Σάββατο, 24 Φεβρουαρίου 2024 08:47

Από το 2020 ακόμα να αδειοδοτηθεί το κυνοκομείο

 

Ρεπορτάζ: Γιάννης Σινάπης

Από το τέλος του 2020(!) έχει ξεκινήσει η προσπάθεια για το διαδημοτικό κυνοκομείο Καλαμάτας - Μεσσήνης και ακόμα δεν έχει άδεια ίδρυσης, που αποτελεί την πρώτη φάση του.

Μάλιστα, σύμφωνα με τον δήμαρχο Μεσσήνης Γιώργο Αθανασόπουλο, χρειάστηκαν πάνω από 2 χρόνια(!), για να ξεκαθαρίσει σε ποιο υπουργείο ανήκει η υπηρεσία που είναι αρμόδια για να την εγκρίνει.

Με αφορμή μια ακόμα συζήτηση που έγινε στο Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας την περασμένη Τρίτη, μετά από ερώτηση του συμβούλου της μείζονος μειοψηφίας Βασίλη Κανάκη, απευθυνθήκαμε στον δήμαρχο Μεσσήνης, καθώς ο δήμος του έχει αναλάβει τις διαδικασίες για την υλοποίηση και σε χώρο του, στη “Μακαρία”, απέναντι περίπου από το αεροδρόμιο πρόκειται να κατασκευαστεί το καταφύγιο των αδέσποτων ζώων.

 

“Από το τέλος του 2020 ξεκίνησε η προσπάθεια για το διαδημοτικό κυνοκομείο. Το έργο έχει 3 φάσεις”, μας είπε αρχικά ο Γ. Αθανασόπουλος και συνέχισε: “Η πρώτη είναι η άδεια ίδρυσης. Περιμέναμε από τα συναρμόδια υπουργεία να απαντήσουν ποιο υπουργείο είναι αρμόδιο για να εγκρίνει την άδεια ίδρυσης. Η απάντηση δόθηκε τον Ιανουάριο του 2023. Στο διάστημα αυτό ανατέθηκε στην Αναπτυξιακή Μεσσηνίας να κάνει τις μελέτες, βρέθηκε και προτάθηκε ο χώρος που κατατέθηκε για να πάρει την άδεια ίδρυσης. Μετά τον Ιανουάριο του 2023 ξεκίνησε η αλληλογραφία του Δήμου Μεσσήνης με τη Διεύθυνση Κτηνιατρικής, με τον ορισμό 3μελούς επιτροπής με την οποία συνεργάζεται η αρμόδια υπηρεσία του δήμου. Τώρα μας ζητούνται διάφορα έγγραφα που πρέπει να κατατεθούν, από τον ΓΟΕΒ, την Πολεμική Αεροπορία (από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας έχει δοθεί), για να εξασφαλιστούν οι αναγκαίες εγκρίσεις”.

Ο δήμαρχος Μεσσήνης μας ενημέρωσε ότι η δεύτερη φάση αφορά τη δημοπράτηση του κυνοκομείου και η τρίτη την άδεια λειτουργίας.

“Είναι πολύ σοβαρό θέμα, σημαντικό και για τους δήμους. Υπάρχουν, όμως, υστερήσεις και καθυστερήσεις που δεν οφείλονται σε αυτούς”, επεσήμανε και πρόσθεσε: “Το έργο έχει χρηματοδότηση από το πρόγραμμα ‘Φιλόδημος ΙΙ’, δεν υπάρχει πρόβλημα με τη χρηματοδότηση. Η δημιουργία και λειτουργία αποτελεί μεγάλη ανάγκη για τους δύο δήμους

το παρακολουθούμε στενά”.

 

ΤΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΤΗΣ “Ε”

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ - αρχείο της “Ε” για το θέμα, με βάση την ενημέρωση από το Δήμο Καλαμάτας:

 

- 8 Μαΐου 2021:

“Συνάντηση εργασίας για την πορεία κατασκευής του Διαδημοτικού Κυνοκομείου Καλαμάτας και Μεσσήνης πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη, στο Δημαρχείο Μεσσήνης. Στη συνάντηση συμμετείχαν αιρετοί, υπηρεσιακά στελέχη και μελετητές. Σύμφωνα με την ενημέρωση από τον Δήμο Καλαμάτας, τον δήμο εκπροσώπησαν ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Γιώργος Φάβας και οι διευθυντές Τεχνικών και Γεωτεχνικών Υπηρεσιών.

Αντικείμενο της συνάντησης ήταν κυρίως τεχνοκρατικά θέματα σχετικά με την πορεία υλοποίησης των μελετών, καθώς και ζητήματα κατασκευής του διαδημοτικού καταφυγίου αδέσποτων ζώων συντροφιάς, το οποίο με τη λειτουργία του αναμένεται να δώσει σημαντικές λύσεις ως προς τη φιλοξενία και την υγειονομική περίθαλψη των αδέσποτων ζώων.

Υπενθυμίζεται ότι το έργο, προϋπολογισμού 744.000 ευρώ, είναι ενταγμένο στο πρόγραμμα ‘Φιλόδημος ΙΙ’, με φορέα υλοποίησης το Δήμο Μεσσήνης, στο πλαίσιο της διαδημοτικής συνεργασίας”.

 

- 12 Ιανουαρίου 2023:

“Το θέμα του διαδημοτικού κυνοκομείου Καλαμάτας και Μεσσήνης που εκκρεμεί εδώ και καιρό, παρά τις υποσχέσεις που έχουν δοθεί, έθεσε στο Δημοτικό Συμβούλιο της μεσσηνιακής πρωτεύουσας, το πρώτο για το 2023, ο σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας Βασίλης Κανάκης.

Ρώτησε χαρακτηριστικά, ζητώντας ενημέρωση, πού βρίσκεται η υπόθεση του κυνοκομείου.

Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Γιώργος Φάβας απάντησε ότι έχει παραδοθεί η μελέτη και πως ‘απομένει μία υπογραφή από τον Δήμο Μεσσήνης, ώστε το παραδοτέο να πάει να πληρωθεί’. Και δήλωσε ότι μετά θα πάει για προκήρυξη η δημοπράτηση του έργου”.

 

- 22 Φεβρουαρίου 2024

Το θέμα της δημιουργίας διαδημοτικού κυνοκομείου Καλαμάτας - Μεσσήνης που παραμένει σε εκκρεμότητα από την προηγούμενη αυτοδιοικητική περίοδο, παρά τις υποσχέσεις που είχαν δοθεί, έθεσε στο Δημοτικό Συμβούλιο της μεσσηνιακής πρωτεύουσας, ο σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας Βασίλης Κανάκης, το βράδυ της Τρίτης 20 του μήνα.

Σύμφωνα με τις απαντήσεις που δόθηκαν από τη δημοτική αρχή, μέσα στο επόμενο 20ήμερο θα υπάρχει μια κατάληξη για κάποιες διαδικασίες εγκρίσεων.

Ειδικότερα, ο Β. Κανάκης ρώτησε “τι συμβαίνει με το διαδημοτικό κυνοκομείο; Ξεπεράστηκαν τα προβλήματα, προχωράει το πρότζεκτ;”.

 

ΟΙ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΙ

Η αντιδήμαρχος Πιπίνα Κουμάντου απάντησε ότι της ανέθεσε ο δήμαρχος και είναι σε συνεννόηση με τον Δήμο Μεσσήνης να το παρακολουθήσει και θα είναι έτοιμη να απαντήσει στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο.

Ο αντιδήμαρχος Γιώργος Φάβας που χειριζόταν το θέμα την προηγούμενη αυτοδιοικητική περίοδο, απάντησε πως “υπάρχει εκκρεμότητα με τον ΓΟΕΒ. Περιμένουμε το έγγραφο του ΓΟΕΒ μέσα στο επόμενο 10ήμερο. Σύμφωνα με διαβεβαίωση που λάβαμε από τον δήμαρχο Μεσσήνης θα το έχουμε, γιατί ο Δήμος Μεσσήνης είναι ο επισπεύδων. Και όλα τα έγγραφα που έχουμε συλλέξει, θα πάνε στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας για έγκριση. Η εκτίμηση είναι ότι σε περίπου 20 μέρες θα έχουμε μια κατάληξη”.