Σάββατο, 21 Οκτωβρίου 2023 09:23

Στην Καλαμάτα το επόμενο διάστημα ο υφυπουργός Υποδομών Νίκος Ταχιάο - Ανοίγει ξανά ο φάκελος για το αντιπλημμυρικό

 

Ρεπορτάζ: Γιάννης Σινάπης

Και για το κεντρικό αντιπλημμυρικό έργο της πόλης στο Νέδοντα συζήτησε με τον υφυπουργό Υποδομών Νίκο Ταχιάο, ο δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος, στη συνάντησή τους την Πέμπτη στην Αθήνα, στο υπουργείο. Το επόμενο διάστημα ο υφυπουργός θα επισκεφθεί την Καλαμάτα και τότε θα συζητηθεί εκτενώς το σημαντικό αυτό αντιπλημμυρικό ζήτημα.

Τις ανακοινώσεις και τις επισημάνσεις αυτές έκανε ο ίδιος ο δήμαρχος, σε δήλωσή του και απαντώντας σε ερώτησή μας, χθες στην Πύλο, στο περιθώριο των εκδηλώσεων για την επέτειο της Ναυμαχίας του Ναβαρίνου.

Ειδικότερα, ο Θαν. Βασιλόπουλος δήλωσε ότι με τον κ. Ταχιάο συζήτησε για “τα αντιπλημμυρικά α’ και β’ φάσης στον εθνικό δρόμο από Θουρία έως Αντικάλαμο, της Ευριπίδου, και για την εξέλιξη των μεγάλων αντιπλημμυρικών που αφορούν την πόλη της Καλαμάτας, στην ανατολική πόλη, στο Πήδημα και για το κεντρικό αντιπλημμυρικό”.

Πρόσθεσε ότι ο υφυπουργός τον ενημέρωσε πως τις επόμενες εβδομάδες θα είναι στην Καλαμάτα, “προκειμένου να δούμε αναλυτικά όλα αυτά τα θέματα που αφορούν τα αντιπλημμυρικά της πόλης, καθώς είναι σε προτεραιότητα. Η Πολιτεία έχει θέσει σε προτεραιότητα όλα τα αντιπλημμυρικά της χώρας μας. Εδώ υπάρχει χρηματοδότηση. Πρέπει να το δούμε αναλυτικά πώς θα εξελιχθούν”.

Σε ερώτησή μας αν είναι πρόθεση της κυβέρνησης και του κ. Ταχιάου να προχωρήσει  η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων με τις παρεμβάσεις που προβλέπονταν στο Νέδοντα, η οποία απορρίφθηκε στο Δημοτικό και στο Περιφερειακό Συμβούλιο, ο δήμαρχος απάντησε γενικόλογα και αόριστα: “Εχουμε δώσει παρατηρήσεις, έχουμε συζητήσει, όλα αυτά θα συζητηθούν στην Καλαμάτα”.

 

Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ

Σε χθεσινή ανάρτηση του Δήμου Καλαμάτας αναφέρεται:

“Συνάντηση με τον υφυπουργό Υποδομών Νίκο Ταχιάο, είχε ο δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος χθες, Πέμπτη 19 Οκτωβρίου 2023 στην Αθήνα. Κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν θέματα αρμοδιότητας του υφυπουργού, όπως τα έργα αντιπλημμυρικής θωράκισης της Καλαμάτας, τα έργα που αφορούν τις υποδομές ύδρευσης του Δήμου, οι οδικοί άξονες του νομού κ.ά. Σημειώνεται ότι το επόμενο διάστημα, ο υφυπουργός Υποδομών αναμένεται να επισκεφτεί την μεσσηνιακή πρωτεύουσα”.

 

ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΠΟΣΟ ΤΟ ΑΝΟΙΧΤΟ ΘΕΑΤΡΟ

Ο δήμαρχος ενημέρωσε ότι την Πέμπτη στην Αθήνα συναντήθηκε και με τον γ.γ. Εσωτερικών Μιχάλη Σταυριανουδάκη για τα έργα του προγράμματος “Αντώνης Τρίτσης” και του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.

Είπε ότι “είναι εξασφαλισμένη η χρηματοδότηση” και αποκάλυψε πως συζήτησαν και “για επιπλέον ΚΑΠ, για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε ζητήματα που αφορούν τις αυξήσεις των τιμών στα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη και πρέπει ο Δήμος Καλαμάτας με τις αναθεωρήσεις να καλύψει αυτά. Π.χ. το Ανοιχτό Θέατρο χρειάζεται ένα σημαντικό ποσό, για να μπορέσει να συνεχιστεί το έργο, λόγω των αναθεωρήσεων και πολλά άλλα έργα”.

Σε ερώτησή μας αν υπάρχει κίνδυνος να μην ολοκληρωθεί το Ανοιχτό Θέατρο, απάντησε ότι “δεν τίθεται θέμα να μην ολοκληρωθεί, αλλά θα χρειαστεί ο Δήμος Καλαμάτας να καταβάλει ένα πολύ σημαντικό ποσό, διότι η μελέτη είχε προβλήματα. Τώρα η μελέτη ολοκληρώθηκε, είδαμε ότι στατικά χρειάζεται ενίσχυση και προφανώς αυτή θα συνεχιστεί και θα ολοκληρωθεί. Το Ανοιχτό Θέατρο είναι ένα πολύ σημαντικό έργο για μας, το έχουμε βάλει σε προτεραιότητα. θυμόσαστε και σεις τις διεκδικήσεις μας, τις ‘μάχες’ που δώσαμε στο Δημοτικό Συμβούλιο για να μη χαθεί. Το έργο δεν χάθηκε και προχωράει κανονικά”.