Κυριακή, 24 Σεπτεμβρίου 2023 09:45

Νίκος Τσιακαλάκης: Ο φωτογράφος που αναδεικνύει μοναδικά τις ομορφιές της Μεσσηνίας

Μια ερώτηση που κάνει συνήθως κάποιος στον εαυτό του όταν ξεκινάει κάτι νέο, είναι το αν είναι αρκετά καλός σε αυτό...

Φυσικά, δεν μπορεί να το γνωρίζει εξ αρχής, και ειδικά όταν πρόκειται για τον “κόσμο” της φωτογραφίας θα χρειαστεί να περάσουν αρκετά χρόνια και αρκετές λήψεις για να το διαπιστώσει τόσο ο ίδιος όσο και το κοινό, ωστόσο υπάρχουν πάντα κάποια πρόωρα σημάδια που φανερώνουν ότι κάποιος έχει τα “φόντα” να φτάσει ψηλά, όπως τα drone που την τελευταία δεκαετία έχουν διεισδύσει ευχάριστα στην πεμπτουσία των λήψεων.

Και αν για κάποιους χρειάζεται ένα εύλογο χρονικό διάστημα για να θεωρηθούν καλοί φωτογράφοι, κάνοντας κανείς μια διαδικτυακή βόλτα στα social media του Νίκου Τσιακαλάκη θα καταλάβει πως το ταλέντο του είναι έμφυτο, αποτελώντας τον πιο δημιουργικό και συνεπή χρήστη drone της Μεσσηνίας, που αναδεικνύει μοναδικά τις ομορφιές του τόπου.

Με καταγωγή από την Πολίχνη, ο κατά το instagram “Nikos.tsiak”, έχει ανεβάσει το επίπεδο της εναέριας εικόνας κατακόρυφα, σαν τις συσκευές του, απαθανατίζοντας κατά κύριο λόγο γνωστούς αλλά και άγνωστους προορισμούς της Μεσσηνίας, μέσα από μια gallery που αποτελεί το δίχως άλλο την καλύτερη τουριστική διαφήμιση για το Νομό.

Μιλώντας στην “Ε”, ανέφερε πως η πρώτη του επαφή με τη φωτογραφία γενικότερα ήταν το 2013, όταν και αγόρασε την πρώτη του φωτογραφική μηχανή. Οσο αφορά τα drone, ήρθε σε επαφή με τον “μαγικό τους κόσμο” το 2016, μέσα από την ευρύτερη αγάπη του για τα gadgets, καθώς έχει σπουδάσει τεχνικός υπολογιστών, μπαίνοντας στη διαδικασία να τα ανακαλύψει. Αυτή η “γνωριμία” άλλωστε ήταν και το εφαλτήριο ώστε να αρχίσει να απαθανατίζει τοπία από αέρος, εξελίσσοντας χρόνο με το χρόνο τις απλές εναέριες λήψεις σε αυτό που λέμε “καρτ ποστάλ”. Από την ξεχωριστή παρουσία του δε στα social media, δεν είναι λίγα τα ζευγάρια που τον προσεγγίζουν για να τραβήξει το γάμο τους, μυστήριο που ολοένα και ταυτίζεται με τα drone, δίνοντας στο τελικό αποτέλεσμα μια πιο κινηματογραφική άποψη.

«ΧΑΝΕΤΑΙ» Η ΜΟΔΑ ΤΩΝ DRONE

Τουλάχιστον μια πενταετία πριν, κάνοντας κάποιος μια διαδικτυακή βόλτα στο instagram, αυτό που διαπίστωνε είναι πως οι χρήστες drone, είτε ντόπιοι είτε επισκέπτες, είχαν αυξηθεί, μιας και τα μέρη της Μεσσηνίας με πανοραμική άποψη είχαν την τιμητική τους. Πλέον, το φαινόμενο αυτό είναι πιο ισχνό, έχοντας επιστρέψει αρκετοί φωτογράφοι, επαγγελματίες και μη, στις επίγειες λήψεις. «Προφανώς υπήρξαν άτομα που αγόρασαν μια σχετική συσκευή απλά και μόνο για να γνωρίσουν τις δυνατότητες της, αφήνοντας τη στη συνέχεια στην άκρη. Ανάμεσα στις περιπτώσεις αυτές, προφανώς δεν άρεσε σε όλους η διαδικασία, καθώς στην πράξη δεν είναι τόσο εύκολη, ενώ υπάρχουν και άτομα που τα πετάνε μόνο για επαγγελματικούς σκοπούς και όχι για το χόμπι τους» σημείωσε, λέγοντας πως κατά τη γνώμη του, η εξοικείωση με τη φωτογραφία, οι προτιμήσεις του κόσμου και η παρατήρηση άλλων λήψεων οδηγούν σταδιακά σε πιο ποιοτικές εικόνες, μέσα από έναν υγιή ανταγωνισμό σε παγκόσμιο επίπεδο. «Λίγο – πολύ όλοι μας βλέπουμε σχετικά βίντεο με tips, ωστόσο τις όποιες τεχνικές πάνω στα drone τις έχω ανακαλύψει μόνος μου» διευκρίνισε, σχολιάζοντας πως ανάμεσα στα μυστικά της επιτυχίας μιας φωτογραφίας ή ενός βίντεο, είναι προφανώς να βγάλεις κάτι που δεν το έχουν βγάλει οι άλλοι. Σχετικά με την πρόβλεψη των καιρικών συνθηκών, παρατήρησε πως είναι σημαντική παράμετρος, με τις ειδικές εφαρμογές όπως το “windy” να είναι αναγκαίες, ούτως ώστε να αποφευχθούν χρονοβόρα δρομολόγια τα οποία θα οδηγήσουν σε… μηδενικές λήψεις. «Κάποιες φορές ξεκινάω με σκοπό να φωτογραφήσω και άλλες έχω τον εξοπλισμό μαζί μου πηγαίνοντας για μια δουλειά, αξιοποιώντας τον αν μου δοθεί η ευκαιρία, όπως αν δω ένα μεγάλο κότερο στο λιμάνι της Καλαμάτας» συμπλήρωσε.

ΔΑΝΕΙΚΕΣ ΚΑΙ… ΑΓΥΡΙΣΤΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Για την κακή και προφανώς παράνομη συνήθεια της αναπαραγωγής φωτογραφιών από τρίτους δίχως την αναφορά πηγής, κόβοντας μάλιστα πολλές φορές και τα λογότυπα, ο ίδιος έκανε λόγο για μια τακτική που παρατηρείται σε ομάδες του facebook και η οποία υιοθετείται από μεγαλύτερες κυρίως ηλικίες, έχοντας συνηθίσει ότι βλέπουν στην οθόνη τους να το αποθηκεύουν, αναπαράγοντας το στη συνέχεια. «Αυτή η συνήθεια μάλιστα παίρνει τη μορφή ντόμινο, με τον αρχικό δημιουργό να μην μπορεί ουσιαστικά να βρει το δίκιο του» υπογράμμισε. Οσο για τη φωτογραφία του που έχει αποσπάσει τις περισσότερες αναπαραγωγές, likes και τα πιο πολλά σχόλια, αυτή όπως είπε είναι η εναέρια λήψη του που απεικονίζει την Ιερό Ναό της Ανάστασης, με φόντο την Ανατολική Παραλία και τον Ταΰγετο.

Σχετικά με τις εποχές, ο Νίκος Τσιακαλάκης εκτίμησε πως η κακοκαιρία “σπρώχνει” τον κόσμο στην περιήγηση στο ίντερνετ, αποκομίζοντας κατ’ επέκταση περισσότερες προβολές τα βίντεο και οι φωτογραφίες, σε αντίθεση με το καλοκαίρι. «Στο πλαίσιο αυτό, τα Χριστούγεννα νομίζω πως είναι μια απ’ τις καλύτερες περιόδους, καθώς ο εορταστικός στολισμός είναι κάτι που αρέσει στην πλειοψηφία των χρηστών του διαδικτύου» συνέχισε, επισημαίνοντας πως μέσα από τα σχόλια των χρηστών γίνονται παρακινήσεις για συγκεκριμένα μέρη, τα οποία είναι -όπως είπε- ευπρόσδεκτα, καθώς μπορεί να προκύψουν νέες ιδέες.

Η ΑΝΑΔΕΙΞΗ «ΜΗ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ» ΠΡΟΟΡΙΣΜΩΝ

Eνα ακόμα θετικό στοιχείο που διακρίνει τα drone, είναι η ικανότητα τους να αναδεικνύουν όχι τόσο διάσημους προορισμούς, κάνοντας τους γνωστούς στους λάτρεις του εναλλακτικού τουρισμού. Στη λογική αυτή κινούνται και πολλές λήψεις του Νίκου Τσιακαλάκη από την Οιχαλία, προβάλλοντας αρχαιολογικούς χώρους και άλλες μικρές γωνιές, οι οποίες αξίζουν μια επίσκεψη. «Γενικά η περιοχή της Οιχαλίας είναι αδύναμη τουριστικά σε σχέση με άλλες της Μεσσηνίας, οπότε η όποια προβολή της στα social media μόνο καλό μπορεί να της κάνει» πρόσθεσε. Σχετικά με τις νέες συσκευές drone οι οποίες κυκλοφορούν ανανεωμένες σχεδόν κάθε χρόνο, ο Νίκος Τσιακαλάκης ενημέρωσε πως σαφώς τα νέα μοντέλα έχουν ανεπτυγμένες δυνατότητες σε ανάλυση, ενώ σταδιακά προστίθενται κάποια χαρακτηριστικά, αλλά όχι τόσα ώστε απαραίτητα να πρέπει κάποιος να αφήσει το παλιό μοντέλο για να αγοράσει το νέο, με την αύξηση ζωής της μπαταρίας να είναι αυτή που κεντρίζει το ενδιαφέρον.

Η ΕΝΑΛΛΑΓΗ ΤΟΠΟΘΕΣΙΩΝ

Ενα από τα άτυπα μυστικά των χρηστών drone και των φωτογράφων ευρύτερα που στοχεύουν στην αύξηση των ακολούθων τους, είναι η εναλλαγή τοποθεσιών, ώστε να κρατιέται αμείωτο το ενδιαφέρον. Σε αυτή τη λογική κινείται και ο Νίκος Τσιακαλάκης, λέγοντας πως σε σύγκριση με άλλα προφίλ, η δική του δράση περιορίζεται κυρίως στη Νότια Πελοπόννησο. «Προσπαθώ να δημοσιεύω εικόνες από διαφορετικά μέρη, με βασική προϋπόθεση για να επιτευχθεί ο στόχος αυτός να είναι οι συχνές μετακινήσεις, κάτι που προσωπικά δεν με κουράζει, καθώς συνδυάζω το χόμπι μου με ένα ταξίδι, πηγαίνοντας σε τοποθεσίες που αν δεν είχα το drone ίσως και να μην τις έβλεπα ποτέ» επισήμανε, συμπληρώνοντας πως η αναζήτηση νέων προορισμών μέσα από τους χάρτες της google είναι κάτι που συνηθίζει να κάνει, ανακαλύπτοντας ενδεχομένως μια έρημη παραλία για παράδειγμα, με περίεργο σχήμα, όπως είχε κάνει στο παρελθόν με τη “Γλώσσα”, την παραλία δίπλα από τη Βοϊδοκοιλιά.

Για το αν υπάρχει κάποιο μέρος της Μεσσηνίας που τον μαγνητίζει πιο πολύ για λήψεις, διευκρίνισε πως τους αρέσει η Μαραθόπολη, με τη Νήσο Πρώτη απέναντι να δημιουργεί ένα μαγευτικό σκηνικό, ενώ στην Καλαμάτα, η παραλιακή έχει τον πρώτο λόγο στις προτιμήσεις του, ακολουθώντας η Υπαπαντή. «Για την ιδανική λήψη, μπορεί να χρειαστεί να εξαντλήσω όλη την μπαταρία του drone, αλλά και να πάω στο ίδιο μέρος 2-3 φορές μέχρι να καταφέρω το “κλικ” που επιθυμώ, ακόμα και αν ο προορισμός βρίσκεται μακριά» πληροφόρησε, προσθέτοντας πως μέχρι στιγμής έχουν περάσει από τα χέρια του πέντε drone, συντηρώντας τα ανάλογα. Σχετικά με το αν έχει επιθυμία να επισκεφτεί κάποιο μέρος πέρα της Πελοποννήσου και να το απαθανατίσει, σημείωσε πως θα ήθελε να ταξιδέψει σε κάποια νησιά, όπως στην Κρήτη και στη Σαντορίνη όπου έχουν ιδιαίτερο φωτογραφικό ενδιαφέρον.

H ΜΗ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ DRONE ΑΠΟ ΦΟΡΕΙΣ ΣΤΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑ

«Γενικά, το drone σε άλλες περιοχές της χώρας, οι φορείς που εμπλέκονται με τον τουρισμό το έχουν αξιοποιήσει πολύ περισσότερο, είτε σε επίπεδο Δήμων, είτε Περιφερειών. Στον αντίποδα, στη Μεσσηνία βλέπω πως η τουριστική προβολή μέσω διαδικτύου είναι περιορισμένη, μη χρησιμοποιώντας εναέριες λήψεις που αναδεικνύουν στο μέγιστο την ομορφιά της εκάστοτε περιοχής. Εφόσον διαθέτουν σελίδες, θεωρώ πως θα μπορούσαν να αναρτούν σχετικές λήψεις, ούτως ώστε να επωφεληθεί η περιοχή μας» κατέληξε.

Δείτε επίσης:

Οι «πιλότοι» των drones διαφηµίζουν τη Μεσσηνία (Φωτογραφίες)

Οι φωτογράφοι του Instagram αποθεώνουν την Καλαμάτα - Η τέχνη της λήψης στον «κόσμο» των social media