Σάββατο, 16 Ιουλίου 2022 08:49

Μενδώνη: "Σε εξέλιξη έργα 15 εκατ. ευρώ σε μνημεία της Μεσσηνίας" (βίντεο)

"Σήμερα, στη Μεσσηνία βρίσκονται σε εξέλιξη έργα επί μνημείων συνολικού προϋπολογισμού άνω των 15 εκ. ευρώ" δήλωσε η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη που πραγματοποίησε χθες αυτοψίες σε σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία της Μεσσηνίας.

Σε αυτοψία στους βυζαντινούς ναούς της Αγίας Κυριακής στο Πήδημα, στην Παναγίτσα στην Αίπεια και στη Μονή Ελληνικών Άνθειας, ενώ νωρίτερα επισκέφθηκε την Περιστεριά. Στα τρία αυτά μνημεία βρίσκονται σε εξέλιξη από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας έργα προστασίας, συντήρησης και αποκατάστασης συνολικού προϋπολογισμού 825.000 ευρώ, μέσω του ΠΕΠ Πελοποννήσου ΕΣΠΑ 2014-2020.

Ερωτηθείσα η υπουργός Πολιτισμού για τις συνολικές παρεμβάσεις του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού σε αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία της Μεσσηνίας, δήλωσε: «Σήμερα, στη Μεσσηνία βρίσκονται σε εξέλιξη έργα επί μνημείων συνολικού προϋπολογισμού άνω των 15.000.000 ευρώ. Εξ αυτών τα 5.300.000 αφορούν σε εντάξεις έργων από το ΥΠΠΟΑ στο Ταμείο Ανάκαμψης. Εργα περίπου 3.000.000 ευρώ αφορούν σε Προγραμματικές Συμβάσεις Πολιτισμικής Ανάπτυξης με την Περιφέρεια Πελοποννήσου, ενώ οι υπόλοιποι πόροι προέρχονται από το ΠΕΠ Πελοποννήσου-ΕΣΠΑ 2014-2020. Σήμερα, είναι η ευτυχής συγκυρία ότι έχουμε όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία για να υποστηρίξουμε το έργο αποκατάστασης, ανάδειξης και προβολής του εξαιρετικά σημαντικού μνημειακού αποθέματος της Μεσσηνίας».

Στις αυτοψίες τη Λίνα Μενδώνη συνόδευσαν ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Βασίλης Καπέλιος, η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας Ευαγγελία Μηλίτση, καθώς και υπηρεσιακά στελέχη του ΥΠΠΟΑ. Στην Μονή Ελληνικών παρίστατο και ο βουλευτής Μεσσηνίας Περικλής Μαντάς.

Τη Δευτέρα θα γίνει -παρουσία της υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνας Μενδώνη- η απόδοση του ολοκληρωμένου συστήματος πυρόσβεσης στον αρχαιολογικό χώρο των Μυκηνών.

Προγραμματική σύμβαση για την εκπόνηση της μελέτης για το νέο μουσείο της Αρχαίας Μεσσήνης υπέγραψαν χθες η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας και ο δήμαρχος Μεσσήνης Γιώργος Αθανασόπουλος.

Χθες το βράδυ λίγο πριν την επίσημη έναρξη του Φεστιβάλ Χορού υπογράφηκε σύμβαση μεταξύ υπουργείου, Περιφέρειας, Δήμου Καλαμάτας και “Φάρις” για το ΔΗΠΕΘΕΚ.

Μετά τις υπογραφές η υπουργός Πολιτισμού αναφερόμενη στο ΔΗΠΕΘΕΚ τόνισε ότι μπορεί να χαρακτηριστεί ξεκάθαρα περιφερειακό με την έννοια ότι είναι από αυτά που δεν μένουν μόνο στην έδρα τους.

“Η Μεσσηνία έχει εξαιρετικά πλούσιο πολιτιστικό απόθεμα, αλλά είναι και προορισμός για τη σύγχρονη καλλιτεχνική δημιουργία” ανέφερε στη συνέχεια η κ. Μενδώνη αναφερόμενη στο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού λίγο πριν την έναρξή του και συνέχισε: “Το Φεστιβάλ αποτελεί σημαντικό κεφάλαιο πολιτιστικής φυσιογνωμίας για την Καλαμάτα, ένα παράθυρο στον κόσμο. Το ΥΠΠΟ στηρίζει διαχρονικά τη διοργάνωση, που διακρίνεται από την υψηλή ποιότητα και τη συμμετοχή σχημάτων που το καθιστούν ανταγωνιστικό”.

Ο δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος υπογράμμισε τη διαχρονική και ουσιαστική στήριξη του υπουργείου στην Καλαμάτα αναφερόμενος στο Μέγαρο και το Φεστιβάλ Χορού, την Αρχαία Θουρία κ.α.

Από την πλευρά του ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νικάς χαρακτήρισε το Φεστιβάλ μεγάλη εκδήλωση, ενώ για την στήριξη από το υπουργείο εκτίμησε ότι στα 28 χρόνια ιστορία τους έχει ενισχυθεί από την Πολιτεία με ποσό της τάξεως των 14 εκατ. ευρώ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Γιατί αποχώρησαν Μενδώνη - Γιατρομανωλάκης λίγα λεπτά πριν την έναρξη του 28ου Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας