Τρίτη, 01 Φεβρουαρίου 2022 10:05

Η Ελενα Κορδέλλα στην "Ε": «Πάντα οι πράξεις έχουν συνέπειες, αν και όχι απαραίτητα νομικές…»

«Οι πράξεις έχουν και συνέπειες...» είναι μια φράση κλειδί από το αστυνομικό μυθιστόρημα της Ελενας Κορδέλλα «Ο θεριστής της Κυψέλης» με πρωταγωνιστή της ιστορίας το Δημήτρη Χατζηλαδά -αστυνομικό της Δίωξης Εγκλημάτων-,  που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μίνωας.

Η ίδια αποκαλύπτει πως αυτό που την τράβηξε στην αστυνομική λογοτεχνία είναι το σασπένς, η αγωνία και η ένταση που προσφέρει το έγκλημα εκ φύσεως, αλλά βοήθησε και το επάγγελμα της δικηγόρου που ασκεί. Αν και θεωρεί ότι οι συνέπειες των πράξεων δεν είναι απαραίτητα νομικές, σε κάποιο επίπεδο, όμως, ηθικό ή συνειδησιακό, πάντα “βρίσκουμε μπροστά μας τις συνέπειες των πράξεών μας” λέει η συγγραφέας μιλώντας στην «Ε» με αφορμή το νέο της βιβλίο.

Ως αναγνώστρια προτιμά τα αστυνομικά μυθιστορήματα και όπως γράφει θα δούμε τον Δημήτρη Χατζηλαδά και άλλους ήρωες από τον Θεριστή σύντομα σε νέες περιπέτειες!

 

Συνέντευξη στην Κωνσταντίνα Δρακουλάκου

 

Ο «Θεριστής της Κυψέλης» είναι το δεύτερο μυθιστόρημά σας, που εγκαινίασε μια νέα συνεργασία με τις εκδόσεις Μίνωας. Να υποθέσουμε πως θα συνεχιστεί αυτή η συνεργασία με ένα νέο αστυνομικό μυθιστόρημα και πρωταγωνιστή τον αστυνόμο Δημήτρη Χατζηλαδά;

Πρώτα ο Θεός, ναι! Γράφω ήδη το επόμενο μυθιστόρημά μου, το οποίο θα είναι πάλι αστυνομικό με στοιχεία που δεν έχουν δει οι αναγνώστες σε προηγούμενα βιβλία μου και ναι θα δούμε τον Δημήτρη Χατζηλαδά και άλλους ήρωες από τον Θεριστή σε νέες περιπέτειες!

 

Τι ήταν αυτό που σας τράβηξε στην αστυνομική λογοτεχνία; Μήπως ότι ασκείτε το επάγγελμα της δικηγόρου;

Με τράβηξε το σασπένς, η αγωνία και η ένταση που προσφέρει το έγκλημα εκ φύσεως. Άλλωστε είναι το είδος που προτιμώ και ως αναγνώστρια… Η δικηγορία με βοηθάει πολύ σε θέματα που σε άλλη περίπτωση θα χρειαζόμουν εκτενή έρευνα, ενώ τώρα οι γνώσεις προέρχονται από τη δουλειά μου.

 

«Οι πράξεις έχουν και συνέπειες...». Μια φράση-κλειδί στο βιβλίο. Πιστεύετε ότι βρίσκει αντίκρισμα και στην πραγματική ζωή;

Θεωρώ ότι πάντα οι πράξεις έχουν συνέπειες, αν και όχι απαραίτητα νομικές… Σε κάποιο επίπεδο, όμως, ηθικό η συνειδησιακό, πάντα «βρίσκουμε μπροστά μας» τις συνέπειες των πράξεών μας.

 

Διαβάζουμε στο βιογραφικό σας ότι ασχολείστε ενεργά και με τη σεναριογραφία. Θα θέλατε να δείτε διασκευασμένο το μυθιστόρημά σας για τον κινηματογράφο ή την τηλεόραση;

Φυσικά και θα είμαι πανευτυχής αν συμβεί αυτό! Νομίζω ότι μια καλή αστυνομική σειρά λείπει από την ελληνική τηλεόραση, αντίστοιχα και μια καλή αστυνομική ταινία!

 

 

Το βιβλίο

Το θύμα στο βίντεο ήταν δεμένο σε όρθια θέση πάνω σε έναν σομιέ κρεβατιού. Χέρια και πόδια ήταν ακινητοποιημένα σε σχήμα Χ. Το κεφάλι κρεμόταν μπροστά, αλλά, όταν έκαναν την εμφάνισή τους τα γαντοφορεμένα χέρια του δράστη, όλα άλλαξαν…

Ο Δημήτρης επέστρεψε στο σπίτι στις τέσσερις. Τέσσερις κι εκείνη δεν ήταν εκεί. Το σημείωμά του άθικτο εκεί όπου της το είχε αφήσει, το τριαντάφυλλο πάνω στο μαξιλάρι της… Μαργαρίτα…

Και στο ηλεκτρονικό του ταχυδρομείο μια φωτογραφία της. Ήταν χτυπημένη. Τα χέρια της δεμένα στους καρπούς. Κι ανάμεσα στους δείκτες της κρατούσε ένα χαρτί.

Οι λέξεις που ήταν γραμμένες εκεί τα άλλαζαν όλα. Αυτές οι συγκεκριμένες… Τις είχε ξαναδιαβάσει άλλη μία φορά και στοίχειωναν τον ύπνο του τα τελευταία τρία χρόνια…
Οι πράξεις έχουν και συνέπειες…

«Καλύτερα να καλέσετε τον Δημήτρη Χατζηλαδά. Είμαι σίγουρος πως αυτό το έγκλημα δεν θα είναι το μοναδικό».

 

Κριτική για το βιβλίο

 

 

Η συγγραφέας

Η Έλενα Κορδέλλα γεννήθηκε το 1979 στην Αθήνα και μεγάλωσε στην Κυψέλη. Κατέχει πτυχίο Νομικής και μεταπτυχιακό στην Ποινική Δικαιοσύνη και στα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Τα τελευταία 14 χρόνια είναι μάχιμη δικηγόρος και ασκεί το επάγγελμά της στη Ρόδο, όπου διαμένει πλέον μόνιμα με τον σύζυγο και τα δύο παιδιά της.

«Ο Θεριστής της Κυψέλης» είναι το δεύτερο μυθιστόρημά της, ενώ ασχολείται ενεργά και με τη σεναριογραφία.