Πέμπτη, 14 Μαρτίου 2024 17:10

Ομόφωνα το νέο Τεχνικό Πρόγραμμα ΔΕΥΑ Τριφυλίας: Σχεδόν όλα τα χρήματα για τον βιολογικό Γαργαλιάνων!

Στα 15.227.815,16 ευρώ ανέρχεται το τεχνικό πρόγραμμα της ΔΕΥΑ Τριφυλίας που ψηφίστηκε ομόφωνα από το Διοικητικό της Συμβούλιο. Ωστόσο τα 15,04 εκ. αφορούν τα έργο του βιολογικού καθαρισμού Γαργαλιάνων και για όλο τον υπόλοιπο δήμο απομένει ένα ποσό περίπου 185.000 ευρώ, γεγονός που αποτυπώνει και την άσχημη οικονομική κατάσταση της ΔΕΥΑΤ.

Στην εισήγησή της η αναπληρώτρια γενική διευθύντρια της ΔΕΥΑΤ δρ Ιωάννα-Νεκταρία Γεωργουσοπούλου ανέφερε χαρακτηριστικά: «Όπως θα διαπιστώσετε, το ανωτέρω τεχνικό πρόγραμμα είναι συνοπτικό αντικατοπτρίζοντας την οικονομική δυνατότητα της ΔΕΥΑΤ. Πρωτεύων στόχος της δημοτικής επιχείρησης για το οικονομικό έτος 2024 είναι η βελτίωση της εισπραξιμότητας και της πιστοληπτικής της ικανότητας, προκειμένου να μπορέσει να καταστεί εφικτή η ανάληψη έργων που θα αναβαθμίσουν την ποιότητα ζωής των κατοίκων του Δήμου Τριφυλίας. Σε πρώτη προτεραιότητα βρίσκεται η υλοποίηση του έργου του βιολογικού καθαρισμού Γαργαλιάνων, το οποίο έχει ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υποδομές μεταφορών, περιβάλλον και αειφόρος ανάπτυξη 2014-2020» και στον Άξονα Προτεραιότητας «Διατήρηση και προστασία του περιβάλλοντος - Προαγωγή της αποδοτικής χρήσης των πόρων (ΤΣ)».

Πέραν αυτού, για το οικονομικό έτος 2024 έχει προβλεφθεί η διεξαγωγή ανοικτού ηλεκτρονικού διαγωνισμού, προκειμένου να ολοκληρωθεί η προμήθεια, εγκατάσταση και λειτουργία τριών διατάξεων σύνδεσης για ισάριθμα συστήματα φίλτρανσης του νερού πηγών που βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή της Πλάτης της Δ.Ε. Φιλιατρών, οι οποίες υδροδοτούν τη Δ.Ε. Φιλιατρών και τις Τ.Κ. Εξοχικού και Χαλαζονίου, την Τ.Κ. Πλάτης, καθώς και των λοιπών υδροληψιών που τροφοδοτούν τη δεξαμενή των Φιλιατρών καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Η εγκατάσταση ολοκληρωμένων διατάξεων σύνδεσης κρίνεται απαραίτητη, ώστε να εξασφαλιστεί η βέλτιστη λειτουργία των συστημάτων φίλτρανσης που έχουν ήδη εγκατασταθεί στα εν λόγω σημεία. Ο ενδεικτικός προϋπολογισμός της εν λόγω προμήθειας ανέρχεται στο συνολικό ποσό των 93.000€ (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ 24% ήτοι καθαρή αξία 75.000€).

Η δαπάνη θα χρηματοδοτηθεί από ίδιους πόρους της ΔΕΥΑΤ. Έχει προβλεφθεί εντός του οικονομικού έτους 2024 να γίνει ανάθεση μελέτης για την αντικατάσταση εσωτερικού δικτύου ύδρευσης για τη Δ.Κ. Κυπαρισσίας. Τυχόν επιδοτούμενα προγράμματα τα οποία θα μπορούσαμε να διεκδικήσουμε αν αυτά κριθούν κατάλληλα και βιώσιμα για τη ΔΕΥΑΤ, θα προβλεφθούν με τροποποιήσεις επί του προϋπολογισμού του οικονομικού έτους 2024».

Κ.Μπ.