Δευτέρα, 09 Μαρτίου 2015 15:46

Οι ομάδες εργασίας του "KALAMATA:21"

Είναι ήδη γνωστό ότι η Καλαμάτα διεκδικεί τον τίτλο της Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Πρωτεύουσας για το 2021. Απαραίτητη προϋπόθεση για την κατάκτηση του τίτλου, εκτός από το όραμα και το σαφές σχέδιο που πρέπει να έχει, είναι η στήριξη και κυρίως η συμμετοχή των πολιτών.

Tι είναι οι ομάδες εργασίας;

Υπέρτατη έκφανση της συμμετοχικής διαδικασίας αποτελούν οι Ομάδες Εργασίας. Εντεκα ομάδες με διαφορετικές θεματικές η κάθε μία (θέατρο, γράμματα, ευπαθείς ομάδες, κλπ) με σκοπό τη σύνταξη μίας ολοκληρωμένης πρότασης πολιτιστικής στρατηγικής για την Καλαμάτα. Η λειτουργία των ομάδων εργασίας έχει ως στόχο την υποστήριξη των εργασιών της Επιτροπής Πολιτιστικού Σχεδιασμού με τη βοήθεια και την τεχνογνωσία του Γραφείου Υποψηφιότητας. Αυτή η πολιτιστική στρατηγική θα δοθεί προς υιοθέτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης και θα προταθεί προς υιοθέτηση σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και συνεργάτες.

Ποιoς μπορεί να συμμετάσχει;

Οποιοσδήποτε έχει επαγγελματική ή ερασιτεχνική ενασχόληση με τον χώρο που εκπροσωπεί η κάθε θεματική μπορεί να γίνει μέλος της, έχοντας δεσμευτεί όμως για την ελάχιστη παρουσία του στις συνεδριάσεις καθώς και για τις μη κομματικές τοποθετήσεις του. Ο καθένας μπορεί να συμμετέχει σε όσες ομάδες εργασίες θέλει εφόσον μπορεί να ανταποκριθεί.

Πώς λειτουργούν;

Οι ομάδες εργασίας θα πραγματοποιήσουν δέκα συνεδριάσεις μέχρι και τον Ιούνιο και θα διερευνούν τομείς που θα βασίζονται σε εισερχόμενες πληροφορίες από τις έρευνες που θα διεξάγει το Γραφείο Υποψηφιότητας, στις εισηγήσεις που θα έρχονται στην Επιτροπή μέσω της δημόσιας διαβούλευσης καθώς και από προσωπική έρευνα των μελών. Τη λειτουργία και τον συντονισμό της κάθε ομάδας την αναλαμβάνει ο συντονιστής της ο οποίος είναι υπεύθυνος για την καταγραφή των πρακτικών των συναντήσεων, την κατάληξη με την τελική εισήγηση και την ενημέρωση του Γραφείου Υποψηφιότητας το οποίο παρέχει υποστηρικτικό ρόλο σε όλη τη διαδικασία. Η κάθε Ομάδα Εργασίας μπορεί να προτείνει ανοιχτές εκδηλώσεις και συμμετοχή καλεσμένων ομιλητών ή φορέων για την καλύτερη εξυπηρέτηση των σκοπών της.

Καλούμε όποιον θέλει να γίνει κομμάτι του συμμετοχικού σχεδιασμού και να έχει προσωπική εμπλοκή στη δημιουργία της πολιτιστικής στρατηγικής της πόλης του, να εγγραφεί στις ομάδες εργασίας που επιθυμεί στο site: www.kalamata21.eu

Μαρία Καλλικούνη

Υπεύθυνη Σχεδιασμού και Συνεργασιών Γραφείου Υποψηφιότητας “KALAMATA:21”