Τρίτη, 30 Ιανουαρίου 2024 09:06

Παράταση έως τέλος Φεβρουαρίου για ανάπλαση πλατείας Υπαπαντής

 

Εβδομη παράταση(!) έως το τέλος Φεβρουαρίου, με την ελπίδα ότι με αυτήν, επιτέλους, θα ολοκληρωθεί το πολύπαθο έργο, ενέκρινε χθες η Δημοτική  Επιτροπή του Δήμου Καλαμάτας, για την ανάπλαση της πλατείας Υπαπαντής. Η προηγούμενη, η 6η παράταση είχε λήξει το τέλος του 2023.

Πάντως, η εικόνα της πλατείας του μητροπολιτικού ναού της πόλης έχει βελτιωθεί τις τελευταίες ημέρες, μετά την εντατικοποίηση των εργασιών κι είναι έτοιμη να φιλοξενήσει με αξιοπρέπεια τις εκδηλώσεις για τον εορτασμό της πολιούχου Παναγίας Υπαπαντής του Χριστού, την Παρασκευή 2 Φεβρουαρίου. Το κομμάτι που απομένει για να εκτελεστεί, είναι στην ανατολική πλευρά της πλατείας, με εργασίες που μπορούν να ολοκληρωθούν σε 2 με 3 εβδομάδες.

“Για να πληρωθεί ο εργολάβος, θα πρέπει να τελειώσει το έργο μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου”, δήλωσε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Βασίλης Κουτραφούρης και ανέφερε πως υπήρξε καθυστέρηση από τη Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας Πελοποννήσου για το επιπλέον ποσό επέκτασης της σύμβασης κατά 101.825,51 ευρώ, με το οποίο το τελικό ποσό - κόστος του έργου έφθασε τα 876.336,71 ευρώ.

Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Βασίλης Τζαμουράνης υπενθύμισε ότι δικαιώθηκε η προηγούμενη εκτίμησή του πως το έργο δεν θα ολοκληρωθεί στο τέλος του 2023 και δήλωσε πως καταψηφίζει, γιατί δεν είναι πειστικοί οι λόγοι που αναφέρονται για την τελευταία παράταση.

Στην εισήγηση αναφερόταν ότι “επιπροσθέτως η Υπηρεσία έλαβε υπόψη της: α) την ανάγκη αντιμετώπισης τεχνικών προβλημάτων (σε συνεννόηση της Υπηρεσίας με τον μελετητή του

έργου) που προέκυψαν κατά την διάρκεια εκτέλεσης των εργασιών και εν αναμονή των νέων κατασκευαστικών σχεδίων, δημιουργώντας εύλογες καθυστερήσεις στο έργο. β) την ανάγκη προσαρμογής της προόδου και εξέλιξης των εργασιών, για διευκόλυνση στις εκκλησιαστικές εκδηλώσεις (γάμοι, βαφτίσια, εορτές). γ) την δυσκολία εκ μέρους του αναδόχου, έγκαιρης παραλαβής των υλικών, κυρίως των μαρμάρων από το εξωτερικό, καθώς οι προμηθευτές δεν διαθέτουν ικανή ποσότητα υλικού ως stock εξ αιτίας της οικονομικής κρίσης. δ) την χρονοβόρα διοικητική διαδικασία ολοκλήρωσης και έγκρισης Ανακεφαλαιωτικού Πινάκα Εργασιών και 1ης επέκτασης σύμβασης, όπως προέκυψε κατά την διάρκεια εκτέλεσης των εργασιών σύμφωνα με τις

εγκεκριμένες ποσότητες των εκτελεσμένων εργασιών. ε) την χρονοβόρα διοικητική διαδικασία για την υπογραφή της 1ης επέκτασης σύμβασης”.

Την 7η παράταση επέκρινε και ο σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας Σπύρος Χανδρινός, υποστηρίζοντας ότι δείχνει το πώς η δημοτική αρχή αντιμετωπίζει τα έργα και αντέδρασε στη βασιμότητα λόγων που αναφέρθηκαν για  να δικαιολογηθεί η παράταση.

“Είναι από τα πολύπαθα έργα με τη μεγάλη έκπτωση πριν την ενεργειακή κρίση. Μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου πρέπει να τελειώσει, όπως και να ‘χει”, παρατήρησε ο δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος.

Το έργο ανάπλασης της πλατείας Υπαπαντής, προϋπολογισμού 1.680.200 ευρώ, υλοποιείται με έκπτωση 55,23% και η συμβατική προθεσμία υλοποίησής του ήταν 300 ημέρες, μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου 2022!

Γ.Σ.