Κυριακή, 03 Δεκεμβρίου 2023 08:06

Εκρηξη γέλιου και συγκίνησης στη “Βότκα μολότοφ”

Οι βασικοί συντελεστές της παράστασης μιλούν στην «Ε»

Η εκρηκτική κωμωδία της Ελένης Ράντου “Βότκα μολότοφ”, βασισμένη στη διασκευή του Νηλ Σάιμον πάνω στα διηγήματα του Τσέχωφ, μετά την τεράστια επιτυχία του καλοκαιριού και τα συνεχή sold out σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη θα παρουσιαστεί αύριο Δευτέρα στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Καλαμάτας σε διπλή παράσταση στις 6.15 μ.μ. και στις 9.15 μ.μ..

Εξαντλήθηκαν, ήδη, τα εισιτήρια για τον λόγο αυτό, προστίθεται μία ακόμα παράσταση την ερχόμενη Τρίτη (5/12) στις 9.15 μ.μ.. Προπώληση γίνεται στο more.com. 

Πρόκειται για μία ακόμα παραγωγή από την εταιρεία «Μέθεξις» του Χρήστου Τριπόδη.

Για να γνωρίσουμε καλύτερα τους ρόλους τους και να μάθουμε τι θα δούμε στην παράσταση, ζητήσαμε από τους βασικούς συντελεστές ένα δικό τους σχόλιο για την  παράσταση καθώς και το κεντρικό μήνυμα που φιλοδοξούν να μεταφέρουν στο κοινό. Οι περισσότεροι κατόρθωσαν να βρουν λίγο χρόνο πριν ανέβουν στη σκηνή, απαντούν και μας βάζουν στο κλίμα της παράστασης.

 

Παρουσίαση: Κωνσταντίνα Δρακουλάκου

 

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΟ

Ο Άντον Τσέχωφ σκιαγραφεί χαρακτήρες τόσο από τα αστικά κέντρα, όσο και από την επαρχία της προεπαναστατικής Ρωσίας, μεγεθύνοντας με γλαφυρό τρόπο, αλλά πάντα με συμπάθεια, τις συνήθειες, τις εμμονές τους, τους φόβους τους, την προσήλωσή τους στα μικροσυμφέροντά τους, την αφέλειά τους, αλλά και την πονηριά τους. Επί σκηνής, παρελαύνουν χαρακτηριστικοί τύποι της εποχής και της κοινωνίας του: από δασκάλες και νταντάδες, μέχρι παπάδες και οδοντίατροι. Όλοι οι ήρωες παραδίδονται, πανανθρώπινοι και παντοτινοί, στην κρίση όλων μας για το «χθες», το «σήμερα» και το «αύριο». Η Ελένη Ράντου τιτλοφόρησε τη διασκευή της «Βότκα Μολότοφ», κλείνοντας το μάτι στους θεατές για τη θεατρική «έκρηξη» γέλιου και συγκίνησης που ετοιμάζονται να βιώσουν. Το κείμενό της διαθέτει γλωσσική αμεσότητα και χιουμοριστική σπιρτάδα. Οι τσεχοφικοί ήρωες, με όλα τους τα κουσούρια, τα λάθη, τους καημούς και τους πόθους τους, θα μοιραστούν μαζί μας το δάκρυ τους, το μελαγχολικό χαμόγελό τους και το λυτρωτικό γέλιο τους. Σε μια εποχή που ο διαφορετικός χαρακτήρας, η διαφορετική, από ιδεολογικά και εθνικά στερεότυπα, άποψη, ακόμα και το αντίθετο φύλλο ή η διαφορετική φυλή, όπως και η διαφορετική πολιτική ένταξη, αντιμετωπίζονται με μια ανθρωποφαγική σχεδόν διάθεση, με κηρύγματα μίσους και απαξίωσης, η αγάπη του Τσέχωφ για τον άνθρωπο, καθώς και το χιούμορ του μπορούν να αποδειχθούν καταλυτικά. Ο Νικορέστης Χανιωτάκης στήνει μια σύγχρονη παράσταση γοργών ρυθμών, με νεύρο, ευρηματικότητα και θεατρική ευφορία, με οκτώ εξαιρετικούς ηθοποιούς.

 

ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΜΕ ΧΙΟΥΜΟΡ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΠΟΛΛΑΠΛΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ

Ο παραγωγός και ηθοποιός Χρήστος Τριπόδης απαντώντας σε ερώτηση για το κεντρικό μήνυμα της παράστασης ανέφερε: «Δεν ξέρω αν υπάρχει ένα μόνο κεντρικό μήνυμα που βγαίνει μέσα από την παράσταση. Πρόκειται για διαχρονικές ανθρώπινες σχέσεις και καταστάσεις μέσα από την πένα ενός συγγραφέα που έρχεται, στο τέλος, με χιούμορ και συγκίνηση να μας πει ότι η ίδια η ζωή δεν είναι κάτι άλλο από ένα όμορφο θεατρικό έργο και πως όλοι οι άνθρωποι έχουμε μία ροπή στην …ανισορροπία!».

 

ΔΥΟ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΡΟΛΟΥΣ

Χάρης Χιώτης: «Στην παράσταση κάθε ηθοποιός καλείται να ερμηνεύσει και να παίξει πάνω από έναν ρόλο. Προσωπικά, υποδύομαι έναν λαϊκό σύζυγο που κερδίζει με τη γυναίκα του ένα λαχείο, ένα παιδάκι που καπνίζει και έναν οικοδεσπότη μίας επίσκεψης που θέλω διακαώς να τελειώσει για να κοιμηθώ. Το σπουδαίο στους χαρακτήρες του Τσέχωφ είναι ότι δημιουργούνται από πραγματική αλήθεια και από βαθιά ειλικρινή ανθρώπινα στοιχεία, χωρίς περιτυλίγματα και ωραιοπαθή μοτίβα. Είναι ουσιαστικοί και επικοινωνούν το «τώρα» τους και τη σκέψη τους χωρίς φασκιώματα και «δηθενιές» και,  στο τέλος, τις περισσότερες φορές, καταλήγουν γυμνοί και εκτεθειμένοι από το ίδιο τους το εαυτό. Πράγμα σύνηθες, όταν παρουσιάζεται γυμνή μία αλήθεια. Είτε ριζώνουν οι σχέσεις, είτε αποφλοιώνονται. Και, εκεί, είναι η ουσία των πραγμάτων. Εκεί, λοιπόν, εμβαθύνει και ο Τσέχωφ, σε αυτή την ουσία και κάνει βουτιά στην αλήθεια και το συναίσθημα. Και κάθε δυνατό συναίσθημα δημιουργεί αγάπη. Αγάπη για τους ρόλους που σε οδηγούν αναμετρηθείς με την αλήθεια και το «μέσα» σου και αγάπη για αυτά τα αφηγήματα και τα έργα που σου φανερώνουν το άπειρο ενός ανθρώπου απέναντι στις επιλογές του και την όποια τυχαιότητά τους. Εξ’ άλλου, όπως λέει και ο κύριος Χαλκιάς στην παράστασή μας "Ένα λαχείο η ζωή μας που απλά δεν ξέρουμε πώς να το εξαργυρώσουμε"».

 

ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ;

Δήμητρα Στογιάννη: «Κατ' αρχάς γιατί θα περάσετε δυο ώρες πολύ ευχάριστες και διασκεδαστικές. Γιατί είναι ένα εξαιρετικό κείμενο που με βάση το μεγαλείο του Τσέχωφ, έχουν φωτιστεί τα κωμικά του στοιχεία από την Ελένη Ράντου, έναν άνθρωπο που ξέρει καλά την κωμωδία.  Ο Τσέχωφ είναι ανθρωποκεντρικός. Βουτάει στην ψυχοσύνθεση του απλού ανθρώπου κι ανασκαλεύει τα πάθη του, τις δυσκολίες του, τους προβληματισμούς του. Η βότκα μολότοφ είναι ένα έργο που θα προβληματίσει ευχάριστα, θα συγκινήσει, αλλά και θα διασκεδάσει το θεατή».

Πάνος Σταθακόπουλος: «Θα σας απαντήσω δια στόματος μίας κυρίας που ήρθε για να μας συγχαρεί μετά την παράσταση πριν λίγο καιρό. Με συγκίνηση μου είπε: «Σας ευχαριστώ πολύ. Είμαι μία μάνα που κουβαλάω ένα μεγάλο σταυρό με το παιδί μου που αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα υγείας και ερχόμενη εδώ μου σηκώσατε ένα τεράστιο βάρος. Νιώθω σαν να μου πήρατε από πάνω μου 500 κιλά!». Ήταν μία τόσο συγκινητική στιγμή. Γι’ αυτό, λοιπόν, πιστεύω ότι αξίζει να δει κανείς αυτή την παράσταση. Γιατί, όπως και η κωμωδία εν γένει, έχει τη δύναμη να απαλύνει τη ψυχή και τον πόνο του κόσμου».

 

ΤΙ ΝΑ ΚΡΑΤΗΣΟΥΝ ΟΙ ΘΕΑΤΕΣ ΑΠΟ ΤΗ «ΒΟΤΚΑ ΜΟΛΟΤΟΦ»;

Ιωάννης Απέργης: «Θα ήθελα πραγματικά να κρατήσουν τον αυθορμητισμό των χαρακτήρων και των συνθηκών που πραγματεύεται το έργο. Πώς η διαφορετικότητα του κάθε ανθρώπου και των προσωπικοτήτων είναι μοναδική! Και όλους αυτούς τους προβληματισμούς στα μονόπρακτα που παρακολούθησαν και ταυτίστηκαν με αυτά, όπως η ανιδιοτελής αγάπη μιας μάνας για το παιδί της που καπνίζει. Το άγχος των νέων ηθοποιών σε μία οντισιόν. Τον φόβο του παπά Βλαδίμηρου που αφήνεται στα χέρια του μαθητευόμενου οδοντογιατρού. Τη γειτόνισσα που πρέπει να βρει τρόπο να πει στην άλλη γειτόνισσα πως ο άντρας της πέθανε. Πώς ένα λαχείο μπορεί να σε κάνει πλούσιο, αλλά και σε κάνει να πεις πολλά… Και, επίσης, μια αρμένικη βίζιτα που όλοι πρέπει να προσέχουμε όταν πάμε μουσαφίρηδες! Εμείς με τη διασκευή της Ελένης Ράντου και την σκηνοθεσία του Νικορέστη Χανιωτάκη απλώς πετάμε την μπάλα στη σκηνή με όλες αυτές τις καθημερινές ανησυχίες μας με μια κωμική, ανάλαφρη προσέγγιση, απλόχερα, και από κει και πέρα ας συνειδητοποιήσει ο καθένας μας τα λάθη και τα πάθη του και ας γελάσει όπως του αξίζει!».

 

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Κείμενο: Νηλ Σάιμον - Ελένη Ράντου (βασισμένο στα διηγήματα του Άντον Πάβλοβιτς Τσέχωφ), Διασκευή: Ελένη Ράντου, Σκηνοθεσία: Νικορέστης Χανιωτάκης, Πρωτότυπη μουσική σύνθεση: Γιάννης Μαθές, Σκηνικά-Κοστούμια: Αρετή Μουστάκα, Βοηθοί Σκηνοθέτη: Πηνελόπη Σκαλκώτου – Λυδία Σγουράκη, Creative Agency: GRID FOX. Παίζουν (Αλφαβητικά): Ιωάννης Απέργης, Παναγιώτα Βιτετζάκη, Κατερίνα Γερονικολού, Λυδία Σγουράκη, Πάνος Σταθακόπουλος, Δήμητρα Στογιάννη, Χάρης Χιώτης. Στον ρόλο του Τσέχωφ ο Τάσος Χαλκιάς. Προπώληση γίνεται στο more.com.