Σάββατο, 15 Ιουλίου 2023 08:43

Η υπουργός πολιτισμού Λίνα Μενδώνη στην «Ε»: Το Φεστιβάλ Χορού σε διαρκή άνοδο

 

Συνέντευξη στον Γιάννη Σινάπη

“Το επίπεδο του Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας δεν χρειάζεται τα δικά μου διαπιστευτήρια: Τη διαρκή άνοδό του πιστοποιεί η διεύρυνση του κοινού, η προσέλκυση νέων πρωτοπόρων δημιουργών, από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Η εδραίωσή του ως γεγονότος με διεθνή εμβέλεια”, τονίζει σε συνέντευξή της στην “Ε” η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, με αφορμή την χθεσινή πρεμιέρα του 29ου Διεθνούς Φεστιβάλ.

Για την ανασκαφή των αρχαίων της Υπαπαντής επισημαίνει πως “μόλις ο δήμος τελειώσει με τα δικά του έργα, η ανασκαφική έρευνα ξαναρχίζει, στην πλευρά της οδού Χρυσοστόμου Θέμελη, ενώ προχωρά και η μελέτη για την ανάδειξη των αρχαιολογικών καταλοίπων της νοτιοανατολικής γωνίας της πλατείας”.

Η υπουργός σημειώνει ότι “η Αρχαία Μεσσήνη σύντομα θα αποκτήσει ένα μουσείο αντάξιο του αρχαιολογικού χώρου της και των ευρημάτων του, αλλά και πραγματικό φόρο τιμής στο έργο ζωής του Πέτρου Θέμελη”.

 

Αναλυτικά, η συνέντευξη:

 

Έχετε τονίσει ότι το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας αποτελεί σημαντικό κεφάλαιο πολιτιστικής φυσιογνωμίας για την πόλη, ένα παράθυρο στον κόσμο και πως το υπουργείο Πολιτισμού στηρίζει διαχρονικά τη διοργάνωση. Είστε ικανοποιημένη από το επίπεδό του και πως μπορεί να ενισχυθεί η στήριξή του από το υπουργείο;

“Το Φεστιβάλ Χορού, με την 29η διοργάνωσή του, οδεύει ώριμο, αλλά και με νεανική πνοή, προς την τέταρτη δεκαετία της ζωής του. Χάρη στον ζήλο και το μεράκι των ανθρώπων του, αλλά και την αμέριστη στήριξη του υπουργείου. Το υπουργείο Πολιτισμού χρηματοδοτεί το Φεστιβάλ ετησίως με 400.000 ευρώ, μέσω προγραμματικής σύμβασης με τον Δήμο Καλαμάτας και την Περιφέρεια Πελοποννήσου. Το επίπεδο του Φεστιβάλ Χορού δεν χρειάζεται τα δικά μου διαπιστευτήρια. Την διαρκή άνοδό του πιστοποιεί η διεύρυνση του κοινού, η προσέλκυση νέων πρωτοπόρων δημιουργών, από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Η εδραίωσή του ως γεγονότος με διεθνή εμβέλεια. Είναι μάλλον περιττό να τονίσω ότι ασφαλώς και θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε το Φεστιβάλ, ηθικά και υλικά, με κάθε δυνατό μέσο. Τους συγκεκριμένους, όμως, τρόπους δεν θα τους ορίσουμε εμείς, ως υπουργείο, αλλά θα μας τους καθορίσουμε σε συνεννόηση με τους ανθρώπους του. Μόνο έτσι ένα δρώμενο ορχηστικής τέχνης δικαιώνει τον ρόλο του και το όνομά του, να βρίσκεται, δηλαδή, σε διαρκή κίνηση”.

 

Τι απαντάτε σε αυτούς που λένε ότι η διεξαγωγή του Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού δεν πρέπει να γίνεται μέσα στην τουριστική περίοδο, αλλά σε μια περίοδο με πιο χαμηλή πληρότητα της Καλαμάτας, για να ενισχύει τον τουρισμό της;

“Σέβομαι την άποψη αυτή, αλλά δεν την συμμερίζομαι. Είναι αλήθεια ότι η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου και η ροή επισκεπτών όλους τους μήνες του χρόνου αποτελεί κομβικό στοίχημα του ελληνικού τουρισμού. Δεν αφορά αποκλειστικά μία περιοχή της χώρας. Από την άλλη, ειδικά στην περίπτωση του Φεστιβάλ Χορού, τα πράγματα είναι λίγο διαφορετικά. Το Φεστιβάλ παραδοσιακά διεξάγεται τους θερινούς μήνες, γεγονός που του προσδίδει πολύ μεγαλύτερη ορατότητα στους πάμπολλους επισκέπτες που βρίσκονται ήδη στην πόλη, πέρα από τους λάτρεις του χορού που θα ταξιδέψουν αποκλειστικά για να το παρακολουθήσουν. Η Καλαμάτα προσφέρει, έτσι, ένα «ολικό», επιτρέψτε μου, τουριστικό προϊόν, που συνδυάζει αρμονικά την αναψυχή με τον πολιτισμό. Και οι ίδιοι οι καλλιτέχνες που μας τιμούν με την παρουσία τους απευθύνονται σε ένα δυνητικά πολύ ευρύτερο κοινό, σε ανθρώπους, αν μου επιτρέπετε, που δεν ήρθαν για το ίδιο το Φεστιβάλ, αλλά μπορεί να παρακινηθούν να το παρακολουθήσουν. Μήπως αυτό δεν περιμένουμε, σε τελική ανάλυση, από την τέχνη, να αποτείνεται όχι μόνο σε κάποιους μυημένους, αλλά σε πολύ περισσότερους;”.

 

ΜΕΓΑΡΟ ΧΟΡΟΥ

Είχατε δηλώσει πέρσι για τη λειτουργία του Μεγάρου Χορού Καλαμάτας ότι ετοιμάζεται ένα επιχειρησιακό πρόγραμμα, ένα σχέδιο βιωσιµότητας, το οποίο θα καθοδηγήσει τον δήμο προς τα πού πρέπει να πάει το Μέγαρο. Που βρίσκεται αυτό το σχέδιο και πώς μπορεί να αξιοποιηθεί αυτή η σημαντική πολιτιστική υποδομή;

“Διαχρονικά, η Πολιτεία έχει επενδύσει πολλά στο Μέγαρο Χορού. Έχει διαθέσει γύρω στα 30 εκατομμύρια ευρώ για το κτήριο, ενώ συνεχίζει να το στηρίζει, όπως σας είπα ήδη. Αυτό καταδεικνύει ότι πιστεύουμε όχι μόνο στον θεσμό, αλλά και στην αφανή δυναμική του, που θεωρώ ότι δεν έχει ξεδιπλωθεί σε όλη της τη διάσταση. Το Μέγαρο είναι μεν κόσμημα της πόλης, αλλά και σημείο αναφοράς για τον σύγχρονο χορό, με υπερτοπικό βεληνεκές. Έχει πραγματικά τεράστιες δυνατότητες. Και αυτές θέλουμε να βοηθήσουμε να αναπτυχθούν ακόμη περισσότερο, σε συνεργασία, ασφαλώς, με την καλλιτεχνική διεύθυνση του Φεστιβάλ και τον δήμο. Στην εποχή μας, άλλωστε, πληθαίνουν τα παραδείγματα πολιτιστικών τοποσήμων με πολύμορφο αποτύπωμα και πολλαπλές χρήσεις. Ο χορός από τη φύση του δεν είναι τέχνη στατική. Ούτε και οι υποδομές του μπορούν να είναι απλά κελύφη”.

 

ΚΑΣΤΡΟ

Στις αρχές του χρόνου, απαντώντας σε κοινοβουλευτική ερώτηση, είχατε ενημερώσει για εξασφάλιση χρηματοδότησης 480.000 ευρώ, για την ολιστική αντιμετώπιση των στατικών προβλημάτων σε σημεία του Κάστρου Καλαμάτας και για έργα ανάδειξης και προσβασιμότητας. Προχωράει και πως η υλοποίηση της συγκεκριμένης χρηματοδότησης για την προστασία και ανάδειξη του Κάστρου;

“Πρόκειται για εργασίες που προχωρούν εντατικά. Έχει ήδη υπογραφεί η σύμβαση για την αγορά της επικλινούς πλατφόρμας, μέσω της οποίας άτομα με κινητικά προβλήματα θα αποκτήσουν πρόσβαση στο υπαίθριο θέατρο του Κάστρου. Αυτή την εβδομάδα ξεκίνησε η εγκατάστασή της από τον ανάδοχο. Σε προχωρημένο στάδιο βρίσκονται, επίσης, οι μελέτες για την κατασκευή νέου αναψυκτηρίου και εγκαταστάσεων υγιεινής, αλλά και για τη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου. Και ολοκληρώνονται επίσης, μετά από ορισμένες αναγκαίες συμπληρώσεις, οι μελέτες για τον ηλεκτροφωτισμό του μνημείου, ώστε να ακολουθήσει άμεσα και ο σχετικός διαγωνισμός. Το Κάστρο αποκτά, διττά, νέα ακτινοβολία. Έχουμε δεσμευθεί ότι όλες οι εργασίες θα αποπερατωθούν έως τα μέσα του 2025. Και μέχρι στιγμής το χρονοδιάγραμμα τηρείται απαρέγκλιτα”.

 

ΑΡΧΑΙΑ ΥΠΑΠΑΝΤΗΣ

Ξεκίνησε η ανασκαφή των αρχαίων της Υπαπαντής, αλλά οι εργασίες έχουν σταματήσει εδώ και μήνες. Υπάρχει πραγματικό ενδιαφέρον από την πλευρά του υπουργείου και των υπηρεσιών του για την ανασκαφή και την ανάδειξή τους;

“Οι εργασίες σταμάτησαν, αλλά πρόσκαιρα, καθώς ο δήμος έπρεπε να εκτελέσει κάποια συγκοινωνιακά έργα στην πλατεία, να αλλάξει τις οδεύσεις. Η ανασκαφική έρευνα στη νοτιοανατολική πλευρά της πλατείας ξεκίνησε τον περασμένο χρόνο και αποκάλυψε τον μνημειακό αναλημματικό τοίχο αντιστήριξης που είχε ανασκαφεί για πρώτη φορά τη δεκαετία του 1960. Η χρηματοδότηση της συνέχισης των εργασιών είναι εξασφαλισμένη. Δουλεύουμε, ήδη, για την παράταση της Προγραμματικής Σύμβασης Πολιτισμικής Ανάπτυξης του έργου. Και μόλις ο δήμος τελειώσει με τα δικά του έργα, η ανασκαφική έρευνα ξαναρχίζει, στην πλευρά της οδού Χρυσοστόμου Θέμελη, ενώ προχωρά και η μελέτη για την ανάδειξη των αρχαιολογικών καταλοίπων της νοτιοανατολικής γωνίας της πλατείας”.

 

ΑΡΧΑΙΑ ΜΕΣΣΗΝΗ

Ένας από τους πιο σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους της Μεσσηνίας και της πατρίδας μας είναι η Αρχαία Μεσσήνη, με την καθοριστική συμβολή του καθηγητή Πέτρου Θέμελη. Στηρίζει την προσπάθειά του το Υπουργείο Πολιτισμού; Πού βρίσκεται η υπόθεση του νέου Αρχαιολογικού Μουσείου της Αρχαίας Μεσσήνης;

“Σας θυμίζω ότι τέτοιες μέρες, πέρυσι το υπουργείο υπέγραψε μνημόνιο συνεργασίας με την Περιφέρεια Πελοποννήσου και τον Δήμο Μεσσήνης για την ανέγερση του νέου μουσείου. Και πριν από δύο μήνες, τα τρία αυτά μέρη υπογράψαμε και την Προγραμματική Σύμβαση, προϋπολογισμού σχεδόν ενός εκατομμυρίου ευρώ, για τις μελέτες, την αρχιτεκτονική και τη μουσειολογική, για την οικοδόμηση του νέου κτηρίου. Ενώ με την ευγενική παραχώρηση του ακινήτου από τον δήμο, έχει εξασφαλιστεί και ο χώρος όπου θα ανεγερθεί.

Τα πράγματα, με άλλα λόγια, παίρνουν τον δρόμο τους. Η Μεσσήνη σύντομα θα αποκτήσει ένα μουσείο αντάξιο του αρχαιολογικού χώρου της και των ευρημάτων του, αλλά και πραγματικό φόρο τιμής στο έργο ζωής του Πέτρου Θέμελη. Αλλά και ένα σύγχρονο αποθετήριο για τους θησαυρούς της, που θα συμβάλει καθοριστικά στην ανάπτυξή της και την ανάδειξή της ως πολιτιστικού προορισμού πρώτης γραμμής. Ένα έργο που θα κινητοποιήσει πόρους, ανθρώπινους και υλικούς, της τοπικής κοινωνίας και θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας”.