Δευτέρα, 29 Απριλίου 2024 08:37

Καλαμάτα: Συγκίνησε το ντοκιμαντέρ του Στέλιου Κούλογλου “142 Χρόνια”

 

Το αποκαλυπτικό ντοκιμαντέρ “142 Χρόνια” του δημοσιογράφου, ευρωβουλευτή και υποψήφιου ευρωβουλευτή της Νέας Αριστεράς Στέλιου Κούλογλου προβλήθηκε το βράδυ του Σαββάτου στο Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας από το Κέντρο Δημιουργικού Ντοκιμαντέρ της πόλης.

Στην εκδήλωση της προβολής του ντοκιμαντέρ που παρουσιάζει με συγκινητικό τρόπο την άδικη καταδίκη και φυλάκιση 3 προσφύγων - μεταναστών από το Αφγανιστάν και τη Σομαλία ως διακινητών και τον δικαστικό αγώνα να δικαιωθούν, παρέστησαν και μίλησαν ο δημιουργός του και ο ακτιβιστής και διασώστης προσφύγων και μεταναστών στη Μεσόγειο και το Αιγαίο Ιάσονας Αποστολόπουλος.

Στη συζήτηση που έγινε μετά την προβολή, επισημάνθηκε η πολιτική της Ε.Ε. και η πρακτική των κρατικών αρχών να καταδικάζουν αθώους πρόσφυγες και μετανάστες ως διακινητές για να αποτρέψουν τις μετακινήσεις τους προς την Ευρώπη, ενώ απευθύνθηκε κάλεσμα σε πολίτες και αλληλέγγυους για συγκέντρωση έξω από τα δικαστήρια της Καλαμάτας, στις 21 Μαΐου, ημέρα που αρχίζει η δίκη για τους 9 Αιγύπτιους που κατηγορούνται κι έχουν φυλακιστεί ως διακινητές και υπεύθυνοι για την πρόκληση του ναυαγίου ανοιχτά της Πύλου, όπου πάνω από 500 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, τον περασμένο Ιούνιο.

Το παρών στην προβολή έδωσε και ο πρόεδρος της Νέας Αριστεράς Αλέξης Χαρίτσης.

Μετά την προβολή, στη συζήτηση που έγινε, ο Στ. Κούλογλου παρατήρησε ότι “είναι απαραίτητο να συνεχίσουμε αυτή την προσπάθεια, γιατί υπάρχουν αθώοι άνθρωποι στη φυλακή. Αν δεν υπάρχει δικαιοσύνη σε μια χώρα, δεν υπάρχει και κοινωνική δικαιοσύνη”.

Ο Ιάσονας Αποστολόπουλος ανέφερε ότι “η εκστρατεία για τις δίκαιες δίκες συνεχίζεται. Υπάρχουν πρόσφυγες, πάνω από 2.000 καταδικασμένοι χωρίς αποδείξεις, με δίκες μισάωρου, με καρμπόν καταθέσεις λιμενικών, με δικηγόρους που ορίζονται 15 λεπτά πριν”. Σημείωσε πως “η καταδίκη τους είναι μια μέθοδος αποτροπής της προσφυγιάς στην Ευρώπη. Θέλουν να στείλουν μήνυμα ότι αν μετακινηθείς προς την Ευρώπη είτε θα κλειστείς σε στρατόπεδο είτε στη φυλακή. Η ακροδεξιά και ρατσιστική πολιτική έχουν επικρατήσει στην Ευρώπη. Στο ναυάγιο της Πύλου είχαμε μια ακόμα απόπειρα συγκάλυψης κρατικών ναυαγίων. Θέλουν να περάσουν το μήνυμα ‘δεν φταίμε εμείς, οι διακινητές φταίνε’. Οι πραγματικοί διακινητές, όμως, δεν μπαίνουν στις βάρκες. Διακινητές υπάρχουν γιατί υπάρχει αυτή η ευρωπαϊκή πολιτική. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος για ανθρώπους να ζητήσουν άσυλο στην Ευρώπη το 2024”.

Για το ναυάγιο ανοιχτά της Πύλου όπου έχασαν τη ζωή τους πάνω από 500 πρόσφυγες και μετανάστες, ο γνωστός ακτιβιστής επεσήμανε πως “βρήκαν 9 διακινητές που είναι στη φυλακή, που τους δικάζουν ως υπαίτιους. Επιχειρούν να φορτωθούν οι ευθύνες του ναυαγίου σε 9 τυχαίους ανθρώπους κι έτσι θα κλείσει υπόθεση και το Λιμενικό δεν θα φταίει. Στις 21 Μαΐου ξεκινάει η δίκη στην Καλαμάτα. Η αθώωση των κρατικών αρχών περνάει μέσα από την καταδίκη 9 ανθρώπων, καθώς είναι κατηγορούμενοι και για διακίνηση και για πρόκληση ναυαγίου”.

Ο Στ. Κούλογλου σχολίασε ότι “στο πιο σύγχρονο σκάφος του Λιμενικού δεν δούλεψε το βίντεο κι εκτίμησε πως καταγράφηκε ό,τι έγινε, αλλά σβήστηκε”.

Εκπρόσωποι της Αντιφασιστικής Κίνησης Καλαμάτας και πολίτες απηύθυναν κάλεσμα για συγκέντρωση έξω από τα δικαστήρια στις 21 Μαΐου στην έναρξη της δίκης, επισημαίνοντας πως “πρέπει να αποδοθεί δικαιοσύνη, να νικήσει η αλληλεγγύη και με αλληλεγγύη μπορεί να αποδοθεί δικαιοσύνη”.

Γ.Σ.