Υποβολή προσφορών από τους υποψήφιους.

-Εντός 2 μηνών από αρχές Ιουλίου: Επιλογή αναδόχου.

-1ο τρίμηνο 2025: Έναρξη λειτουργίας από τον τελικό ανάδοχο.

Ο διαγωνισμός για το αεροδρόμιο έχει μπει στη β΄ φάση, με στόχο τον Ιούνιο 2024 να ολοκληρωθεί η διαδικασία, να υπάρξει ο ανάδοχος, «και να μπει στη συνέχεια η Καλαμάτα σε νέα πορεία”.

Θ.Λ.