Πέμπτη, 22 Φεβρουαρίου 2024 21:05

Έκκληση για Ειρήνη και Δικαιοσύνη στη Μέση Ανατολή: Η Φωνή των “Δρόμων της Ελιάς"

 

Εκ μέρους του Πολιτιστικού Οργανισμού «Δρόμοι της Ελιάς», εκφράζουμε τη φρίκη και τη βαθιά μας ανησυχία για τις σφαγές αμάχων στη Λωρίδα της Γάζας και στα εδάφη της Δυτικής Όχθης από τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις, ενώ καταγγέλλουμε τις πράξεις βαρβαρότητας της Χαμάς που πραγματοποιήθηκαν στις 7 Οκτωβρίου στην περιοχή Eshkol-Ισραήλ.

Οι οδοιπόροι των «Δρόμων της Ελιάς» ενώνουν την φωνή τους με τα κοινωνικά κινήματα της κοινωνίας των πολιτών ζητώντας να τερματιστεί η σφαγή στη Γάζα και να παρέμβουν τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα και η διεθνής κοινότητα με ένα ειρηνευτικό σχέδιο για την περιοχή σύμφωνα με τις αποφάσεις του ΟΗΕ. Μέχρι τότε να σταματήσουν να στέλνουν όπλα και εξοπλισμό στην κυβέρνηση  Νετανιάχου, και να γίνονται συνυπεύθυνοι στις  αυξανόμενες απώλειες Παλαιστινίων αμάχων, στον επικείμενο λιμό, ασθένειες, στον εκτοπισμό πληθυσμού και στη γενοκτονία του Παλαιστινιακού λαού. 

Η βία ως απάντηση στη βία οδηγεί τον Παλαιστινιακό και τον Ισραηλινό λαό σε αδιέξοδο. Ο πόλεμος είναι μέρος μιας λογικής που εκτιμά την επιθετικότητα, την κατοχή και την κυριαρχία. Ως φορέας του διαπολιτισμικού διαλόγου για την ειρήνη και την βιώσιμη ανάπτυξη (UNESCO 2003), μαζί με πολλά κινήματα της κοινωνίας των πολιτών, προωθούμε μια κουλτούρα διαλόγου και μια εναλλακτική προσέγγιση για την επίλυση συγκρούσεων.

Υποστηρίζουμε μια γεωπολιτική αλληλεγγύης, προσηλωμένη στα ανθρώπινα δικαιώματα και όχι στον μιλιταρισμό και τη βία. Ως εκ τούτου, καταδικάζουμε «όλες τις πολεμικές ενέργειες και της κατοχής των εδαφών της Δυτικής Όχθης και της Γάζας, όπως ορίζεται στα ψηφίσματα του ΟΗΕ και τις αποφάσεις του Διεθνούς Δικαστηρίου που τις κηρύσσουν παράνομες. Θεωρούμε ότι ο παλαιστινιακός λαός έχει το δικαίωμα να υπάρχει και να παραμένει στη γη των προγόνων του. Η διεθνής κοινότητα πρέπει να εγγυηθεί το δικαίωμα των λαών στην αυτοδιάθεση.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι «Δρόμοι της Ελιάς» δεν μπορούν να παραβλέψουν την επίσης τραγική και εξελισσόμενη κατάσταση στην Ουκρανία, όπου ο πόλεμος έχει προκαλέσει ανείπωτο πόνο και καταστροφή. Οι ίδιες αρχές που μας κινητοποιούν να καταγγέλλουμε τη βία και την αδικία στη Μέση Ανατολή, μας υποχρεώνουν επίσης να εκφράσουμε την ίδια επιθυμία για την επίτευξη μιας δίκαιης και βιώσιμης ειρήνης. Η ενσωμάτωση του πολέμου στην Ουκρανία στον διάλογό μας υπενθυμίζει ότι η ανάγκη για ειρήνη, δικαιοσύνη και αλληλεγγύη δεν γνωρίζει σύνορα, και οφείλουμε όλοι να συνεργαστούμε για την προάσπιση αυτών των αξιών σε κάθε γωνιά του πλανήτη.

Ως ευρωμεσογειακό δίκτυο διαπολιτισμικού διαλόγου για την ειρήνη και την Βιώσιμη ανάπτυξη, ζητάμε από την Ευρώπη να σταματήσει να υποστηρίζει την παράνομη κατοχή του Ισραήλ, να σταματήσει να στέλνει όπλα σε αυτήν την περιοχή και να σταματήσει να ανέχεται τη συστημική παραβίαση του διεθνούς δικαίου. Ταυτιζόμαστε με όλες τις ειρηνευτικές πρωτοβουλίες και απαιτούμε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα θεσμικά όργανα να παρέμβουν αμέσως για να σταματήσει αυτή η συνεχιζόμενη σφαγή, ζητώντας πλήρη κατάπαυση του πυρός και άλλα μέτρα για να τερματιστεί η βία, η παράνομη κατοχή και το απαρτχάιντ στη Γάζα. 

Οι Δρόμοι της Ελιάς ως πολιτιστικός φορέας που βασίζεται στον διαπολιτισμικό διάλογο για την Ειρήνη και την βιώσιμη ανάπτυξη, απαιτεί από τα θεσμικά όργανα της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης να προωθήσουν αποφασιστικά και οριστικά μια διαδικασία ειρήνης και διαλόγου που υπερασπίζεται τα ανθρώπινα δικαιώματα και την αυτοδιάθεση των λαών, επειδή είναι «ήλιου φαεινότερο» και  προαπαιτούμενα για έναν  κόσμο δικαιοσύνης, ελευθερίας και ειρήνης. 

Αυτήν την ελπίδα θέλουμε να καλλιεργήσουμε και  να ενθαρρύνουμε όλους να συνεργαστούν για να διατηρήσουν τον εύθραυστο βιότοπο που είναι η Μεσόγειος και ο πλανήτης. Όλη η φιλική μας δύναμη πηγαίνει για να στηρίξουμε αυτούς που αντιστέκονται στη βαρβαρότητα των πολέμων. Και απέραντη συμπόνια για όλους εκείνους που έχασαν τα αγαπημένα τους πρόσωπα σε αυτή τη δολοφονική τρέλα.

 

Για τον Πολιτιστικό Οργανισμό «Δρόμοι της Ελιάς»

Γιώργος Καραμπάτος

Εκτελεστικός Διευθυντής