Δευτέρα, 07 Αυγούστου 2023 09:00

Πελοπόννησος: Γιατί ο Μητσοτάκης απέφυγε τον ορίζοντα των έργων - Αποδέσμευση Πτωχού από το παρελθόν

 

Με έντεχνο τρόπο και για να μην συνδέσει το παρελθόν με τις νέες στοχεύσεις του Δημήτρη Πτωχού, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης απέφυγε να αναφερθεί στον ορίζοντα των έργων που περιμένει διακαώς η Μεσσηνία.

Κυρίως για να μην συνδεθεί ο υποψήφιος περιφερειάρχης με την εποχή που όλοι μάταια περίμεναν την ανάπτυξη της Μεσσηνίας να την δρομολογήσει και να την ολοκληρώσει ο Αντώνης Σαμαράς.

Ως περιφερειάρχης Δημ. Πτωχός θεωρείται βέβαιο ότι θα στηριχθεί – πέρα από τις επιστημονικές του γνώσεις – στην επιχειρηματική του πείρα και θα την χρησιμοποιήσει για την ανάπτυξη της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Θα ήταν συνεπώς άδικο να συνδεθεί με τις αμαρτίες άλλων.

Μπορεί ο Δημήτρης Πτωχός να υπηρέτησε στο Μαξίμου επί πρωθυπουργίας Σαμαρά αλλά επ’ ουδενί λόγο μπορεί κάποιος να τον συνδέσει με την αντιμετώπιση της Μεσσηνίας από τον Αντώνη Σαμαρά.

Ο Δημ. Πτωχός, εάν εκλεγεί περιφερειάρχης μόνο με τον Κυριάκο Μητσοτάκη μπορεί να συσχετιστεί και τα έργα που αυτός έχει βάλει σε τροχιά υλοποίησης πρέπει να προωθήσει.

Η μη αναλυτική αναφορά στα έργα, που όλοι περίμεναν να ακούσουν από τον πρωθυπουργό, ας εκληφθεί ως προεκλογικό τρικ για να δοθεί η ευκαιρία στον Δημ. Πτωχό να δουλέψει από μηδενική βάση.

Πάντως το ρεπορτάζ του Θανάση Λαγού ο οποίος παρακολούθησε στη Μεσσήνη την παρουσίαση του Δημ. Πτωχού από τον Κυριάκο Μητσοτάκη είναι αρκετά κατατοπιστικό για όσα είπε και όσα δεν είπε ο πρωθυπουργός, δίνοντας την ευκαιρία σε όσους το διαβάσουν να εξάγουν τα δικά τους συμπεράσματα.

Ουδέν νεώτερον για τα έργα της Μεσσηνίας

Τίποτα νέο για τα εκκρεμή μεγάλα έργα υποδομών της Μεσσηνίας δεν είπε στη Μεσσήνη ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προκαλώντας προβληματισμό σε όσους πιστεύουν ότι ο νομός δεν έχει άλλα χρονικά περιθώρια και ότι πρέπει να επιταχυνθούν οι διαδικασίες τόσο για την έναρξη εργασιών στο δρόμο Καλαμάτα -Πύλος – Μεθώνη όσο και για την παραχώρηση του Αερολιμένα «Καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος».

Ο κ. Μητσοτάκης, στο χαιρετισμό του κατά τη διάρκεια παρουσίασης του υποψήφιου περιφερειάρχη Δημήτρη Πτωχού μίλησε για τα έργα στην Περιφέρεια Πελοποννήσου χωρίς χρονικό ορίζοντα έναρξης ή αποπεράτωσης. Υπενθυμίζουμε ότι έλλειμα ενημέρωσης υπάρχει τόσο για το χρόνο δημοπράτησης του αρδευτικού δικτύου του Φιλιατρινού Φράγματος όσο και για την ολοκλήρωση της διαγωνιστικής διαδικασίας για το Μηναγιώτικο Φράγμα.

Επίσης άγνωστο είναι πότε θα ολοκληρωθεί η μελέτη, για να ξεκινήσει η έναρξη διαπραγματεύσεων με την ΕΕ για την κατασκευή του αυτοκινητοδρόμου Πύργος – Καλό Νερό – Τσακώνα.

Τέλος κανένας δεν γνωρίζει τι θα γίνει με το αντιπλημμυρικό της Καλαμάτας και αν τελικώς θα διατεθούν τα 80 εκ. ευρώ για την αντιπλημμυρική θωράκιση.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είπε για τα έργα της Περιφέρειας Πελοποννήσου «Σήμερα η Ελλάδα είναι διαφορετική, όπως διαφορετική είναι και η Πελοπόννησος. Τα προϊόντα της ταξιδεύουν σε όλο τον κόσμο με τις εξαγωγές πολύ αυξημένες, πολλά νέα επιχειρηματικά σχέδια βρίσκονται σε εξέλιξη, ο τουρισμός και η αγροδιατροφή αναπτύσσονται ταχύτατα, στηρίζουν το τοπικό εισόδημα, την τοπική απασχόληση. Ενώ οι αρχαιολογικοί χώροι και τα μοναδικά πολιτισμικά μνημεία του τόπου συγκεντρώνουν ήδη παγκόσμιο ενδιαφέρον.

Στο ίδιο διάστημα και την τελευταία τετραετία δεκάδες, εκατοντάδες θα έλεγα, έργα αλλάζουν την εικόνα της περιφέρειας. Από σημαντικές αρδευτικές υποδομές, που έχουν πολλαπλασιάσει τις καλλιεργούμενες εκτάσεις, αναβαθμίσεις λιμανιών, όπως αυτή του Ναυπλίου, την αποκατάσταση στο Μπούρτζι. Εξοπλισμό στα νοσοκομεία μας, στην Τρίπολη, στα κέντρα υγείας, την πλήρη ανακαίνιση των αθλητικών εγκαταστάσεων εδώ, στην Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας.

Σημαντικά έργα, επίσης, δρομολογούνται. Έργα που έχουν να κάνουν με τις ηλεκτρικές υποδομές. Το ΚΥΤ της Μεγαλόπολης, το ΚΥΤ της Κορίνθου. Η πλήρης ολοκλήρωση της μονάδας διαχείρισης απορριμμάτων, τα σημαντικά φράγματα τα οποία τόσο θα μας βοηθήσουν να διαχειριστούμε το υδάτινο δυναμικό της Πελοποννήσου. Σημαντικές παρεμβάσεις στο οδικό δίκτυο. Όλα αυτά, φίλες και φίλοι, ίσως θα θυμάστε, αποτυπώνονται ακριβώς σε αυτό εδώ το κείμενο, τα 200 και πλέον έργα για την Πελοπόννησο του 2030. Είχαμε την ευκαιρία να το παρουσιάσουμε πριν από κάποιους μήνες».