Σάββατο, 18 Μαϊος 2024 08:13

Διεθνής Ημέρα Μουσείων 2024: Ελεύθερη είσοδος και εκδηλώσεις στην Πελοπόννησο

Με θέμα “Μουσεία για την Εκπαίδευση και την Έρευνα”, τα μουσεία όλης της χώρας γιορτάζουν την Παγκόσμια Ημέρα τους, όπως κάθε χρόνο, σήμερα 18 Μαΐου. Σύμφωνα με το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM), η επιλογή αυτού του θέματος στοχεύει στην ανάδειξη των μουσείων ως ζωτικών χώρων σύγκλισης της εκπαίδευσης και της έρευνας, όπου η καινοτομία ενώνεται με την παράδοση, καλύπτοντας ένα ευρύτατο πεδίο, από την τέχνη και την ιστορία ως την επιστήμη και την τεχνολογία. Κατά συνέπεια, μπορούν να συμβάλλουν ουσιαστικά στην κατανόηση του κόσμου.

Tο Ελληνικό Τμήμα του ICOM επέλεξε ως τιμώμενο μουσείο για το 2024 το Μουσείο Νεότερου Ελληνικού Πολιτισμού, εκτιμώντας ιδιαίτερα το επιστημονικό, εκπαιδευτικό έργο που επιτελεί.

Να σημειωθεί ότι σήμερα Σάββατο, ημέρα της εορτής, η είσοδος θα είναι ελεύθερη σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους, ενώ πολλά μουσεία, τόσο δημόσια όσο και ιδιωτικά, θα φιλοξενήσουν πληθώρα εκδηλώσεων.

Υπενθυμίζουμε ότι η δωρεάν είσοδος σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους που υπάγονται στο υπουργείο Πολιτισμού ισχύει στις εξής ημερομηνίες: 6 Μαρτίου, Ημέρα μνήμης Μελίνας Μερκούρη, 18 Απριλίου, Διεθνής Ημέρα Μνημείων, 18 Μαΐου, Διεθνής Ημέρα Μουσείων, Διήμερο Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς (το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Σεπτεμβρίου κάθε έτους), 28 Οκτωβρίου, εθνική εορτή και την πρώτη Κυριακή κάθε μήνα από 1/11 μέχρι 31/3.

Το πρόγραμμα δράσεων που έχουν ετοιμάσει τα ελληνικά μουσεία στην Πελοπόννησο καθ’όλη τη διάρκεια του μήνα με αφορμή την Διεθνή Ημέρα Μουσείων 2024 είναι τo εξής:

 

ΑΡΓΟΛΙΔΑ

ΕΘΝΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ / ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΝΑΥΠΛΙΟΥ

Σιδηράς Μεραρχίας 23, Ναύπλιο, τηλ. 27520 21915

Σάββατο 18 – Κυριακή 19 Μαΐου

• «Λήδα»

Το γλυπτό του Γ. Βρούτου Η Λήδα και ο κύκνος, που παρουσιάζεται στην περιοδική έκθεση του παραρτήματος Ναυπλίου, αποτέλεσε την πηγή έμπνευσης και δημιουργίας μιας θεατρικής παρέμβασης που δίνει φωνή στη μυθική βασίλισσα να μας αφηγηθεί την ιστορία από τη δική της πλευρά. Σύνθεση και αφήγηση: Δώρα Κεχαγιά, θεατρολόγος. Ώρες 11 π.μ. και 12 το μεσημέρι, διάρκεια 20 λεπτά.

Σάββατο 18 Μαΐου

• Συντήρηση και έρευνα έργων τέχνης μεγάλων διαστάσεων: Η περίπτωση του έργου του C.L Muller «30η Μαρτίου 1814»

Ομιλία που θα πραγματοποιηθεί στον αύλειο χώρο του παραρτήματος της Εθνικής Πινακοθήκης στο Ναύπλιο. Οι παρευρισκόμενοι έχουν τη δυνατότητα μέσα από φωτογραφίες και βίντεο, που αφορούν σε όλα τα στάδια της συντήρησης του έργου «30η Μαρτίου 1814», διαστάσεων 8,5 x 4,5 m ( επιφάνειας: 38,2m2) να γνωρίσουν την επιστήμη της συντήρησης έργων τέχνης και τις ιδιαιτερότητες που παρουσιάζει η συντήρηση και η έρευνα έργων μεγάλων διαστάσεων. Ώρα 8.30 μ.μ.

 

ΙΔΡΥΜΑ ΒΑΣΙΛΗ ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ

Βασ. Αλεξάνδρου 1, Ναύπλιο, τηλ. 27520 28947

 

Σάββατο 18 Μαΐου

• Υλοποίηση εκπαιδευτικού προγράμματος για ΑμεΑ

Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής. Ώρες 9 π.μ.-3 μ.μ.

 

ΑΡΚΑΔΙΑ

ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ / ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΤΡΙΠΟΛΗΣ

Εθνομαρτύρων 1, Τρίπολη, τηλ. 271 023 4410

Σάββατο 18 Μαΐου

• 1974-2024 Κύπρος 50 χρόνια από την εισβολή του Αττίλα

Η εκδήλωση εστιάζεται στον στόχο 4 της βιώσιμης ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών. Θα γίνει στο αμφιθέατρο του Μουσικού Σχολείου Τρίπολης, με συνεργαζόμενους φορείς το Σύλλογο Κυπρίων Αρκαδίας, το Λύκειο Ελληνίδων Τρίπολης και την Περιφέρεια Πελοποννήσου. Είσοδος ελεύθερη. Ώρες 7.30 μ.μ.

 

ΥΠΑΙΘΡΙΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΥΔΡΟΚΙΝΗΣΗΣ

Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς

Κεφαλάρι Άϊ-Γιάννη, Δημητσάνα, τηλ. 27950 31630

Σάββατο 18 - Κυριακή 19 Μαΐου

• Κινηματογραφικό εργαστήρι animation

Διήμερο κινηματογραφικό εργαστήρι animation, σε συνεργασία με το Νεανικό Πλάνο, για παιδιά ηλικίας 10-14 ετών, με στόχο τη δημιουργία μιας ολιγόλεπτης ταινίας animation, η οποία θα συνδυάζεται με τη θεματική και τα εκθέματα του Υπαίθριου Μουσείου Υδροκίνησης. Απαιτείται δήλωση συμμετοχής. Ώρες 12.30 μ.μ.- 4.30 μ.μ.

 

Δευτέρα 20, Τετάρτη 22 - Παρασκευή 24 Μαΐου

• «Με τη Δύναμη του Νερού»

Ψηφιακό παιχνίδι γνώσεων για σχολικές ομάδες Δημοτικού και Γυμνασίου. Μετά το πέρας της επίσκεψης των σχολικών ομάδων στο Υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης, οι μαθητές θα απαντήσουν στις ερωτήσεις ενός quiz, ειδικά σχεδιασμένου με αφορμή τη θεματική και τα εκθέματα του Μουσείου, επιβεβαιώνοντας με ψυχαγωγικό τρόπο τις γνώσεις που απέκτησαν. Απαιτείται δήλωση συμμετοχής. Ώρες 10 π.μ.-1 μ.μ.

 

ΑΧΑΪΑ

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΠΑΤΡΩΝ

Εφορεία Αρχαιοτήτων Αχαΐας

Αλ. Υψηλάντου 197, Πάτρα, τηλ. 2613 616107

Κυριακή 19 Μαΐου

• «Εὐκλεῶς τοι κατθανεῖν χάρις βροτῷ»

Παρουσίαση επιλεγμένων εκθεμάτων της μυκηναϊκής εποχής. Μέσω καινοτόμων τεχνολογιών επαυξημένης πραγματικότητας οι συμμετέχοντες θα έχουν τη δυνατότητα, κατά τη διάρκεια της περιήγησής τους να δουν να εκτυλίσσεται μπροστά τους, μάχη μεταξύ δύο πολεμιστών στην αίθουσα του Δημοσίου Βίου και η ταφή του νεκρού πολεμιστή στον θαλαμοειδή τάφο που βρίσκεται στην αίθουσα της Νεκρόπολης. Τηλεφωνική κράτηση: Ν. Κουτσουμπελίτη (αρχαιολόγος), τηλ 2613 616107. Ώρες 11 π.μ.-1 μ.μ.

 

ΜΟΥΣΕΙΟ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ

Πανεπιστημιούπολη Πατρών, τηλ. 2610 969973, 2610 996732,

2610 969973

Πέμπττη 30 Μαΐου

• «Κεραμική: από την Πανεπιστημιακή έρευνα στην εκπαίδευση»

Έκθεση έργων Πολιτιστικού Δικτύου σχολείων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αχαΐας με το πρόγραμμα ΜΕΤ «Πλάθουμε με τα χέρια!

Ψήνεσαι;». Η έκθεση συνδιοργανώνεται με την ομάδα ΚΕΡΑΜΟΣ-Κέντρο Μελέτης Αρχαιολογικού Υλικού του Τμήματος Γεωλογίας, τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αχαΐας- Πολιτιστικά Θέματα και την Ένωση Εικαστικών Πάτρας. Ώρες Δευτέρα έως Παρασκευή 9 π.μ.-2 μ.μ.

 

Τετάρτη 29 Μαΐου

• «Υγεία και Διαδίκτυο: Συνδέοντας την έρευνα με την εκπαίδευση»

Τελική Εκδήλωση Δικτύου Αγωγής Υγείας σχολείων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης με το πρόγραμμα ΜΕΤ. «Συνδέσου και μείνε υγιής». Συνδιοργανώνεται με την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση Αχαΐας-Αγωγή Υγείας και το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας ΠΕ Αχαΐας «Καλλίπολις». Ώρες 9 π.μ.-12.30 μ.μ.

 

Πέμπτη 30 Μαΐου

• «Επιστήμη-Υγεία-Αειφορία: Συνδέοντας την έρευνα με την εκπαίδευση»

Τελική Εκδήλωση Δικτύου Αγωγής Υγείας και Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης σχολείων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης με το πρόγραμμα ΜΕΤ «Επιστήμη και Υγεία συμβάλλουν στην αειφορία». Συνδιοργανώνεται με την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση Αχαΐας-Αγωγή Υγείας και Περιβαλλοντική Εκπαίδευση. Ώρες 9.30 π.μ.-12.30 μ.μ.

 

Παρασκευή 31 Μαΐου

• «Κεραμική και κόμικ 2: συνδέοντας την έρευνα με την εκπαίδευση»

Τελική Εκδήλωση Πολιτιστικών Δικτύων σχολείων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης με το πρόγραμμα ΜΕΤ. «Πλάθουμε με τα χέρια! Ψήνεσαι;» και «Το κόμικ ως δυναμικό εκπαιδευτικό εργαλείο». Η εκδήλωση συνδιοργανώνεται με την ομάδα ΚΕΡΑΜΟΣ-Κέντρο Μελέτης Αρχαιολογικού Υλικού του Τμήματος Γεωλογίας, τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αχαϊας- Πολιτιστικά Θέματα, την Ένωση Εικαστικών Πάτρας και το Παράρτημα Πάτρας της Πανελλήνιας Ένωσης Εκπαιδευτικών Πληροφορικής (ΠΕΚΑΠ). Ώρες 9 π.μ.-12.30 μ.μ.

 

ΗΛΕΙΑ

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΗΛΙΔΑΣ

Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας

Αρχαία Ήλιδα

Σάββατο 18 Μαΐου

• Γνωρίζοντας την Ήλιδα μέσα από την κεραμική παραγωγή της

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για οικογένειες με παιδιά που εστιάζει σε εκθέματα από την κεραμική παραγωγή της αρχαίας πόλης, πρωτεύουσας του ηλειακού κράτους και διοργανώτριας των Ολυμπιακών Αγώνων της Αρχαιότητας.

Στο πλαίσιο του προγράμματος θα πραγματοποιηθεί περιήγηση στο μουσείο με σκοπό τον διάλογο με τους συμμετέχοντες ενώ το πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί με βιωματική δράση, που στοχεύει στην κατανόηση μέσω της διάδρασης. Απαραίτητη η προκράτηση θέσεων. Σύνολο συμμετεχόντων έως 20 άτομα. Ώρα 10 π.μ.

 

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΠΥΡΓΟΥ

Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας

Καραϊσκάκη 10, Πύργος, τηλ. 2621 020475

Σάββατο 18 Μαΐου

• Ομιλία: “Οι Αρχαίοι Ναοί της Ηλείας μέσα από εκθέματα του Αρχαιολογικού Μουσείου Πύργου”

Διάλεξη του Κωνσταντίνου Α. Παπαδόπουλου, Δρος Πολιτικού Μηχανικού ΕΜΠ, Αν. Προϊσταμένου του Τμήματος Αρχαιολογικών Έργων και Μελετών της Εφορεείας Αρχαιοτήτων Ηλείας. Ώρα 7 μ.μ.

 

ΛΑΚΩΝΙΑ

ΚΟΥΜΑΝΤΑΡΕΙΟΣ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΣΠΑΡΤΗΣ /

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗΣ

Κων/νου Παλαιολόγου 123, Σπάρτη, τηλ. 2731 081822

Σάββατο 18 Μαΐου

• Καλλιτέχνης από τον τόπο σου

Ξενάγηση στην περιοδική έκθεση "Λάκωνες καλλιτέχνες από την Εθνική Πινακοθήκη", με ιδιαίτερη αναφορά στην έμπνευση των καλλιτεχνών από την ιστορία και την παράδοση, και πώς αυτή οδήγησε σε πρωτοποριακή, για την εποχή τους, εικαστική έκφραση. Ώρα 12 το μεσημέρι.

 

 

ΜΟΥΣΕΙΟ ΕΛΙΑΣ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΑΔΙΟΥ

Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς

Όθωνος-Αμαλίας 129, Σπάρτη, τηλ. 27310 89315

Κυριακή 19 Μαΐου

• «Διατροφή με… κέντημα»

Δημιουργικό εργαστήρι για ενήλικες, που υλοποιείται από την ομάδα «Quilting Bee Σπάρτης». Με αφορμή την περιοδική έκθεση «Foodprint» που παρουσιάζεται στο Μουσείο, οι συμμετέχοντες θα κεντήσουν με συγκεκριμένες τεχνικές ένα τραπεζομάντηλο, το οποίο θα τοποθετηθεί στον χώρο της έκθεσης ως μόνιμο συμπλήρωμά της. Απαιτείται δήλωση συμμετοχής. Ώρες 11 π.μ.-3 μ.μ.

 

 

ΚΟΡΙΝΘΙΑ

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΝΕΜΕΑΣ

Εφορεία Αρχαιοτήτων Κορινθίας & Diadrasis

Αρχαία Νεμέα

Κυριακή 19 Μαΐου

• "Τα μυστικά του Οφέλτη" - ένα ψηφιακό παιχνίδι ανακάλυψης των Νεμέων αγώνων

Με ξεναγό σας τον Οφέλτη θα περπατήσετε μέσα στις αίθουσες του Μουσείου, στον Αρχαιολογικό Χώρο και στο Στάδιο, θα λύσετε γρίφους και θα ανακαλύψετε τα μυστικά του. Προεγγραφή στο diadrasis@diadrasis.org. Για τη συμμετοχή στο παιχνίδι είναι απαραίτητη η χρήση κινητού τηλεφώνου. Προς διευκόλυνσή σας, παρακαλούμε κατεβάστε την δωρεάν εφαρμογή “actionbound” πριν έρθετε στον αρχαιολογικό χώρο. Ώρες 10 π.μ. -7 μ.μ.

 

ΜΟΥΣΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΣΤΥΜΦΑΛΙΑΣ

Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς

Στυμφαλία Κορινθίας, τηλ. 2103 256928

Σάββατο 18 Μαΐου

• «Ακουστικά Οικο-τοπία»

Πώς είναι να μην ακούγομαι; Τι γίνεται όταν άλλοι θόρυβοι επικαλύπτουν τη φωνή μου; Με βιωματικές ασκήσεις, συλλογικά παιχνίδια και πρακτικές ηχογράφησης του περιβάλλοντος (field recording), παιδιά ηλικίας 8-12 ετών ανακαλύπτουν διεξοδικά την έννοια του ηχοτοπίου με τρόπο που αναπτύσσουν την οικολογική τους συνείδηση και τη συλλογικότητα. Απαιτείται δήλωση συμμετοχής. Ώρες 11 π.μ.-1 μ.μ.

 

ΜΕΣΣΗΝΙΑ

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας

Μπενάκη και Αγίου Ιωάννου, Καλαμάτα, τηλ. 2721 063100

 

Δευτέρα 20 Μαΐου

• "Μιλεφιόρι, Νερικόμι" Τεχνικές στο γυαλί και στον πηλό μας ταξιδεύουν στ’ αρχαία χρόνια

Εκπαιδευτική δράση στο Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσσηνίας με αφορμή την περιοδική έκθεση "Νερικόμι" που παρουσιάζεται έως τις 31 Μαΐου. Απαιτείται τηλεφωνική κράτηση. Ώρες 9 π.μ.-12 το μεσημέρι.

 

ΣΥΛΛΟΓΗ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΕΝΔΥΜΑΣΙΩΝ

«ΒΙΚΤΩΡΙΑ Γ. ΚΑΡΕΛΙΑ»

Σταδίου 64, Καλαμάτα, τηλ. 27210 86923

Σάββατο 18 Μαΐου

• Ποιοι εκπαιδεύονται από τα μουσειακά εκπαιδευτικά προγράμματα; Mία συνάντηση-συζήτηση με αφορμή τη συμπλήρωση πέντε χρόνων εφαρμογής των μουσειοπαιδαγωγικών προγραμμάτων της Συλλογής "Βικτωρία Γ. Καρέλια".

Η Συλλογή "Βικτωρία Γ. Καρέλια" καλεί παιδιά, ενηλίκους και μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας σε μία συνάντηση συζήτηση που θα αναδείξει τα οφέλη και τις προκλήσεις από την υλοποίηση των μουσειοπαιδαγωγικών προγραμμάτων της με στόχο την αξιολόγηση και ανατροφοδότησή τους. Ώρα 7 μ.μ.

 

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΡΟΣ ΔΙΑΔΟΣΙΝ ΤΩΝ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ /

ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΝΕΩΤΕΡΩΝ ΧΡΟΝΩΝ ΚΑΙ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ

ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

Αγίου Ιωάννου 12 και Κυριακού, Καλαμάτα, τηλ. 27210 28449

Σάββατο 18 Μαΐου

• Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα για ενήλικες "Θυμόμαστε ξεχασμένα επαγγέλματα"

Απαιτείται τηλεφωνική κράτηση. Ώρες 9.30 π.μ.-1 μ.μ., 5 μ.μ.-9 μ.μ.

 

MOYΣΕΙΟ ΧΑΡΑΚΤΙΚΗΣ ΤΑΚΗ ΚΑΤΣΟΥΛΙΔΗ

Καρατζά 15, Μεσσήνη, τηλ. 27220 24212

Σάββατο 18 Μαΐου

Ψηφιακή ξενάγηση στο Μουσείο Χαρακτικής Τάκη Κατσουλίδη

«Πώς μπορεί να απογειωθεί η εμπειρία των επισκεπτών ενός μουσείου μέσω της χρήσης εργαλείων Επαυξημένης Πραγματικότητας (A.R.) και ειδικά της ψηφιακής πλατφόρμας Tale blazer; Ενδιαφέρεστε να ανακαλύψετε αυτή τη μουσειακή εμπειρία, εξερευνώντας το «Μουσείο Χαρακτικής Τάκη Κατσουλίδη» στη Μεσσήνη; Το μόνο που χρειάζεται να έχετε μαζί σας είναι ένα smart κινητό τηλέφωνο με δεδομένα, για να κατεβάσετε τη δωρεάν εφαρμογή περιήγησης Tale blazer». Διάρκεια περιήγησης - ξενάγησης: 45 λεπτά. Ωρα 11 π.μ.