Τετάρτη, 16 Μαρτίου 2022 21:00

Ο άλλος “πόλεμος” συνεχίζεται (2)

 

Θα επιμείνω και σήμερα σε αυτό που θεωρώ ως, επιεικώς, μη φρόνιμη απόφαση. Την κατάργηση της μάσκας στους εξωτερικούς χώρους.

Διότι, ήδη, τα καμπανάκια έχουν κτυπήσει. Αμέσως μετά την απόφαση αυτή, έχουμε έξαρση των κρουσμάτων. Για όποιον αμφιβάλλει, αντιγράφω από την χθεσινή ειδησεογραφία:

“Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία ο επταήμερος μέσος όρος νέων κρουσμάτων αυξήθηκε μέσα σε μια εβδομάδα κατά 48% στα 20.180”.

Ασφαλώς τον πρώτο λόγο πρέπει να έχουν εκείνοι που διαθέτουν το τεκμήριο της επιστημοσύνης. Υπό την προϋπόθεση ότι δεν θέτουν την εγκυρότητά τους στην υπηρεσία πολιτικών σκοπιμοτήτων. Ότι δεν υποκύπτουν σε πιέσεις και παρακλήσεις πολιτικών που έχουν ανάγκη επικοινωνιακής διαχείρισης του προβλήματος και επιζητούν την ευκαιρία να εμφανισθούν “ευχάριστοι” στην κοινή γνώμη.

Πέρα όμως από την επιστήμη, η οποία ενίοτε “τα μπερδεύει” κάπως, όταν διαπλέκεται με την πολιτική και τις σκοπιμότητές της, υπάρχει η κοινή λογική. Για την οποία ουδόλως αποτελεί έκπληξη αυτό που ήδη καταγράφεται ως νέα πραγματικότητα. Ο ιός δεν κυκλοφορεί μόνο σε εσωτερικούς χώρους. Μια χαρά κάνει τις βόλτες του και σε δρόμους, πεζόδρομους και πλατείες, όταν υπάρχει συνωστισμός. Οπότε, όλες οι ευάλωτες ομάδες -και όχι μόνον αυτές- είναι εκτεθειμένες στον βήχα ή το φτέρνισμα του διπλανού, ακόμη και στην απλή ανάσα του φωνακλά.

Η μάσκα μπορεί να είναι, για πολλούς, μια ενόχληση. Αλλά υπηρετεί έναν βασικό στόχο της δημόσιας υγείας. Την πρόληψη. H οποία είναι πολύ αποδοτικότερη από τις πολυήμερες και δαπανηρές -για τον δημόσιο κορβανά- νοσηλείες, είτε σε ΜΕΘ είτε σε ειδικές κλίνες Covid.

Όταν εκατοντάδες άνθρωποι συνωθούνται χωρίς μάσκες, «πατείς με, πατώ σε», στις οδούς Ερμού της Αθήνας, Βόλου και Μυτιλήνης, στην Τσιμισκή Θεσσαλονίκης, την Αριστομένους της Καλαμάτας, την Ειρήνης σε Κοζάνη και Πρέβεζα, Δημοκρατίας στην Αλεξανδρούπολη, 28ης Οκτωβρίου στον Πύργο, σε όλους τους ανά την επικράτεια εμπορικούς δρόμους, πεζόδρομους, πλατείες και τα θηριώδη «Mall», όπου υπάρχουν, ο ιός πανηγυρίζει. Και μακάρι αυτό το 48% στην αύξηση των κρουσμάτων να μείνει εκεί. Να μην αυξηθεί περισσότερο. Να μην πάρουν τον ανήφορο και οι άλλοι δείκτες. Των διασωληνωμένων και των θανάτων. Αν και, τις τελευταίες δύο ημέρες, έχουμε άνοδο και σε αυτούς.

Αληθώς ευχάριστο για την κοινωνία είναι ό,τι είναι αληθινό και χρήσιμο. Όχι ό,τι “καλοπιάνει” όσους “τσινάνε”.

 


Γ. Π. Μασσαβέτας
giorgismassavetas@gmail.com