Τετάρτη, 16 Νοεμβρίου 2016 16:33

Ενα άλλο «ΚΑΛΑΜΑΤΑ 21»

 

Του Νικολάου Ε. Θεοδώρου* 

Τις περασμένες μέρες, ένα γεγονός «σημάδεψε» την τοπική επικαιρότητα: Η Καλαμάτα δεν κατάφερε ν’ αναδειχτεί Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2021. 

Η υπόθεση της ανάληψης του θεσμού της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας είχε υποστηρικτές αλλά και αντιπάλους. Σίγουρα όμως ανέδειξε κάτι αναμφισβήτητο: ότι η Καλαμάτα, με ορίζοντα το 2021, στα 200 χρόνια από το ιστορικό ορόσημο του 1821, αλλά και πέρα από αυτό, χρειάζεται επειγόντως ένα νέο όραμα, μια νέα στρατηγική με την οποία θα κερδίσει ξανά το μέλλον της. Και στη στρατηγική αυτή πρέπει να πρωταγωνιστούν ο πολιτισμός και η παιδεία, ως κινητήριες δυνάμεις για την παραγωγική ανασυγκρότηση και την ευημερία του τόπου μας. 

Με άλλα λόγια: χρειάζεται επανάσταση. Μια επανάσταση διαφορετική από τις άλλες. Μια επανάσταση με σκοπό ειρηνικό και αναγεννητικό: τη δημιουργία μιας πόλης-πρότυπο, σε εθνικό αλλά και διεθνές επίπεδο, με έμφαση στα στρατηγικά της πλεονεκτήματα: τα ποιοτικά της προϊόντα, τη γεωπολιτική της αξία και πάνω απ’ όλα το ανθρώπινο κεφάλαιο. Τους άξιους και μορφωμένους Καλαματιανούς, κυρίως τους νέους, στην Ελλάδα και το εξωτερικό, που, χωρίς τις εξαρτήσεις και τις παθογένειες του υφιστάμενου, αποτυχημένου συστήματος, θέλουν να προσφέρουν, να δημιουργήσουν στην Καλαμάτα και να θυσιάσουν το «εγώ» για το «εμείς». 

Μια επανάσταση με σχέδιο και πρόγραμμα: τη μετά από συντεταγμένο διάλογο διαμόρφωση και αποτελεσματική εφαρμογή ενός συνεκτικού και σταδιακού αλλά ολοκληρωμένου μοντέλου ανάπτυξης που θα ωφελήσει όλους, και ειδικά τους πιο ευάλωτους συμπατριώτες μας. Με διοικητική και πολεοδομική ανασυγκρότηση, ώστε να δημιουργηθούν άμεσα βιώσιμες και καινοτόμες παραγωγικές επενδύσεις σε περιοχές της Καλαμάτας που μπορούν να τις υποδεχτούν και τις χρειάζονται, ειδικά στους τομείς του πολιτισμού και της παιδείας, του ποιοτικού τουρισμού, καθώς και της οργανωμένης τυποποίησης και εξαγωγής υψηλής ποιότητας αγροτικών προϊόντων. 

Μια επανάσταση με ηγεσία συλλογική: με πίστη στην προστιθέμενη αξία της συλλογικότητας, με τους πολιτικούς θεσμούς ενισχυμένους και λειτουργικούς,  αλλά και με αξιοκρατική αξιοποίηση των απανταχού Καλαματιανών, ώστε να ενισχυθεί παντού το «brand name» της Καλαμάτας ως πρωτεύουσας της ποιότητας ζωής, της καινοτομίας και της δημιουργίας. 

Πολλοί διερωτώνται τι είναι αυτό που μας λείπει και δεν μπορούμε, ως πόλη αλλά και ως χώρα, να ορθοποδήσουμε και να πρωταγωνιστήσουμε ξανά. Η απάντηση είναι απλή: η έμπνευση. Η έμπνευση ενός «νέου πατριωτισμού», που θα μας ενώσει και θα αναδείξει τι μπορούμε να κάνουμε όλοι μαζί, αν έχουμε όραμα και σχέδιο. Αυτόν χρειάστηκαν και οι πρόγονοί μας για να κάνουν την Επανάσταση του ’21. Και τον βρήκαν στην αρχαία ελληνική γραμματεία, στους Θούριους του Ρήγα, στις αρχές της Γαλλικής Επανάστασης, μα πάνω απ’ όλα στη δική τους «εσωτερική επανάσταση»: στο ξύπνημα του ασίγαστου ανθρώπινου πόθου για την ελευθερία.  

Συμπέρασμα: με μπροστάρη τον πολιτισμό και την παιδεία μπορούμε να αναγεννηθούμε. Ας μην αποποιηθούμε τουλάχιστον αυτήν την κληρονομιά της διεκδίκησης του θεσμού της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας. Εχουμε υποδομή και ανθρώπους για να κάνουμε την Καλαμάτα την πρωτεύουσα πόλη που θέλουμε. Την Καλαμάτα της επανάστασης. Ας ξεκινήσουμε. 

 *Ο Νίκος Θεοδώρου είναι δικηγόρος και διδάκτωρ Δημοσίου και Ευρωπαϊκού Δικαίου της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ludwig-Maximilians του Μονάχου.