Κυριακή, 28 Ιανουαρίου 2024 08:29

Ο Ανδρέας Κεντζός στην “Ε”: «Η οικογένεια πρώτο και τελευταίο καταφύγιο του ατόμου»

 

Μια μαύρη κωμωδία για τις ανθρώπινες σχέσεις, το έργο "Η σημαία των Αθηνών" του Ανδρέα Κεντζού, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Μυλωνά, κάνει πρεμιέρα την Τρίτη 30 Ιανουαρίου στις 9 μ.μ. και οι θεατές θα έχουν την ευκαιρία να το παρακολουθήσουν κάθε Τρίτη και Πέμπτη στις 9 μ.μ., καθώς και κάθε Τετάρτη στις 7 μ.μ. στο θέατρο "Από Μηχανής" (Ακαδήμου 13),  στο Μεταξουργείο.

Στην παράσταση πρωταγωνιστούν ο Γιάννης Κοτσαρίνης, η Μαρία Μαυροματάκη, η Ορσαλία Πιπίδη, ο Νίκος Παντελίδης και η Μαίρη Τσαβαλιά. "Η σημαία των Αθηνών" είναι μια μαύρη οικογενειακή κωμωδία για τα σαθρά θεμέλια των ανθρώπινων σχέσεων που μάταια αγωνιούν να σταθούν ανάμεσα σε μυστικά, αυθαίρετες προσδοκίες και ζωτικά ψεύδη. Το έργο είναι κατάλληλο για άνω των 15 ετών. Οπως λέει ο συγγραφέας του έργου στην «Ε» με αφορμή την πρεμιέρα της παράστασης: «Μέσα από την κωμωδία μπορούν να ειπωθούν τα πιο σκληρά πράγματα. Για τους παλιούς άλλωστε, «κωμωδίες» ήταν και τα δράματα που δεν τελείωναν με θάνατο και αίμα».

 

 

  

 

Συνέντευξη-παρουσίαση: Κωνσταντίνα Δρακουλάκου

 

«Η σημαία των Αθηνών» ετοιμάζεται για πρεμιέρα στο «Από Μηχανής» θέατρο. Τι συναισθήματα επικρατούν λίγο πριν ανέβει η αυλαία;

Αγωνία για το τελικό αποτέλεσμα. Είναι ένα δύσκολο κείμενο, με πέντε πολύπλοκους χαρακτήρες και πολλή δράση, εξωτερική αλλά και (κυρίως) εσωτερική.

 

Πώς είναι για έναν συγγραφέα να βλέπει τους ήρωές του να ζωντανεύουν στη σκηνή;

Μπορεί να φανεί κάπως παράξενο, αλλά δε νιώθω κάτι ιδιαίτερο. Για μένα, τίποτα δεν αντικαθιστά την ορμή και τον ενθουσιασμό της σύλληψης, όταν το έργο αρχίζει να παίζει στο κεφάλι σου.

Ποιο ήταν το έναυσμα για να γράψετε το συγκεκριμένο θεατρικό έργο και ποια τα κυριότερα ζητήματα που θέτετε μέσα από αυτό;

Ήθελα να γράψω ένα έργο για τη φύση του Κακού, εκκινώντας από μια ιστορία καθαρά ελληνική που είναι το κατέβασμα της σβάστικας τον Μάιο του 1941.

 

Δεν είναι η πρώτη φορά που στρέφετε τον προβολέα της προσοχής σας στην σύγχρονη οικογένεια. Τι πυροδοτεί αυτό το τόσο ισχυρό συγγραφικό σας ενδιαφέρον; 

Η οικογένεια είναι στο επίκεντρο του θεάτρου ευθύς εξαρχής, από τον Αισχύλο. Οικογενενειακές ιστορίες βλέπουμε κατά κύριο λόγο στη σκηνή, δεσμούς αίματος που διακυβεύονται ανά πάσα στιγμή.

 

Ποια είναι, κατά τη γνώμη σας, τα μεγαλύτερα αγκάθια της ελληνικής οικογένειας;

Η εσωστρέφεια. Η οποία στην Ελλάδα είναι δικαιολογημένη εν πολλοίς, καθώς δεν υπάρχει κράτος. Ή μάλλον, υπάρχει αλλά μας είναι «ξένο». Καλώς ή κακώς, η οικογένεια παραμένει στον τόπο μας το πρώτο και τελευταίο καταφύγιο του ατόμου. 

 

H πλοκή του έργου εκτυλίσσεται στο σήμερα, όμως πολλά γεγονότα πυροδοτούνται από το χθες. Έχουμε την τάση να κρύβουμε τα τραύματά μας κάτω από το χαλί; Και αν ναι, τα ξεχνάμε ή μας στοιχειώνουν;

Νομίζω μόνο οι άγιοι, οι τρελοί και τα παιδιά δεν κρύβουν τα τραύματά τους. Όλοι οι υπόλοιποι θέλουμε να τα ξεχνάμε.

 

Οι πιο μεγάλες, οι πιο σκληρές αλήθειες μπορούν να ειπωθούν μέσα από την κωμωδία;

Φυσικά και μέσα από την κωμωδία μπορούν να ειπωθούν τα πιο σκληρά πράγματα. Για τους παλιούς άλλωστε, «κωμωδίες» ήταν και τα δράματα που δεν τελείωναν με θάνατο και αίμα.


 

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΟ

Νύχτα 30ής Μαΐου 1941, Αθήνα.

Τρεις ατρόμητοι νεαροί σκαρφαλώνουν κρυφά στην Ακρόπολη και κάτω απ’ τη μύτη της γερμανικής φρουράς, κατεβάζουν τη σβάστικα και την πετούν σ’ ένα πηγάδι. Είναι «η πρώτη πράξη αντίστασης κατά του φασισμού στη σκλαβωμένη Ευρώπη».

Οι έρευνες για την ανεύρεση της σημαίας αποβαίνουν άκαρπες.

Η σημαία όμως δεν έχει χαθεί. Βρίσκεται σε ένα σπίτι. Στην Αθήνα. Σήμερα. Στα χέρια μιας οικογένειας που αδυνατεί να αντιμετωπίσει το αδιέξοδό της.

Μια μητέρα πίνει, ένας πατέρας εθισμένος στα  χαρτιά, μια κόρη ερωτευμένη με την κόρη μιας άλλης οικογένειας από μια άλλη χώρα και ο παππούς, ήρωας του άλλοτε, καθηλωμένος στην ακινησία του.

Η σημαία των Αθηνών του Ανδρέα Κεντζού, μια μαύρη οικογενειακή κωμωδία για τα σαθρά θεμέλια των ανθρώπινων σχέσεων που μάταια αγωνιούν να σταθούν ανάμεσα σε μυστικά, αυθαίρετες προσδοκίες και ζωτικά ψεύδη.

Η σημαία - σύμβολο μιας σπουδαίας πράξης αντίστασης του παρελθόντος, βρίσκεται σε χέρια που δεν μπορούν να την αντέξουν. 

Ο ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ

Ο Ανδρέας Κεντζός γεννήθηκε στην Αθήνα, όπου ζει και εργάζεται. Εχει εκδώσει ποίηση («Σαραντατέσσερα», εκδόσεις «Σαιξπηρικόν», 2014 και «Σκοτάδι με άλογα», εκδόσεις «Κουκκίδα», 2022) και «Η σημαία των Αθηνών» είναι το δεύτερο έργο του που ανεβαίνει στη σκηνή.

 

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία: Δημήτρης Μυλωνάς. Σκηνικά - κοστούμια: Γιώργος Λiντζέρης. Φωτισμοί: Δημήτρης Κουτάς. Επιμέλεια κίνησης: Ειρήνη Κυρμιζάκη. Μουσική: Μαρίνα Χρονοπούλου. Φωτογραφίες: Χριστίνα Φυλακτοπούλου. Τrailer: Δάφνη Δρακούλη. Βοηθός σκηνοθέτη: Κατερίνα Γκίκα.

Πού: Πάνω Σκηνή «ΑΠΟ ΜΗΧΑΝΗΣ» Θεάτρου, Ακαδήμου 13, Μεταξουργείο, Αθήνα (Σταθμός μετρό: Μεταξουργείο), τηλ: 210 5232097. Εισιτήρια: 16 € (γενική είσοδος) και 13 € (μειωμένο). Προπώληση: More.com. Προσφορά προπώλησης: 8 € (έως και 9/2). Διάρκεια: 85’.