Κυριακή, 12 Μαρτίου 2023 17:48

Δήμος Τριφυλίας: Συμμετοχή στο Δίκτυο Αιωνόβιων Δένδρων Ελληνικής Επανάστασης

Στο πρόγραμμα «1821- 2021: Δίκτυο Αιωνόβιων Δένδρων Ελληνικής Επανάστασης» του Ινστιτούτου Πολιτισμού Μεσσηνίας συμμετέχει ο Δήμος Τριφυλίας μέσω της Κοινωφελούς του Επιχείρησης.

Στις 17 Μαρτίου, στα εγκαίνια του πρώτου Πάρκου Ελληνικής Επανάστασης στην Ελλάδα, στον οικισμό των Κάτω Αμπελοκήπων του Δήμου Πύλου -Νέστορος (περιοχή όπου έγινε η πρώτη πολεμική σύγκρουση μεταξύ Ελλήνων και Τουρκοαιγυπτίων το 1825) θα φυτευτούν 21 «δένδρα ελευθερίας» από 21 ιστορικούς δήμους της Πελοποννήσου.

Ο Δήμος Τριφυλίας θα φυτέψει το δικό του  "δένδρο ελευθερίας", έναν σφένδαμο, συνδεδεμένο με την παράδοση και την ιστορία της Τριφυλίας στην Ελληνική Επανάσταση.

Το συγκεκριμένα δένδρο συνδέεται και με τον «σφένδαμο του Κολοκοτρώνη», για τον οποίο αναφέρεται: «Στο ορεινό ιστορικό χωριό Σιδηρόκαστρο του Δήμου Τριφυλίας βρίσκεται ο «ασφένδαμος του Κολοκοτρώνη». Στη διάρκεια του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα του 1821, ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης περνώντας από εκεί πολλές φορές είχε ξεκουραστεί με τους δικούς του «κλέφτες» και είχε ξεδιψάσει στη γειτονική «Πάνου Βρύση» που βρίσκεται εκεί. Με απόφαση του υπουργείου Γεωργίας έχει ανακηρυχθεί διατηρητέο μνημείο. Στην ενοριακή εκκλησία του Αγίου Νικολάου υπάρχουν το Ιερό Ευαγγέλιο, καθώς και το Άγιο Δισκοπότηρο, που ορκίστηκαν και κοινώνησαν οι αγωνιστές του 1821 της εποχής εκείνης από τον παπα-Κασίμη».

Κ.Μπ.