Τετάρτη, 17 Ιανουαρίου 2024 09:40

Για το μυθιστόρημα “Το ρολόι”

Γράφει η Αντωνία Παυλάκου, φιλόλογος – πρόεδρος Ε.Μ.Σ.

Ένα βιβλίο που διαφέρει από όσα προηγούμενα έχει γράψει ο ομότιμος καθηγητής και π. πρύτανης του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών Θεόδωρος Λιανός με τίτλο Το ρολόι κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις ΠΑΠΑΖΗΣΗ το 2023. Πρόκειται για ένα ενδιαφέρον μυθιστόρημα που εξελίσσεται από τα χρόνια της Κατοχής και μέχρι λίγα χρόνια πριν από σήμερα με κάποια αυτοβιογραφικά, τα οποία, μαζί με άλλα μυθοπλαστικά υπηρετούν το βασικό θέμα. Με εύρημα το Ρολόι, τοπόσημο της κεντρικής πλατείας της Μεσσήνης, γενέτειρας του συγγραφέα, αλλά και γύρω από ένα ακόμη ρολόι χειρός, ο συγγραφέας σφαιρώνει την αφηγηματική δράση μέσα από την τριτοπρόσωπη και εναλλακτικά και την πρωτοπρόσωπη ματιά του κεντρικού ήρωα, ενώ οι δευτερεύοντες ήρωες σκιαγραφούνται κατά το εικός και αναγκαίον υπηρετώντας τις ανάγκες της υπόθεσης.
Το μυθιστόρημα διερευνά τις επιπτώσεις της απώλειας του προσώπου της μητέρας στην πορεία μιας οικογένειας υπό τις ιδιάζουσες πολιτικές εμφυλιακές και μετεμφυλιακές συνθήκες στον τόπο μας μαζί με τα τραύματα που σημαδεύουν τον τρυφερό ψυχισμό των μικρότερων μελών της. Ταυτόχρονα το βιβλίο σκιαγραφεί με πιστότητα ήθη της περιόδου στην οποία αναφέρεται, καθώς το διαπερνούν ερωτήματα σχετικά με την ορθότητα στην απονομή της δικαιοσύνης σε μια δομημένη Πολιτεία και άλλα που ορθώνει η συχνά ανικανοποίητη ανάγκη για δικαίωση των θυμάτων. Κορυφαία ερωτήματα, που θα συζητηθούν μαζί με άλλα φιλοσοφικού και νομικού χαρακτήρα στις παρουσιάσεις του βιβλίου και τα οποία καλείται ο κάθε αναγνώστης να επεξεργαστεί, στο πλαίσιο και εκτός πλαισίου των αφηγουμένων γεγονότων.
Η πρώτη παρουσίαση του βιβλίου θα γίνει στη Μεσσήνη, γενέτειρα του συγγραφέα την προσεχή Παρασκευή. Η δεύτερη θα πραγματοποιηθεί στην Καλαμάτα και είναι μια συνδιοργάνωση της εφημερίδας Ελευθερία με την Ένωση Μεσσήνιων Συγγραφέων, της οποίας ο Θεόδ. Λιανός είναι μέλος. Για το βιβλίο θα μιλήσουν η φιλόλογος Αντωνία Παυλάκου, πρόεδρος της Ένωσης Μεσσήνιων Συγγραφέων, η δημοσιογράφος Κωνσταντίνα Δρακουλάκου και ο δημοσιογράφος-συγγραφέας Ηλίας Μπιτσάνης. Η παρουσίαση στην Καλαμάτα θα γίνει στην αίθουσα εκδηλώσεων της εφημερίδας Ελευθερία το Σάββατο 20 Ιανουαρίου και ώρα 6.30 μ.μ.